Kommentarny

«Drømmen om et åpent teater»

Publisert Sist oppdatert

Dagen etter at Ole Gunnar Solskjær er ferdig som United-manager, får journalistene som dekker Manchester United en melding fra pressesjefen.

Hun er nok like overrasket over innholdet som de som får den. Ed Woodward og Joel Glazer stiller opp til et felles intervju.

Klubbens øverste ledere skjønner at de må spille med åpne kort.

Manchester United v Southampton - Premier League
SJEFENE: Avram (t.v.) og Joel Glazer avbildet på Old Trafford i 2016.

De skal fortelle hvorfor de ikke klarte å holde det de lovet da «cultural reboot» ble lansert med brask og bram i 2019.

Hvorfor enda et prosjekt møtte veggen, til tross for garantier om at det skulle bli annerledes denne gangen.

De skal fortelle oss hvorfor de fortjener enda et forsøk.

Hvorfor det ikke er ledelsen som må byttes ut etter fire mislykkede konsepter. Hvilken oppskrift er det som skal gi suksess denne gangen? Hvordan skal de overbevise oss om at dette ikke blir enda et prosjekt som ender med et nytt managerskifte i 2025?

De skal fortelle hvordan de går fram for å finne klubbens neste manager.

Hvilke kriterier de prioriterer. Hva slags fotball det skal spilles på Old Trafford. Hvilken trenerprofil de ser etter.

Vil klubbens identitet ivaretas, eller trumfer trofeer igjen nå? Ser de etter en som kan fortsette i samme kulturelle retning Solskjær staket ut? Eller er det ikke så nøye om det blir Mauricio Pochettino eller Zinedine Zidane, så lenge navnet er stort nok?

Hvilke krav stilles til manageren, og hvor lang tid og hvor mye ressurser får han til å nå dem?

De skal fortelle hvem som tar hvilke avgjørelser Manchester United.

Hvem har ansvar for å ivareta og dyrke sportslig progresjon, og hvem har ansvar for å lede det administrative arbeidet med regnskaper og sponsoravtaler? Hvem sørger for at det ikke må trykkes på «restart» når et nytt prosjekt møter veggen?

Når skal Woodward faktisk trekke seg tilbake, hvem skal overta, og hvordan argumenterer eierne for løsningen de har landet på? Hva er arbeidsbeskrivelsen til administrerende direktør, og hvordan foregår samarbeidet med fotballdirektør John Murtough?

Hvorfor er de overbevist om at Ralf Rangnick sitter på løsningen? Hvilken rolle skal han spille etter trenervikariatet, og hvor mye makt vil han ha i praksis?

Det intervjuet er det jeg ønsker meg aller mest akkurat nå.

BtACa8jCUAAGEfp
SJELDENT SYN: Ed Woodward har ikke stilt opp på mange intervjuer som United-direktør. Her snakker han med MUTVs Stewart Gardner i 2014 i USA. Bildet her hentet fra Gardners Twitter-profil.

Åpenhet. Ærlighet. Verdighet.

Det er faktisk på grensen til respektløst og skammelig om klubben lanserer et nytt prosjekt de forventer at supporterne skal stille seg bak og investere følelser og penger i uten at det i det hele tatt adresseres hvorfor og hvordan klubben driftes som den gjør.

Hvis Manchester United var et politisk parti, hvor mange stemmer hadde Woodward eller Richard Arnold fått som partilederkandidater? Hvis det var opp til supporterne hvem som skulle lede klubben, hvor mange hadde stemt på Edwin van der Sar i stedet?

Ansettelsen av byggmester Rangnick er en innrømmelse av at de trenger hjelp.

Men at 63-åringens «consultancy role», som det heter i pressemeldingen, forteller oss ingenting om hvilke planer som foreligger for fremtiden, hvilket mandat Rangnick har, og hva han faktisk skal bidra med utover å lede laget fram til mai.

Vi vet hva han har utrettet i Red Bull-systemet.

Men får han virkelig samme makt og frihet av Glazers?

Manchester United Fans Protest Against Glazer Family Ownership
MISNØYE: United-fansen viste sin misnøye da Superliga-planene ble lansert. Siden har Joel Glazer gått i dialog med fansen.

Av selvforklarende årsaker har tilliten til ledelsen i Manchester United nådd bunnen.

De siste årene har det vært en sunn og nødvendig debatt om åpenhet i norsk idrett. I Premier League er stengte treninger og polerte pressemeldinger en selvfølgelig del av hverdagen. Som 20 ubåter med stengte sluser som bare kommuniserer med omverdenen via sosiale medier.

Derfor var det ærlige avskjedsintervjuet til Solskjær like befriende som det var overraskende.

At en lignende tanke skulle slå Woodward og Glazer er dessverre like usannsynlig som at Sir Alex Ferguson gjør comeback og leder United til toppen igjen.

Tottenham Hotspur v Ajax - UEFA Champions League Semi Final: First Leg
HVEM SKAL INN? Mauricio Pochettino og Erik ten Hag er favorittene til å bli den neste permanente United-manageren.

Det største problemet er ikke at Solskjær måtte gå og at 2021/22-sesongen står i fare for å bli avskrevet.

Problemet er at vi aldri vet hva som foregår.

Da United-ubåten kom til overflaten for å slippe av Solskjær, ante vi ikke hvem som skulle gå ombord som ny kaptein, eller i hvilken retning den skal når den dykker igjen.

I månedene framover må fansen forholde seg til Mauricio Pochettino, Zinedine Zidane, Erik ten Hag, Brendan Rodgers, Luis Enrique, og alle andre som kobles til jobben.

Samtidig skal Rangnick innføre gegenpress på Old Trafford, kanskje intervjue potensielle managerkandidater, og få gjennomslag for nødvendige endringer i klubbstrukturen.

Mens Woodward ennå ikke har fått sin erstatter.

Er det rart vi lurer på hva som foregår?

Powered by Labrador CMS