– Bare å betale det de krever. Sancho er Mbappé-klasse

Bundesliga-kommentator Eivind Bisgaard Sundet om Jadon Sancho.

Publisert Sist oppdatert

Blir Ole Gunnar Solskjær Uniteds permanente manager?

Og hvem kommer United til å forsterke med i sommer?

Det er de to største spørsmålene de fleste United-fans stiller seg for øyeblikket.

I den grad man skal tolke avisskriverier og uttalelser så virker det sannsynlig at United kommer til å prioritere yngre spillere i stedet for for eksempel en eldre og mer skadeskutt spiller som Gareth Bale.

Samtidig er det eneste Ole Gunnar Solskjær har sagt om overgangsmarkedet at dette er vanskeligere enn hva media og fansen vil ha det til – at det handler om klubbens langsiktige strategi og tenking.

Borussia Dortmunds Jadon Sancho er en av spillerne som er blitt koblet til United den siste måneden, og Telegraphs United-journalist James Ducker sa nylig til united.no at United ville bygge et ungt, energisk og raskt angrep – og at Sancho ønskes på Old Trafford.

Men hvor god er egentlig Sancho?

– Bare å betale det som kreves

Er det virkelig en 18 år (fyller 19 år 25. mars) gammel kantspiller som kan være Uniteds fremtid allerede nå?

– Ja, sier Eivind Bisgaard Sundet, som kommenterer Bundesliga for Viasport og dermed følger ligaen tettere enn de fleste.

– Hvis de kan få ham så er det bare å betale det Dortmund krever. Han har vært fantastisk god, særlig denne sesongen. Han er i Kylian Mbappé-klasse. Helt seriøst, fortsetter han.

PÅ TRENING: Jadon Sancho på trening med det engelske A-landslaget denne uka.

Sancho står med ni mål og 12 målgivende denne sesongen.

12 målgivende er Bundesliga-rekord for en 18-åring, og mer enn hva for eksempel Manchester Citys Leroy Sane og Barcelonas Ousmane Dembele noterte seg for i sine siste sesonger før de forlot Bundesliga – selv om de da også var eldre enn det Sancho nå er.

Det er faktisk bare Lionel Messi i Europa som har like mange assist som Dortmund-spilleren i Europas fem største ligaer.

– Han har også stått frem i store kamper. Han var veldig god i toppkampen mot Bayern i høst, og han var kjølig nok til å avgjøre det store derbyet mot Schalke. Han er kjapp og teknisk god, men jeg vil spesielt trekke frem at han fremstår så moden, fortsetter Viasport-kommentatoren.

Og tar et par eksempler.

– Han er altså engelsk, men det første han gjorde da han kom til Tyskland var å lære seg tysk.

– I kampen mot Düsseldorf, den første kampen Dortmund tapte den sesongen, så trengte de et mål helt på slutten. Kaptein Marco Reus laget så et frispark, men i stedet for å legge ned ballen og løpe bort slik at kampen kommer i gang igjen, så begynte han å diskutere med dommeren. Da løp Sancho over, tok ballen fra kapteinen sin, la den ned og ba ham komme seg unna.

– Treffer alltid…

Det er likevel evnen til å gjøre riktige valg som kanskje har imponert mest.

– Cristian Pulisic spiller jo nesten ikke nå, men ble solgt til Chelsea (for nesten 60 millioner pund) i januar. Han har noe av det samme som Sancho, han er ganske god til å drible, men han er likevel ikke i nærheten av å være like god, for eksempel på den avgjørende pasningen.

– Sancho treffer alltid med sistepasningen sin.

– Noen vil kanskje sammenlikne Sancho med Ousmane Dembele, som dro fra Dortmund til Barcelona. Jeg elsker også Dembele, og han er råere på noe, for eksempel på fart og uforutsigbarheten i én-til-én, men samtidig er avslutningene og sistepasningen også uforutsigbare med ham.

– Med Sancho blir det alltid farlig.

Så du er frelst?

– Ja, jeg er frelst, humrer Bisgaard Sundet.

LØP OG KJØP: Det er Eivind Bisgaard Sundets anbefaling rundt Sancho – hvis United faktisk har en sjanse til å få kloa i ham.

– Forventer at han preger fotballen videre

Ousmane Dembele ble i 2017 solgt til Barcelona for 105 millioner euro, i en overgang som også kunne bli 40 millioner dyrere hvis ulike klausuler ble innfridd.

Nå snakkes det altså om minst like mye for Sancho, selv om Dortmund har sagt utad at de forventer at unggutten er Dortmund-spiller neste sesong.

– Men jeg tror han kan kjøpes, hvis han selv mener det er rett. Jeg tror at det er helt avgjørende hva han vil. Han virker å ha hatt en veldig klar mening om hva han vil med karrieren sin, sier Bundesliga-kommentatoren – som mener det er svært liten risiko ved kjøpet – selv for United som tidligere ikke har truffet blink med de få kjøpene som er gjort fra Bundesliga.

– Det kan jo slå feil. Han er jo nå i en annen liga, og han er en kontringsspiller som er glad i litt plass. Det kan selvsagt bli en overgang for ham, men han er jo også engelsk – så han slipper unna utfordringene med kultur. Jeg klarer ikke å se at det vil være en veldig stor risiko å gå for ham.

– Jeg prøver å tenke tilbake en annen engelsk tenåring på samme nivå, og må vel nesten tilbake til Michael Owen for å komme på noe liknende. Det er på det nivået vi snakker om.

– Det har vært Ronaldo og Messi som har preget fotballen de siste årene. Jeg kan ikke si at han blir som en av dem, men han er en av dem som kommer til å overta for dem – en av dem jeg forventer at kommer til å prege fotballen de neste 15 årene.

– Derfor tror jeg også at alle de største klubbene vil komme på banen om han faktisk selges.

Sancho ser til Rashford…

Sancho er nå på landslagssamling med England, der han er aktuell for en plass fra start i EM-kvalifiseringskampen mot Tsjekkia til helga.

Uansett får han nå tid sammen med en av de han ser opp til, Marcus Rashford.

– Jeg er heldig som omgir meg med folk som passer på at jeg ikke tar av, at jeg forblir ydmyk. De sier fra hvis jeg ikke gjør nok.

– Så ser jeg også på for eksempel det Kylian Mbappe gjør i PSG. Det er den type spillere jeg må måle med meg. Det samme gjelder Marcus Rashford og det han gjør. De ser sannsynligvis på hva jeg gjør, og det får kanskje dem til å presse seg enda hardere. På samme måte er det med meg, sa han nylig i et intervju i Dortmund.

Så kan bare tiden vise om Sancho faktisk blir United-spiller – sammen med Marcus Rashford, og om sangen neste sesong blir «We’ve got Sancho, Paul Pogba and Fred…»

Du kan følge Eivind Bisgaard Sundet på Twitter her.

Powered by Labrador CMS