Slik forklares dommen mot Cavani

FAs disiplinærutvalg har publisert den skriftlige redegjørelsen for dommen mot Edinson Cavani.

Publisert Sist oppdatert

Nyttårsaften bestemte FAs disiplinærutvalg at Edinson Cavani skulle utestenges i tre kamper og betale en bot på 100.000 pund.

I tillegg må Cavani delta i FAs undervisningsprogram i kampen mot rasisme.

LES OGSÅ: – «Negrito» er kallenavnet hans

Nå har utvalget publisert hele sin skriftlige redegjørelse for dommen mot Cavani.

Ville takke vennen

Det var i slutten av november at den ulykksalige posten fra Cavani havnet på instagram. Først ble spissen ble gratulert av en venn etter å ha scoret to mål mot Southampton, og deretter svarte Cavani med «Gracias negrito» som takk.

Ordlyden i Cavanis melding regnes som helt naturlig i spissens hjemland Uruguay og Latin-Amerika, men ble for mye et engelsk fotballforbund som strammet inn rasismereglene foran denne sesongen.

EKSTREM GLEDE: Edinson Cavani jubler for vinnermålet mot Southampton tidligere i år, kort tid etter postet han innlegget som skapte furore hos FA.
EKSTREM GLEDE: Edinson Cavani jubler for vinnermålet mot Southampton tidligere i år, kort tid etter postet han innlegget som skapte furore hos FA.

I den ni sider lange dommer som du kan lese i sin helhet her, begrunner utvalget bakgrunnen for dommen som har blitt kritisert både av fans, eksperter og en rekke av Cavanis spillerkollegaer fra Latin-Amerika.

I dommen uttrykker utvalget forståelse for at Cavani ikke snakker engelsk og at han ikke har gjennomgått noen form for opplæring i sosiale medier av Manchester United. 

Utvalget registrerer også at Cavani kun hadde bodd i England i knappe to måneder da han publiserte det omtalte instagram-innlegget.

– Jeg ble ikke fornærmet

Utvalget fikk også en forklaring fra Pablo Fernandez, vennen til Cavani, som forklarte at «Negrito» har vært kallenavnet hans hele livet, og at han selv benytter det samme kallenavnet til sin sønn.

FØRSTE MÅL: Edinson Cavani jubler med Fred etter scoringen mot Everton som var hans første for United.
FØRSTE MÅL: Edinson Cavani jubler med Fred etter scoringen mot Everton som var hans første for United.

Fernandez la også til at han overhodet ikke var fornærmet av bruken av ordet, snarere tvert imot. 

Professor David Wood som har Latin-Amerika som sitt spesialfelt forklarte også til utvalget at bruken av «Negrito» er en helt vanlig måte å vise affeksjon på, selv om professoren påpekte at han kan forstå at ordet vil bli oppfattet annerledes i England.

Kunne fått utvidet utestengelse

Edinson Cavani fikk en tre kampers utestengelse, men den kunne faktisk blitt på mellom seks og tolv kamper, dersom ikke utvalget hadde kommet til at Cavani ikke hadde noen rasistiske motiver med sitt instagram-innlegg.

Likevel er det mange som har reagert på dommen fra FAs disiplinærutvalg. 

Blant dem var den danske lektoren Andreas Beck Holm som underviser i filosofi ved Aarhus universitet.

En del av pensum er politisk teori og i den forbindelse har Beck Holm også jobbet en del med rasismeteori, og også skrevet flere artikler om emnet.

– Det handler først og fremst om at anklagen er et uttrykk for den samme intoleranse overfor fremmede som FA selv – hyklersk nok – påstår at de vil til livs, forklarte Beck Holm som endte med å rapportere FA for rasisme til deres egen organisasjon Kick It Out.

Edinson Cavani har sonet to av sine tre kamper og vil være tilbake mot Burnley 12. januar om Ole Gunnar Solskjær tar ham ut i troppen. 

Powered by Labrador CMS