Totalforvandling etter Rooneys ankomst – fra 17. plass til best i ligaen

Møter vi Wayne Rooney på Old Trafford igjen neste sesong? Det er ikke helt utenkelig – det er enorm forskjell på Derby County før og etter Rooney kom til klubben.

Publisert Sist oppdatert

Wayne Rooney, Uniteds rekordmålscorer og tidligere kaptein, ble Derby County-spiller i januar.

Der har han vist at han fortsatt har mye å by på som fotballspiller.

Onsdag kveld ble han matchvinner i Derbys bortekamp mot Preston North End, en av Derbys konkurrenter om en plass i topp seks. Målet kom på et finfint frispark.

Resultatet gjør at Derby nå bare er ett poeng bak Cardiff på sjetteplassen som gir play-off – kanskje får vi se Rooney i Premier League igjen neste sesong?

Rooneys mål mot Preston:

– Wayne Rooney har vært en enorm vitamininnsprøytning for dette Derby-laget. Ikke bare for det han har gjort med føttene på banen, men kanskje minst like mye hans tilstedeværelse, sier Eirik Aase, mannen bak Championship Norge, til united.no.

To forskjellige verdener

Tallenes tale er tydelig – Derby County har blitt et langt bedre fotballag etter at Rooney kom til klubben.

Se bare her:

Før Wayne Rooney: 

 • Derby lå på 17. plass før Rooneys første kamp.
 • De hadde vunnet 7 av sine første 25 kamper.
 • Derby hadde scoret 24 mål før Rooney debuterte mot Barnsley – ingen lag i divisjonen hadde scoret færre mål.
 • Ligaleder Leeds var 22 poeng bedre enn Derby.

Med Wayne Rooney:

 • Derby er øverst av alle på «Rooney-tabellen», altså kampene etter årsskiftet. Wigan har like mange poeng på disse kampene, men har dårligere forskjell.
 • Derby har gått fra 7-9-9 (7 seiere på 25 kamper) til 9-3-3 – 9 seiere på 15 kamper.
 • Derby har siden årsskiftet/Rooney-signeringen scoret 31 mål – bare Brentford har flere. En ganske vesentlig forskjell etter å ha scoret aller færrest, altså.
 • Derby har vært 6 poeng bedre enn ligaleder Leeds etter at Rooney kom inn.
ROONEY: Wayne Rooney har hittil vært en suksess i Derby County.

Hjelper de spennende ungguttene

Eirik Aase nevnte altså at Rooneys tilstedeværelse som like viktig som noe han har gjort med beina, og det er enkelt å skjønne hva han mener.

Dette Derby-laget har mange unge og spennende spillere fra et ganske eksepsjonelt akademilag de siste sesongene, og det er lett å forstå at Rooney har noe å bidra med her.

Som 34-åring har han erfaring fra snart 20 år som toppspiller, og det attpåtil i Manchester United i store deler av karrieren – det er klart at hans posisjon i fotballen gjør ham til en inspirerende mann å spille sammen med for Derby-spillerne.

– Flere unge spillere, som for eksempel Max Bird og Louie Sibley, har tatt enorme steg med Rooney rundt seg på banen. Det har vært med på å løfte Derby flere hakk, sier Aase. 

Ryan Conway, Derby-korrespondenten til The Athletic, fortalte i Going up, Going Down-podkasten om effekten Rooney hadde hatt på de yngre spillerne.

– Da han kom inn, så ble det helt naturlig slik at spillerne ønsket å bevise at de kan spille sammen med ham. Ja, han snakker med de unge spillerne og gir de tips og råd, men jeg tror den største lærdommen de kan ta fra Wayne er hvordan han trener – hvor mye arbeid han legger ned, hvordan mye han øver på de små tingene. Det oppmuntrer de unge spillerne til å gjøre det samme. Han kan fungere som et eksempel for de unge spillerne på hva som skal til for å være en spiller på høyeste nivå.

HAR VUNNET DET MESTE: Wayne Rooney, her løfter han FA-cup-troféet i 2016.

Slik er Rooneys rolle

De av dere som så Rooney i aksjon mot United i FA-cupen, eller som har sett Derby i andre kamper i vår, har sett at Rooney ikke spiller spiss for East Midlands-klubben.

– Rooney har blitt brukt overalt sentralt på midtbanen for The Rams. I defensiv rolle, midt på midtbanen og i en mer offensiv rolle. Han sprer en ro med sin ballbehandling, styrke og herlige pasningsfot.

Fra midtbanen kan han styre mer av spillet – og han ble raskt gjort til kaptein etter at han kom til klubben, og han har også en trenerrolle i klubben.

At han ikke spiller spiss, gjør jo naturlig nok at han kommer litt sjeldnere på scoringslista, men seks mål har det likevel blitt – bare den første fra åpent spill.

– Hans dødballer er strålende, og det har blitt både flere frisparkmål og mål fra straffemerket, sier Aase.

Rooneys frisparkmål mot Stoke i januar: 

 

Nå blir det tøffere

Om en ser på form, så virker det helt åpenbart at Rooney og Derby vil havne på en kvalifiseringsplass, men når en ser på kampprogrammet som faktisk er igjen, så ser det svært tøft ut.

Dette er Derbys resterende kamper:

 • Nottingham Forest (H)
 • West Bromwich Albion (B)
 • Brentford (H)
 • Cardiff City (B)
 • Leeds United (H)
 • Birmingham City (B)

Lokalrival Forest ligger på fjerdeplass, WBA ligger på andreplass, Brentford på tredjeplass, Cardiff (hovedrivalen i kampen om play-off) på sjetteplass, Leeds på førsteplass og Birmingham er det eneste laget som ikke er i toppen – de ligger nemlig på 17. plass.

Å ha Rooney på laget vil uansett hjelpe i sesonginnspurten. Hvem vet, kanskje den tidligere United-kapteinen dukker opp på Old Trafford igjen neste sesong som Derby-kaptein?

Direkte opprykk blir for tøft, men kvalifisering virker i nåværende form mulig til tross for det utrolig tøffe kampprogrammet – og der vil i så fall Derby fort være favoritt.

Powered by Labrador CMS