131 minutter som illustrerer problemet

Publisert Sist oppdatert

For ett år siden snakket vi om at et Mourinho-lag er i trøbbel når det slipper inn mål.

Hva da med et Solskjær-lag som ikke scorer?

I én av elleve kamper denne sesongen har United scoret mer enn ett mål – i serieåpningen mot Chelsea.

Mot AZ og Newcastle trengte de 131 minutter på å få et skudd på mål. Det var da Andreas Pereira sendte et langskudd rett på Martin Dubravka.

United-spilleren med flest berøringer i Newcastles 16-meter? Harry Maguire!

Dette er tall som ville vært bekymringsverdig selv for Steve Bruce.

For Ole Gunnar Solskjær er det kritisk. Ikke bare fordi han er manager for Manchester United og ikke Newcastle, men fordi han fra dag én har gjort det til sin gjerning at laget skal spille offensiv og hurtig fotball som underholder.

Da er du i trøbbel når laget knapt skaper sjanser.

Selv hadde han ikke et godt svar på hvorfor etter 0-1-tapet for Newcastle.

– Det er symptomatisk i vår situasjon, men de jobber hardt sammen som et lag, sa Solskjær.

FULL STOPP: Daniel James scoret tre mål på sine fire første kamper for United. Siden har det vært tynn suppe i United-angrepet.
FULL STOPP: Daniel James scoret tre mål på sine fire første kamper for United. Siden har det vært tynn suppe i United-angrepet.

Narrativet om Ole Gunnar Solskjær som United-manager har gått fra å være et eventyr til å bli en gåte ingen virker å ha svaret på.

Sitter Solskjær med alt ansvaret? 

Er det ikke nok kvalitet i laget?

Eller er det umulig å skape et bærekraftig prosjekt med de nåværende eierne?

Jeg tror krisen er et resultat av flere forhold, men det vi fikk se mot Newcastle kan ikke fortsette.

Det var flatt, det var energiløst, og det var ingen X-faktor.

Og slik har det vært en stund.

Hva er egentlig kampplanen? Hvilke instrukser får spillerne når de skal bryte ned et kompakt lag som Newcastle? Hvorfor isoleres Marcus Rashford på topp? Hvorfor klarer ikke laget å bruke Juan Mata som den kreative nøkkelen han kan være? Hvorfor er det ingen som lykkes i tierrollen? Har motstanderen knekt koden hvis de tar ut Pogba og hindrer United rom å kontre i? Hvorfor da ikke prøve noe annet, som en 4-3-3-formasjon som fjerner behovet for en tier og kan skape en annen dynamikk på midtbanen?

Jeg sitter ikke på svaret, men det virker det sannelig ikke som at noen på United-benken gjør heller.

SKUFFET: Ole Gunnar Solskjær la ikke skjul på at kampen mot Newcastle var en av de svakeste denne sesongen.
SKUFFET: Ole Gunnar Solskjær la ikke skjul på at kampen mot Newcastle var en av de svakeste denne sesongen.

Mange peker på Glazer-eierskapet. Det finnes mange gode argumenter for at situasjonen ville vært annerledes med andre eiere, men når det gjelder det som skjer på banen kommer man ikke unna at Manchester United skal slå lag som Crystal Palace og Newcastle – uansett hvem som eier klubben.

Solskjær snakker mye om at laget jobber hardt, og enkelte finner håp i at innsatsen og viljen er der hos spillerne. Men det kreves vel mer enn det når du sammenlignes med de andre topplagene i Europa?

Se på det Frank Lampard har gjort med Chelsea, som denne helgen knuste Southampton med et mannskap jeg før sesongen ikke synes var sterkere enn det United har.

Solskjær kan gjemme seg bak skadene. Han mangler lagets kreative hjerte i Paul Pogba og sin mest effektive spiss i Anthony Martial, og når skadelisten mot Newcastle nådde enda en topp med ti mann skjønner alle at utgangspunktet ikke er det beste. Men Solskjær ønsker ikke å snakke om skadene og sier selv at alt ansvaret ligger hos ham.

Andre klager på at han kvittet seg med Alexis Sánchez og Romelu Lukaku, men personlig ser jeg ikke helt hvilken forskjell de skulle gjort med tanke på det de leverte i rød drakt.

SLUTTET Å SCORE: Marcus Rashford har bare scoret i åpent spill for United 1 gang de siste 20 kampene.
SLUTTET Å SCORE: Marcus Rashford har bare scoret i åpent spill for United 1 gang de siste 20 kampene.

Løsningen er uansett neppe å avslutte nordmannens United-prosjekt.

Som både Gary Neville og Roy Keane har påpekt, trenger Solskjær flere overgangsvinduer for å bygge sitt lag.

Spørsmålet er hvor mange poengtap et United-lag egentlig tåler.

Dagens poengsnitt tilsvarer en 15. plass i 2018/19-sesongen. På den faktiske tabellen ligger de bak lag som Crystal Palace, Burnley og Bournemouth, to poeng fra nedrykk. Ikke engang et Ferguson-comeback ville overlevd det.

Mitt inntrykk er at de fleste United-supportere støtter Solskjær-prosjektet og har et genuint håp om at brikkene skal falle på plass.

Men jeg tror også alle er enige om at vi er nødt til å se noen tegn til positiv utvikling før sommervinduet åpner i juli – først og fremst foran mål.

Etter ligapausen kommer Liverpool på besøk.

Det gir Solskjær 14 dager til å klekke ut en plan på hvordan United skal true laget som har sluppet inn færrest mål i Premier League.

Ingen tviler på at viljen er der. Men fotball handler om mer enn det.

Powered by Labrador CMS