– Hvem vet hva som vil skje?

Han har gått fra markedsdirektør til administrerende direktør, og har satt et enormt preg på Ajax siden han ble ansatt i 2012.

Publisert Sist oppdatert

Han har møter han skal være på, og en sliten hofte etter en 20 år lang karriere. Men han klarer ikke å motstå fristelsen. En av ungguttene i Ajax har en ball og nærmer seg. De slår pasninger frem og tilbake uten at ballen treffer bakken. Gutten i rød Ajax-treningsdress, og van der Sar formelt kledd med jeans og sko.

Tidligere fotballspiller, nå administrerende direktør. 

I et lengre intervju med the Sunday Times forteller Edwin van der Sar om hvordan han har bygd opp Ajax igjen. Og om fremtiden.

– United en stor utfordring

I 2012 ble van der Sar markedsdirektør i Ajax og etter hvert en viktig del av det tekniske hjertet i klubben, sammen med Dennis Bergkamp og Marc Overmars. I slutten av 2016 ble han forfremmet til administrerende direktør.

Få vil nok være uenige i at Manchester United trenger en strukturell endring på toppen av systemet, og at en sportslig direktør er sårt etterlengtet. Den populære nederlenderen er en av flere som er linket til rollen, men på spørsmål om han vil forlate Ajax med det første kan det være han skuffer noen United-fans.

Les mer om situasjonen i United: En mulighet som ikke må skusles bort.

– Nah, jeg er veldig fornøyd her i Amsterdam, og prosjektet i Ajax er ikke ferdig. Vi vil bite fra oss i Europa, vinne ligaen et par ganger og sikre fremtiden til klubben, sier van der Sar. 

Men han avfeier ikke muligheten for å komme til United en gang i fremtiden. Han eier fortsatt et hus i byen og har en god relasjon til Sir Alex Ferguson, David Gill og Ed Woodward.

KJENNER KLUBBEN: Edwin van der Sar har vunnet hele tolv troféer med Manchester United. Nå har nederlenderen stor suksess som administrerende direktør i Ajax.
KJENNER KLUBBEN: Edwin van der Sar har vunnet hele tolv troféer med Manchester United. Nå har nederlenderen stor suksess som administrerende direktør i Ajax.

– Manchester United er en mye større utfordring enn Ajax. De er ikke bare store og berømte, men et verdensomspennende varemerke. Men når du kommer deg på innsiden forstår du hvilken familieklubb det er. Man føler seg hjemme med en gang.

Videre roser han jobben Ole Gunnar Solskjær og Ed Woodward har gjort, og lar seg friste av tanken om et gjensyn Manchester United.

– Jeg har lyst til å føle at jeg kan bidra med noe, og det kan man bare gjøre om man har troen på det man gjør. Det er noe spesielt med Manchester United og hvem vet hva som vil skje? Men for øyeblikket er jeg her. 

Bygger langsiktig

I en liga som den nederlandske, er ikke TV-pengene i nærheten av hva det er i Premier League. Ajax får årlig åtte millioner pund i TV-inntekter, men trenger et større budsjett for å hevde seg på kontinentet.

Med van der Sar ved roret har Ajax landet kommersielle partnerskap i Kina, etablert en base i New York og inntekten fra spillersalg de siste tre sesongene har oversteget 220 millioner pund.

Med de ekstra inntektene har Ajax ekspandert speidernettverket, bevilget mer til akademiet og det planlegges en stor renovering av Ajax’ treningsanlegg.

Det er ingen tvil om at den gamle United-keeperen har kontroll på sakene sine, og gjør en enorm jobb i den nederlandske hovedstaden.

I intervjuet nevnes langsiktighet, bærekraft og et lag for fremtiden, noe man kan se klare tegn på fra fotballbanen. 

TOK RÅTTA PÅ MADRID: Et ungt Ajax-lag herjet med regjerende mester Real Madrid i Champions League. Ni av disse møtte også United i Europa League-finalen i 2017.
TOK RÅTTA PÅ MADRID: Et ungt Ajax-lag herjet med regjerende mester Real Madrid i Champions League. Ni av disse møtte også United i Europa League-finalen i 2017.

Hele ni av spillerne som var involvert i den sensasjonelle seieren på Santiago Bernabeu mot Real Madrid, var også delaktige i Europa League-finalen mot Manchester United i 2017.

Det er rett og slett imponerende.

Les hele intervjuet her og få innsikt i hvordan Edwin van der Sar har satt sitt preg på Ajax. 

Powered by Labrador CMS