«Den følelsen» er verdt ny kontrakt

Publisert Sist oppdatert

På søndag reiser Ole Gunnar Solskjær til Anfield som ligaleder. Uansett utfall bør Ed Woodward gi nordmannen en velfortjent tillitserklæring i form av en ny kontrakt.

Alt annet enn ubetinget backing på dette tidspunktet vil være et illojalt brudd på klubbledelsens løfte om å bygge et langsiktig prosjekt med klubbens verdier i sentrum.

En ny kontrakt vil sementere klubbens tillit til Solskjær og gi 47-åringen bedre forutsetninger og mer arbeidsro.

25. januar 2018 fikk José Mourinho ny kontrakt. Tilfeldighetene vil ha det til at det skjedde etter en 1-0-seier på Turf Moor, og akkurat som Solskjær hadde portugiseren halvannet år igjen av sin eksisterende avtale.

Mens Mourinhos lukrative kontrakt ble terminert etter et 1-3-tap for Liverpool et snaut år etter forlengelsen, er Anfield stedet der Solskjær kan bevise sin hypotese om at United er nærmere topplagene enn det mange tror.

2018: José Mourinho og Ed Woodward poserer med ny kontrakt. Et snaut år senere var avtalen terminert.

United.no vet også at managerskifte ikke har vært et tema hos ledelsen på noe tidspunkt. Tvert imot ser klubben framover i tid sammen med Solskjær, og planene for neste sommer er allerede lagt.

Det beste argumentet Solskjær kan slå i forhandlingsbordet med er følelsen du som leser dette sitter med. En optimisme som gjør at du tenker at dette kan gå. En oppstemthet som gjør at du gleder deg til å se Bruno Fernandes, Eric Bailly og Marcus Rashford i aksjon på Anfield. En følelse av at vi er Manchester United igjen.

Kanskje er det ikke vår tur helt ennå, men akkurat nå har vi det ganske bra. Det er det lenge siden vi har sagt uten et snev av usikkerhet i stemmen.

Jeg skal love deg at Solskjær, trenerteamet, spillerne, kokken og Cathy i resepsjonen svever på den samme skyen.

Også Woodward, som sparket Mourinho da miljøet i klubben var på sitt giftigste og erstattet ham med en klubblegende de færreste trodde hadde kapasiteten til lede United tilbake til toppen.

Den følelsen er verdt mer enn noe annet.

Men det finnes nok av grunner til at Solskjær fortjener fornyet tillit på Old Trafford utover den nåværende kontraktsperioden som går til juni 2022.

FORVANDLING: Paul Pogba har på mange måter blitt symbolet på Manchester Uniteds reise fra 15. til 1. plass i Premier League siden november.

RESULTATENE. Woodward skal være fast bestemt på at han aldri kommer til å sparke en manager basert på et resultat i en enkeltkamp, og da gjelder nok det også kontraktene han tilbyr.

Samtidig var det ikke tilfeldig at Solskjær fikk jobben noen uker etter mirakelet i Paris. Å komme til Anfield som ligaleder har en lignende signaleffekt. Å slå den regjerende mesteren i deres egen lekegrind og øke forspranget til seks poeng vil gjøre det til en «no-brainer».

Men om United ender med å vinne ligatittelen (til 6.50 i odds) eller ikke spiller ingen rolle. Bevisene ligger allerede framme i dagene, i reisen fra 15. til 1. plass.

Siden tapet for Arsenal 1. november har United tatt 29 av 33 poeng. De har fortsatt ikke tapt på bortebane i ligaen. De siste tolv månedene har de vært i fire semifinaler, og for første gang siden Ron Atkinsons periode på 80-tallet virker det sannsynlig at en manager som ikke heter Sir Alex Ferguson kan lede laget til to topp fire-plasseringer på rad.

FLYT: Ole Gunnar Solskjær i siget etter 1-0-seieren mot Burnley som sendte Manchester United til topps.

KULTURSKIFTET. «Buzzen» rundt slagordet «cultural reboot» har druknet litt under pandemien, men la det ikke være noen tvil om at det har skjedd endringer i garderoben det siste året.

Borte er misfornøyde stjerner som Romelu Lukaku og Alexis Sánchez. Inn har spillere som ønsker å spille for Manchester United kommet – med Bruno Fernandes som det åpenbare prakteksempelet.

Hittil har Solskjær truffet blink på overgangsmarkedet. En av hans største bedrifter, all den tid han ennå ikke har fått hjelp av en kompetent sportsdirektør.

Den sterkeste attesten er imidlertid at det så godt som aldri siver ut lekkasjer om dårlig stemning og desillusjonerte spillere i United-garderoben som ikke føler seg sett og verdsatt. Det er litt av et kunststykke når du har en agent som gjør det han kan for å lure klubben opp i stry. Ikke bare håndterte og kontrollerte Solskjær «Raiola-gate», han har også fått Paul Pogba til å blomstre da alle andre hadde gitt opp.

GUTTASTEMNING: Bruno Fernandes, Paul Pogba og Eric Bailly heier fram Alex Telles på trening.

EN UNITED-MANAGER. Hvis de tre første månedene var en prøveperiode, er Solskjær utvilsomt varm i trøya nå. Han vet hvilke knapper han skal trykke på, både på sidelinjen, i garderoben og på pressekonferanser.

Kritikerne spør seg hvilke Premier League-klubber som ville byttet manager med Manchester United. Poenget er at Solskjær og United fungerer sammen fordi de hører sammen.

Kanskje har han ikke det samme «gigantgenet» i seg som Jürgen Klopp, Pep Guardiola og José Mourinho. Sannsynligvis er han for kjedelig og rund i kantene for mange. Men du må ikke på død og liv være klovn eller løvetemmer for å høre hjemme i Premier League-sirkuset.

Så lenge det er progresjon vil uansett ikke majoriteten av supporterne bry seg.

KOMFORTABEL: Ole Gunnar Solskjær har funnet sin plass som United-manager.

Det er ting som tyder på at det internt allerede er bestemt at Solskjær er fremtiden.

Mange vil mene at valget allerede er tatt, med tanke på at Mauricio Pochettino nå befinner seg i Paris. Det er også et tegn at Solskjær fikk styrke trenerteamet med Darren Fletcher.

Dessuten vet united.no at planene for hva som skal skje i sommervinduet allerede er skissert og at prosesser er igangsatt. Det er planer som innebærer at Solskjær er manager.

I så fall er det bare signaturen som mangler.

Spørsmålet er hvor lenge de venter.

Powered by Labrador CMS