Oransjerevolusjonen

De fleste av Uniteds nederlendere var ensbetydende med suksess.

Publisert Sist oppdatert

Han er den første fra pannekakelandet som inntar managerstolen på Old Trafford, men Louis van Gaal er på ingen måte den første nederlenderen som vil sette sitt preg på United.

Fra Arnold Mühren i 1982 til Alexander Büttner i 2012 har United hatt åtte spillere og en meget innflytelsesrik trener fra Nederland. Noen ble legender, andre er nesten glemt.

Hvem: Arnold Mühren

Hvor kom han fra: Arnoldus Johannes Hyacinthus Mühren ble født i Volendam og spilte for klubben før Ajax sikret seg den talentfulle midtbanespilleren. Gikk videre til Twente før han som en av de første utlendingene kom til Ipswich og engelsk fotball. Vant UEFA-cupen med Bobby Robsons Ipswich før Ron Atkinson hentet ham til United.

Karriere i United: 98 kamper, 18 mål. Mühren var ingen unggutt da han kom til United, men 31-åringen ble raskt en favoritt hos fansen. En elegant midtbanespiller med en utsøkt venstrefot og et herlig blikk for spillet. Utgjorde en meget sterk midtbane i United med Bryan Robson og Ray Wilkins, og var en del av United-laget som vant den uforglemmelige kvartfinalen i cupvinnercupen mot Barcelona i 1984. Dessverre ble det også hans siste kamp den sesongen på grunn av skade, og Mühren fikk nesten hele den påfølgende sesongen, hans siste i United, ødelagt av skadetrøbbel.

Hva skjedde videre: Ble hentet tilbake til Ajax av Johan Cruyff og vant cupvinnercupen med den nederlandske storklubben i 1987. Karrierens høydepunkt kom imidlertid året etter da Nederland ble Europamester i daværende Vest-Tyskland. 37 år gamle Mühren fikk kanskje ikke like mye oppmerksomhet som resten av stjernegalleriet til Nederland, men han la den utsøkte pasningen til Marco van Bastens 2-0-mål i finalen mot Sovjetunionen. En pasning som var nesten like imponerende som målet i seg selv. La opp etter den påfølgende sesongen og har hatt en del ulike trenerjobber siden.

Beste øyeblikk i United: Mühren ble den første nederlender som spilte en FA-cupfinale, og markerte anledningen ved også å bli den første til å score. Han fastsatte sluttresultatet mot Brighton i 1983 til 4-0 fra 11-meteren.

Hvem: Raimond van der Gouw van_der_gouw_raimond_profil_stor

Hvor kom han fra: Født i Oldenzaal og spilte for klubben med det ørnevennlige navnet Go Ahead Eagles før han dr videre til Vitesse. Hadde alltid en drøm om å spille i England og en dag ringte agenten og fortalte om et tilbud fra England. Van der Gouw har tidligere fortalt United-Supporteren at han takket ja uten å vite hvilken klubb han skulle til, men at han visste at han ville bli reservekeeper så snart agenten fortalte at United hadde Peter Schmeichel i rekkene.

Karriere i United: 60 kamper. Van der Gouw viste seg som en svært stødig og sikker reserveløsning for Schmeichel. De gangene han måtte i aksjon var han stødigheten selv, og da Schmeichel forlot United i 1999 åpnet det seg en mulighet for Van der Gouw. Mark Bosnich var tiltenkt rollen som ny førstekeeper i United, men Ferguson foretrakk nederlenderen i andre halvdel av sesongen etter solid spill av Van der Gouw og en ditto fomlende opptreden av Bosnich.

Hva skjedde videre:  Dro fra Manchester United til London og West Ham, men spilte ikke en eneste kamp for «Hammers». Dro hjem til Nederland og fortsatte karrieren til 2007 da han la opp. Ble senere hentet til Sunderland som keepertrener av Roy Keane og jobber i dag i samme stilling for Vitesse.

Beste øyeblikk i United: Van der Gouw var med i United-troppen ved flere store anledninger og fortalte United-Supporteren at han alltid følte seg som en del av laget selv om han satt på benken. Da United vant 3-1 borte mot Southampton den 22.april i 2000 hadde imidlertid nederlenderen spilt nok kamper til å få ligagullet og han var en sentral brikke på United-laget som tok et historisk tidlig gull.

Hvem: Jordi Cruyff

TALENT: Men Jordi Cruyff ble ingen hit i United.
TALENT: Men Jordi Cruyff ble ingen hit i United.

Hvor kom han fra: Født i Amsterdam og med litt av et navn og leve opp til. Faren Johan er tidenes største fotballegende i Nederland og Jordi spilte for Barcelona da faren var manager der. Da Cruyff senior fikk fyken i den katalanske storklubben, fulgte Cruyff junior etter og dro sommeren 1996 til Manchester United, omtrent samtidig som Raimond van der Gouw.

