MR10

– Jeg vil aldri unnskylde meg for hvem jeg er

Marcus Rashford forteller at han er rørt over all støtten han har fått etter at han bommet på straffe under søndagens EM-finale og deretter ble offer for stygg, rasistisk hets.

Publisert Sist oppdatert

I døgnet etter finalen i sommerens europamesterskapssluttspill er det dessverre ufyselig, rasistisk hets som har preget mye av mediebildet. En av dem som har blitt offer er Marcus Rashford.

Engelskmannen sier nå at han beklager for bommen i søndagens straffesparkkonkurranse til både lagkamerater og tilhengere, men at han aldri vil beklage for at han er seg selv.

– Jeg vil aldri unnskylde meg for hvem jeg er og hvor jeg kommer fra, skriver Rashford på sin Twitter-profil.

– Responsen fikk meg nesten til å gråte

Rashford kom inn som innbytter bare et drøyt halvminutt før ekstraomgangenes slutt mot Italia under søndagens finale, som ble spilt foran nærmere 70 000 tilskuere på Wembley.

United-spilleren satte sin straffe i stolpen, før innbytterkollegene Jadon Sancho og Bukayo Saka også bommet på sine straffer.

Alle tre har mottatt rasistiske hetsmeldinger etter kampen.

Rashford skriver i meldingen at han nærmest har vendt seg til å få kritikk, uansett hvordan han gjør det.

Uansett om det handler om fargen på huden min, hvor jeg vokste opp, eller mest nylig, hvordan jeg velger å bruke fritiden min, skriver 23-åringen og fortsetter:

Jeg kan motta kritikk for prestasjonene mine hele dagen lang, straffesparket mitt var ikke godt nok og det skulle gått i mål, sier han, før han skriver at han aldri vil beklage for at han er den han er.

Videre forteller Rashford at han aldri har følt seg stoltere enn da han kunne ikle seg den engelske landslagsdrakten, med familien som en del av et publikum bestående av titusener.

 

Veggmaleriet av Rashford nær barndomshjemmet i Withington er blant stedene der den rasistiske hetsen har funnet sted. Ikke lenge etter kampslutt på Wembley hadde gatekunsten blitt rammet av hærverk som Manchester-politiet omtaler som «hatkriminalitet».

Senere har lokalbefolkningen dekket over hærverket med hjerter og lapper med støttende meldinger, noe Rashford setter stor pris på.

Meldingene jeg har fått i dag har vært overveldende på en positiv måte. Å se responsen i Withington fikk meg nesten til å gråte. Lokalsamfunnene som alltid har holdt rundt meg fortsetter å fungere, skriver Rashford og fortsetter:

– Jeg er Marcus Rashford, en 23 år gammel svart mann fra Withington og Wythenshawe, i det sørlige Manchester. Om jeg ikke har noe annet, har jeg i alle fall det. 

Unnskylder straffemissen

Som nevnt, beklager Rashford for straffebommen på Wembley. Engelskmannen forteller at han ikke helt vet hvordan han skal sette ord på følelsen han sitter igjen med, etter en skuffende avslutning på et utfordrende år.

Jeg har hatt en vanskelig sesong, det tror jeg har vært klart for alle og jeg gikk nok inn i denne finalen med mangel på selvtillit, skriver Rashford og fortsetter:

Jeg har alltid hatt hatt troen på meg selv når det kommer til straffespark, men det var noe som ikke føltes helt riktig. I løpet av det lange tilløpet sparte jeg meg opp litt tid og resultatet var dessverre ikke det jeg ønsket.

Rash (1)
BOMMET: Marcus Rashford traff stolpen med sitt straffespark på Wembley.

Rashford forteller at det hele føles som om han har sviktet lagkameratene og alle andre, ettersom han ikke klarte å levere det eneste han ble spurt om – å score på straffen.

Den har gått i reprise inne i hodet mitt siden jeg traff ballen og det finnes nok ikke ord for å beskrive hvordan det føles. Finale. 55 år. Én straffe. Historie. Alt jeg kan si er unnskyld. Jeg skulle ønske det gikk annerledes.

Angriperen benytter innlegget til å takke resten av det engelske landslaget for en ellers fin turnering.

Mens jeg unnskylder meg, vil jeg også hylle lagkameratene mine.

Denne sommeren har vært en av de beste samlingene jeg har opplevd og det har dere alle vært en del av. Et ubrytelig broderskap har blitt bygget. Deres suksess er min suksess. Deres feil er mine feil, skriver Rashford, som avslutter innlegget med å takke for støtten og love å reise seg igjen.

Takk for alle snille meldinger. Jeg kommer tilbake sterkere. Vi kommer tilbake sterkere.

Powered by Labrador CMS