Scotland v Czech Republic - UEFA Euro 2020: Group D

Marerittstart på EM for Scott og skottene

Det ble ikke akkurat en ideell start på Skottlands første mesterskap siden VM 1998.

Scott McTominay & co skapte sjanser, men skottene sløste med disse sjansene, og Tsjekkia var langt mer effektive på Hampden Park.

To mål av Patrik Schick – det ene nesten fra midtbanen – sørget for tsjekkisk 2-0-seier i Glasgow.

scott332
TAPTE: Scott McTominay og Skottland.

På midtbanen

Scott McTominay har hatt en annerledes rolle for Skottland enn for Manchester United.

For United spiller han på midtbanen, men for Skottland har han ofte spilt på stopperplass, til høyre i en stoppertrio.

Denne gangen var han på midtbanen også for skottene, og kanskje var det et formasjonsskifte på grunn av fraværet til viktige Kieran Tierney.

McTominay spilte for øvrig i forsvaret i en trebackslinje igjen etter et dobbeltbytte i det 79. minutt.

VALGTE MCTOMINAY PÅ MIDTBANEN: Skottland-landslagssjef Steve Clarke.

Tsjekkia tok ledelsen

Skottland spilte kanskje alt i alt best i den første omgangen på Hampden Park, og hadde de fleste av de største sjansene, men det var Tsjekkia som gikk til pause med ledelsen.

Patrik Schick headet nemlig inn 1-0 for tsjekkerne noen minutter før pause, i duell med begge skottenes midtstoppere.

På overtid av førsteomgangen ble det ropt på straffespark da McTominay kjempet seg inn i Tsjekkias straffefelt i stor fart, og ble hindret, men han fikk ikke medhold av verken dommer på banen eller videodommerne. Avgjørelsen så tilsynelatende OK ut, selv om det neppe ville blitt de aller største protestene med et annet utfall heller.

MCTOMINAY: Her like før Skottland roper på straffespark.

Startet andreomgangen best – men Schick slo til igjen

Skottene gikk tøft ut i andre omgang, og skapte to store sjanser i løpet av de første minuttene, inkludert et tverrliggerskudd fra Jack Hendry.

Ballen gikk ikke inn, og skottene ble straffet.

Plutselig fikk Tsjekkia en kontringsmulighet, og Patrik Schick så at keeper David Marshall stod langt ute, og prøvde seg med et skudd fra nesten midtbanen – og ballen landet i mål. 2-0, og veien tilbake så blytung ut.

0-2: Skottland-keeper David Marshall kaster seg forgjeves etter ballen.

Poeng mot erkerivalen?

Det ble flere Skottland-sjanser, men lufta hadde gått litt ut av skottene. I det 77. minutt skjøt McTominay over fra ikke så altfor langt hold etter en dødball, men han fikk ikke sitt første mesterskapsmål denne gangen.

0-2 ble sluttresultatet.

Skottland er dermed avhengige av å gjøre det bedre mot antatt tøffere motstand for å ha muligheten på avansement. De må trolig ta minst tre poeng – kanskje fire poeng – i de to gjenstående kampene på England (på Wembley) og Kroatia (hjemme på Hampden igjen) for å gå videre.