Karriere i United: 58 kamper, 8 mål. Det var knyttet store forventninger til Cruyff som kom til United for relativt beskjedne 1,4 millioner pund. Starten på United-karrieren gikk bra, men gradvis sørget skader og formsvikt gjorde at Cruyff slet med å spille seg til fast plass på United igjen. Forlot klubben da kontrakten gikk ut sommeren 2000. Hele 32 av hans 58 kamper for United kom som innbytter.

Hva skjedde videre: Dro til Alaves, videre til Espanyol, så til ukrainske Metalurh Donetsk før han avsluttet karrieren som spillende hjelpetrener for klubben Valletta på Malta. Nyter i dag stor respekt og suksess som sportssjef i israelske Maccabi Tel Aviv som har vunnet to ligagull etter at han kom til klubben.

Beste øyeblikk i United: Ble matchvinner i sluttsekundene mot Watford i april 2000 da United vant ligagullet i suveren stil.

Hvem: Jaap Stam

Hvor kom han fra: Den store panserstopperen kom fra PSV etter at han hadde en hatt en fin karriere i hjemlandet. Da han kom til United i 1998 var flere av Europas største klubber interessert, men Stam valgte Manchester. Overgangen gjorde Stam til tidenes dyreste forsvarsspiller på den tiden og også den dyreste nederlenderen.

“Jaap Stam – for et beist av en spiller!”

Zinedine Zidane

Karriere i United: 127 kamper, 1 mål. Stam brukte, som mange andre, litt tid på spille seg varm i United-trøya. Først etter et halvt år fikk United-fansen se tegn på hva de kunne forvente av forsvarsblokka. Når han først knakk Premier League-koden var det ingen vei rundt ham. Stam var sterk som en bjørn, rask, rolig og en mester i å lese spillet. Gikk han for en ball, enten det var langs bakken eller i lufta, så var den hans. Sammen med Henning Berg og Ronny Johnsen var han en del av midtforsvaret som ikke gikk på et eneste tap på 33 kamper i andre halvdel av trippelsesongen.

Hva skjedde videre: Etter å ha kommet på kant med Sir Alex Ferguson etter flere kontroversielle anklagelser i Stams egen biografi, ble stopperen solgt til Lazio. En avgjørelse Ferguson har innrømmet at han angret på i ettertid. Etter et par år i Lazio fortsatte turen til Milano med spill for de svarte og røde. To år senere ble ringen avsluttet da stopperen returnerte til hjemlandet, nærmere bestemt Amsterdam og Ajax, før han la opp i 2007. I dag er han assistenttrener med ansvar for det defensive i Ajax.

Beste øyeblikk i United: Redningen på strek mot Juventus i semifinalen i Champions League i 1999. Hadde den gått inn ville United aldri kommet til finalen i Barcelona.

Hvem: Ruud van Nistelrooy

Hvor kom han fra: United ble oppmerksom på spissen etter hvert som han banket inn mål for Den Bosch, Heerenveen og PSV Eindhoven. Måltyven skulle egentlig signere for klubben i 2000, men en kneskade stoppet overgangen. Van Nistelrooy opprettholdt kontakten med Ferguson, og ett år senere var han på plass.

UEFA Champions League: Manchester United v Benfica

Karriere i United: 219 kamper, 150 mål. For noen år Van Nistelrooy hadde i United! Han var en målmaskin fra dag én. I sin første sesong scoret han 23 mål på 32 ligakamper (blant annet i åtte kamper på rad) og endte til slutt på 36 mål totalt i debutåret. Hans eneste ligatittel ble vunnet i 2002/03 da nederlenderen scoret rekordmange 44 mål. Selv om det ikke ble altfor mange titler på «Van the man» kan ikke spissens viktighet undervurderes. Van Nistelrooy er Uniteds toppscorer i Champions League med 38 mål, og mtp. mål per kamp har han et av klubbens beste snitt.

Hva skjedde videre: Da Cristiano Ronaldo kom til klubben ble det kamp om oppmerksomheten, og til slutt skal det ha gått så langt at Van Nistelrooy nektet å sende ballen til portugiseren. Etter at Van Nistelrooy ble benket i sesongfinalen mot Charlton i 2006 grunnet en krangel med Ronaldo på treningsfeltet så vi han aldri igjen på Old Trafford. Turen gikk da til Real Madrid hvor han ble i fire år, før Hamburger SV og Malaga var karrierens siste stoppesteder. Van Nistelrooy la opp i 2012. I ettertid har 37-åringen jobbet som juniortrener i PSV og vil være Guus Hiddinks assistent når han tar over som nederlandsk landslagssjef etter Louis van Gaal.

Beste øyeblikk i United: Van Nistelrooy likte å feire scoringene sine ved å skrike og Old Trafford svarte gjerne med å rope «Ruud, Ruud, Ruud» – et rop han i begynnelsen tolket som buing. De to finalemålene mot Millwall i FA-cupen i 2004 blir stående som et av mange høydepunkt.

