Manchester United v Watford - Premier League

Ten Hag og dag én «mellom linjene»

Publisert Sist oppdatert

Erik ten Hags første opptreden på Drømmenes Teater var ikke et énmannsshow med bombastiske og Twitter-vennlige erklæringer fra en manager som forsøkte å forklare hele verden hvordan han skal gjøre Manchester United til en moderne toppklubb igjen.

Den nederlandske 52-åringen er på ingen måte et fyrverkeri. Dette er ikke en «larger than life»-type som trekker opp det ene esset etter det andre fra talerstolen på Churchill-vis. Det er heller ikke en Van Gaal-figur, eller Mourinho-inspirert personlighet med sans for det politiske spillet i fotballen.

Tvert imot vil nok mange mene det var ganske grått og kjedelig, som en regnværsmandag gjerne kan være i Manchester.

Noen managere ville nok brukt anledningen til å entre podiet på Old Trafford med en viss påtatt autoritet for å gjøre et solid førsteinntrykk. Du har tross alt oppmerksomheten til over én milliard supportere (ifølge klubben).

Ten Hag gjorde det motsatte, og presenterte seg nærmest som den nye vikaren på læreværelset.

– Hi, I’m Erik, sa han og håndhilste på journalistene, én etter én.

Ten Hag fant verken fram de største superlativene eller serverte sin «hemmelige» United-oppskrift i den 18 minutter lange seansen.

Men han overbeviste meg om det eneste jeg trengte å vite: At han er en dyktig manager med en plan.

Så får det bare være at Daily Mail konkluderer med at han manglet «presisjon» i kroppsspråket sitt.

Manchester United Erik ten Hag Press Conference
DEN FØRSTE: Erik ten Hag avbildet på sin første pressekonferanse som United-manager.

På pressekonferansen ga han korte og poengterte svar, likevel med tilstrekkelig substans og engasjement. Engelsken var på ingen måte så ille som det ble påstått i forkant, og litt humor var det også rom for. Senere på dagen introduserte han seg for både Megastore-ansatte og de yngste akademispillerne.

Ydmyk, men selvsikker og iherdig.

Det tror jeg er akkurat det vi trenger. Ralf Rangnicks første pressekonferanse var i langt større grad en «statement of intent»-seanse. Da tyskeren forlot det samme lokalet for seks måneder siden følte man at denne mannen hadde alle svarene. Den følelsen er det ikke mange som sitter med i dag.

Jeg tror det er umulig å komme utenifra og «servere» løsningene Manchester United trenger. Det finnes ingen oppskrift for et så stort kaos.

Her er det så mange utfordringer på så mange områder, at du er nødt til å lære klubben og dens kultur å kjenne før du går løs på løsningene.

Etter det united.no blir fortalt, fikk Rangnick nærmest kultursjokk bare noen dager inn i vikariatet. Som når Jim Carreys rollefigur i «The Truman Show» seiler rett inn i TV-kulissene.

Derfor liker jeg at to av Ten Hags mest brukte uttrykk på dag én var noe så kjedelig som «observere» og «analysere».

Nederlenderen skal identifisere problemene og adressere dem – ikke bare punge ut for Harry Kane, Declan Rice og et par andre store navn som vil skape begeistring og håpe at det gjør susen.

Det skal bygges klubb og kultur – og det skal gjøres med Ten Hag i rollen som en av de mest sentrale arkitektene.

Manchester United Erik ten Hag Press Conference
NYTT HJEM: – Jeg føler meg allerede hjemme på Old Trafford, sa Ten Hag i sitt første intervju.

«I will draw my own line» er den viktigste setningen jeg tar med meg fra Ten Hags første dag i jobben, når jeg leser mellom linjene.

For selv om den tidligere Ajax-treneren ikke akkurat banker inn poengene sine med neven i bordet, etterlates det ingen tvil om at dette er en mann som vet hvor han skal.

52-åringen kunne fortelle at han har rådført seg med både Louis van Gaal og Edwin van der Sar i forkant. Men poengterte samtidig at det nå er han som er sjefen, og at han kommer til å ta sine egne avgjørelser.

Han gjorde nok også klokt i å distansere seg fra Rangnicks mystiske konsulentrolle, selv om de to skal snakke sammen før nederlenderen tar ferie.

– Vi skal få Manchester United tilbake på toppen igjen, og jeg skal ta avgjørelsene som kreves, var meldingen til United-fansen i MUTV-intervjuet.

Bak den setningen ligger det en erkjennelse av det er noen ubehagelige og vanskelige valg som må tas, og at dette er en fyr som kommer til å kjempe for sin egen gjennomføringskraft.

På samme måte vil han kreve at spillerne kriger seg tilbake inn i både supporternes hjerter og Champions League.

«Fighting machine» er Ten Hags svar på Jürgen Klopps «mentality monsters». Manageren har gjort det klinkende klart at det krever blod, svette og tårer å være en Ten Hag-spiller.

I overført betydning kan det også tolkes som nederlenderens strategi på å tukte ukulturen som råder i United-garderoben.

Rangnick stilte lignende krav, men hadde ingen sjanse til å nå igjennom. Spillermakten var rett og slett for stor til at en halvtårsvikar kunne utgjøre noen forskjell.

For Ten Hag vil det være annerledes. Nå er det han som er sjefen, eller «boss» som de respekterte kalles på Carrington, og uten nederlenderens tillit, må du ta plass på tribunen eller finne deg en annen arbeidsgiver. Og sannsynligvis spiller det heller ingen rolle om du heter Cristiano Ronaldo eller Anthony Elanga.

Ajax Amsterdam v RKC Waalwijk - Pre-Season Friendly
STILLER KRAV: Ten Hag er kjent som en trener som krever full innsats fra samtlige spillere.

«Adapt» er det tredje budskapet jeg tar med meg når jeg tar plass på Ten Hag-toget. Flere journalister forsøkte å lokke fram en formulering fra Ten Hag som kunne definere hva slags fotball vi vil se på Old Trafford neste sesong.

52-åringen bet ikke på agnet, og svarte i stedet at han ikke har med seg kampplaner hugget i stein til Manchester.

Tvert imot vil Ten Hag tilpasse seg spillerne han har til rådighet, akkurat som han har gjort med suksess i Go Ahead Eagles, Bayern München, Utrecht og Ajax.

– Å vinne er det viktigste, men jeg har intensjoner om å gjøre det med å spille offensiv fotball. Hvis det ikke lar seg gjøre, må vi sørge for at vi vinner på en annen måte.

Manchester United Training Session
MED I PLANENE: Ten Hag snakket varmt om Cristiano Ronaldo på sin første pressekonferanse.

Derfor mistenker jeg at vi verken får Ajax-fotball på banen eller den store revolusjonen utenfor fra dag én.

Det er ikke Harry Potter som kommer.

Men at Erik ten Hag vil gjøre det han kan for å skape endringene som trengs i Manchester United, det føler jeg meg ganske sikker på.

Så får både vi og han analysere hvor vi står om ett år.

Powered by Labrador CMS