Manchester United v Watford - Premier League

«La oss være ræva i fred»

Publisert Sist oppdatert

Dette er ikke et forsøk på å dissekere ydmykelsen på Brentford og fortelle Erik ten Hag, John Murtough, Richard Arnold og Glazer hva de må gjøre for å reise klubben fra asken igjen.

Tvert imot mener jeg det er meningsløst å analysere 0-4-tapet. For hvor skal man begynne? Med eierne? Rekrutteringsarbeidet? Manageren? Spillergruppa? Kulturen? Realiteten er at alle sitter med ansvaret.

Avram og Joel Glazer er klubbens eiere, og har ansvaret for alt som har skjedd de siste 17 årene.

Richard Arnold er administrerende direktør, og har ansvaret for den daglige driften – alt fra manageransettelser til klubbstruktur og rutinene i kantina.

John Murtough er fotballdirektør, og har ansvaret for at laget er sterkere når overgangsvinduet stenger enn da det åpnet.

Erik ten Hag er manager, og har ansvaret for at laget skal ta mer enn null poeng mot Brighton og Brentford.

Spillergruppa må ta ansvar på banen i form av innsats, vilje og hjerte.

Kort oppsummert: Problemet til Manchester United er Manchester United!

Den neste uka kommer du til å bli pepret med analyser av tingenes tilstand på Old Trafford. Først skal de skyldige identifiseres og slaktes. Deretter lanseres oppskriftene klubben må bruke for å reise seg igjen.

Sannsynligvis også her på united.no, bare så det er sagt.

Det er ikke lett å være United-supporter når «alle andre» skal fortelle oss hva som er galt med klubben vår, og komme med en vanntett fasit basert på hva Mikel Arteta har gjort med Arsenal eller hvordan lille Brentford har spist seg store på overgangsmarkedet.

Men det som virkelig får blodet til å bruse er at det veldig ofte er forenklede teorier som ikke tar hensyn til hvor unik og komplisert situasjonen i Manchester United er etter ti år med kulturkrise.

Jeg tillater meg å ta et oppgjør med to setninger du garantert kommer til å bli presentert for de neste dagene:

«Dette stikker dypere enn manageren!»

Jeg kunne ikke vært mer enig. Men hvor mange vet faktisk hva det egentlig innebærer? Hvor mange av ekspertene kan liste opp problemene som gjør at klubbkjernen råtner? Jamie Redknapp hadde åpenbart ikke lest seg opp før diskusjonen med Gary Neville på Sky Sports, og inntrykket mitt er at han ikke er alene.

Det er en grunn til at Ralf Rangnick mente klubben måtte gjennom en hjerteoperasjon.

Det er ingen tvil om at problemene stikker dypere enn manageren, men det vet United-fansen! Gi oss analyser med mer dybde (pun intended) enn det!

«…men Glazer har jo brukt penger!»

Men det er ikke hvor mange millioner pund som er problemet, det er hvordan millionene har blitt brukt!

Ikke bare på spillerrekruttering, men på ansettelser, oppgraderinger og alt annet som bidrar til å bygge opp eller rive ned en fotballklubb. Dessuten er det ikke Glazers penger som er brukt, det er klubbens. De tar penger ut av klubben, de investerer ikke.

Uansett hvordan du vrir og vender på de ulike argumentene og teoriene, peker alt tilbake til den amerikanske forretningsfamilien som kjøpte klubben i 2005.

Det nærmeste jeg kommer en slags diagnose: Siden Glazer er ansvarlig for Manchester Uniteds fall siden det fatale Ferguson/Gill-til-Moyes/Woodward-skiftet synker sannsynligheten for at klubben skal reise seg uten et eierskifte for hver dag, hvert nederlag, hvert bomkjøp og hver manageransettelse.

Vil for eksempel Avram og Joel sette seg på flyet fra Tampa til Manchester mandag morgen for å adressere krisen Ten Hag befinner seg i? Eller ringer de i mars for å høre om det blir Champions League på Old Trafford igjen neste sesong?

Nettopp derfor ble alt håp lagt i Ten Hag-kurven da nederlenderen ble ansatt. Alle rapporter vi fikk fra Manchester handlet om en manager som hadde med seg en klar plan fra Amsterdam og som overbeviste så godt som samtlige involverte internt.

Min «take» er at all selvtillit og lagfølelse Ten Hag hadde brukt en hel sommer på å bygge opp, forsvant i det Pascal Groß gjorde 0-1 på Old Trafford. Vips, så var vi tilbake i den samme gjørma Ten Hag skulle dra oss ut av. Så skjør er den kollektive selvtilliten i dette United-laget.

Brentford FC v Manchester United - Premier League
FRYKTELIG START: Erik ten Hag tapte 1-2 for Brighton på Old Trafford og 0-4 for Brentford på lørdag.

Så må selvfølgelig Ten Hag ta sin del av ansvaret for det som har vært et mareritt av en sesongstart. Han har utvilsomt bommet med noen taktiske grep allerede, og intervjuet i Brentford var ingen overbevisende affære.

Men det er altfor mange problemer i denne klubben til at to elendige kamper kan tilskrives en manager som har vært der i to måneder.

Manchester United fikk akkurat den manageren de trengte, men ansettelsen viste også hvilke utfordringer klubben står overfor. For hvis ikke frelseren fra Haaksbergen lykkes – hva da?

Siste ord er neppe sagt.

Jeg er klar over at Manchester United er verdens største klubb, men akkurat nå hadde det vært deilig å bare få være ræva i fred.

Powered by Labrador CMS