Hvem: Edwin van der Sar

Hvor kom han fra: Van der Sar er et ekte Van Gaal-produkt og hadde stor suksess med Ajax på 90-tallet da de blant annet vant Champions League. Siden gikk han til Juventus i 1999 før han noe overraskende endte opp i Fulham. Hans prestasjoner i London-klubben beviste at målvakten på ingen måte var ferdig som toppkeeper og Ferguson hentet ham for en billig penge i 2005.

“Edwin er helt der oppe med Schmeichel. Jeg klarer ikke å si hvem av dem som er den beste.”

Sir Alex Ferguson

Karriere i United: 266 kamper. Etter mange års prøving og feiling fra Fergusons side ble Van der Sar  keeperen som endelig viste seg som den verdige arvtakeren til Peter Schmeichel. Nederlenderen har holdt nullen lengst i Premier League (1311 minutter) og ble kåret til Europas beste målvakt i 2009 av UEFA. Erfaringen, roen og matchvinnerredningene gjorde Van der Sar til en uerstattelig brikke i Fergusons United-lag. Og hvem hadde egentlig trodd han skulle holde på så lenge?

Hva skjedde videre: Etter at han la opp i 2011 uttalte Van der Sar at han ønsket å tilbringe mer tid med familien ettersom kona var alvorlig syk. I dag jobber han som analytiker og markedssjef i Ajax. Han har også ymtet frempå at han ønsker å bli trener en dag. Mange trodde han vil bli Louis van Gaals keepertrener i United, men det skjedde ikke.

Beste øyeblikk i United: Redningen på Nicholas Anelkas straffe i Moskva i 2008 som sørget for at United vant Champions League.

Hvem: Alexander Büttner Manchester United v Aston Villa - Premier League

Hvor kom han fra: Etter at en overgang fra Vitesse til Southampton falt gjennom satt flere Premier League-klubber på gjerdet og vurderte Büttner, og plutselig snappet Ferguson venstrebacken foran nesa på dem alle. Backup eller arvtaker? Ikke godt å si, men mange mener uansett at Evra hevet seg flere hakk etter at nederlenderen ga ham konkurranse i 2012.

Karriere i United: 27 kamper, 2 mål. I debuten markerte han seg raskt ved å kjøre slalåm med hele Wigan før han fikk ballen i mål. Siden har det ikke blitt altfor mange kamper, men Büttner har absolutt vist at han har kvaliteter, spesielt i den offensive delen av spillet. Om han noen gang blir Uniteds førstevalg er vel imidlertid heller tvilsomt.

Beste øyeblikk i United: Patrice Evra var suspendert – hvordan i alle dager skulle Büttner takle landsmann Arjen Robben i kvartfinalen på Old Trafford? Med ro, innsats og tæl. Büttner klarte seg utmerket før han dessverre måtte forlate banen med skade.

Hvem: Robin van Persie

Hvor kom han fra: Da det ble kjent at den tidligere Feyenoord-spissen ønsket seg bort etter mange år i Arsenal uten trofeer trodde de fleste at Van Persie ville velge City, eventuelt Juventus. Ferguson sjokkerte en hel verden da han presenterte sin nye spiss i 2012 etter å ha overtalt nederlenderen.

“Jeg husker Arsene Wenger fortalte meg at Van Persie var bedre enn jeg trodde. Han hadde rett.”

Sir Alex Ferguson

Karriere i United: 73 kamper, 47 mål. Robin van Persie ble en øyeblikkelig suksess. Han vant Premier League-tittelen han hadde kommet til United for å vinne i sin første sesong og ble også klubbens toppscorer. De fleste var enige i at den skadeplagede spissen var verdt hvert eneste pund, men etter en svak sesong under Moyes er det på tide for Van Persie å vise seg frem igjen under sin gode venn Louis van Gaal.

Beste øyeblikk i United: Hjemmekampen mot Aston Villa i 2013 sikret tittelen takket være et hattrick og en enestående volley signert nederlenderen.

 

Manchester United Squad Lineup 2011/12

Hjemme i Nederland var Meulensteen et ganske ubeskrevet blad da han kom til United for å jobbe med ungdomsavdelingen i 2001. Nederlenderen høstet stor respekt og ble etter fire år forfremmet til å jobbe med reservelaget. Han forlot United for å overta trenerjobben i Brøndby, stikk i strid med Sir Alex Fergusons anbefalinger. Han returnerte til United i 2007 og var en svært viktig brikke i Fergusons stab. Som førstelagstrener var det ofte han som ledet treningen og forberedte laget til kamp og Meulensteen var både godt likt og respektert av spillerne. Forlot United da David Moyes overtok managerstolen på Old Trafford. Kom tilbake til Premier League som manager for Fulham etter et mislykket opphold i Anzhi, men fikk sparken i London-klubben etter bare noen måneder. Var linket til en retur til United da det ble klart at United ville gå for Louis van Gaal, men det ble intet gjensyn med United for Meulensteen i denne omgang.

Powered by Labrador CMS