Full støtte til Solskjær eller litt nye toner?

Publisert Sist oppdatert

Managerposisjonen i Manchester United er omdiskutert, og det er ikke så rart.

I skrivende stund ligger United på 8. plass på tabellen, og det er faktisk bare 11 poeng ned til nedrykksplass. I 2020 er det kun blitt fire av 15 mulige poeng i ligaen.

Og alle vet at Mauricio Pochettino er ledig på markedet.

Samtidig er det et par menn som bestemmer om noe skulle skje: Glazers-familien og Ed Woodward.  Førstnevnte sier aldri noe om United offentlig, men det gjør sistnevnte.

Mandag ettermiddag kom han med nye uttalelser – uttalelser som føyer seg inn i rekken av nærmest månedlige støtteerklæringer til det prosjektet som er satt i gang.

Det er muligens likevel en liten endring. Spørsmålet er hvor bevisst endringen er.

Her er en liten gjennomgang av hva Uniteds mektigste mann har sagt de siste sju-åtte månedene.

Mai (kvartalsrapport ble lagt frem):

United hadde akkurat trynet i kampen om topp fire og Champions League-spill, men Woodward understreket at klubben var «overlykkelig» over at Solskjær var klar for tre år i klubben, og at nordmannen nå hadde fått på plass hele sitt ønskede støtteapparat til de årene.

Det skal imidlertid sies at Woodward også sa at United var klare for en «travel sommer», selv om fasiten for den travle sommeren til slutt ble tre spillere inn, to spillersalg (Lukaku, Darmian), to utlån (Sánchez, Smalling) og to spillere som dro (Valencia, Herrera). Totalt ble det altså bare tre mann inn og seks mann ut – og det etter en januar hvor Marouane Fellaini også hadde forlatt klubben.

United gikk altså inn i 2019/20-sesongen med en soleklart tynnere stall enn man hadde i inngangen sesongen før. Dette var et valg klubben tok sammen.

September (kvartalsrapport ble lagt frem):

United hadde startet sesongen med åtte poeng på seks kamper, og to tap – mot Crystal Palace og West Ham.

Woodward gjorde likevel ikke noe annet enn å understreke hvor viktig det er å beholde fokuset på den langsiktige strategien.

– Det er viktig å være tålmodige mens Ole Gunnar og teamet bygger for fremtiden. Vi er sikre på at investeringene våre (i Solskjær og akademiet) har gitt oss byggesteinene for suksess. Vi vil fortsatt fokusere på den langsiktige strategien og ikke bli påvirket av kortsiktige forstyrrelser. (…) Å bruke tid på å bygge en tropp er det riktige, sa han.

Woodward understreket altså hvor viktig det er at United tenker langsiktig, bygger en konkurransedyktig stall sakte, men sikkert og poengterte at de ikke vil la seg påvirke av ekstern uro, noe som lett kan sees på som svake enkeltresultater.

LES OGSÅ: – Vi må ha tålmodighet. Ole bygger for fremtiden

Oktober (til Andy Mittens United We Stand):

Woodward er klar på at Ole Gunnar Solskjær har gjenskapt en disiplin i spillergruppa, sier at «manageren er et levende bevis på klubbens filosofi» og sier ordrett «la oss se hvordan denne «culture reboot» spiller seg ut» og at «vi er på rett vei, men vi må være tålmodige».

Igjen understreket altså United-toppen hvor viktig det vil være med tålmodighet.

Så er det litt vanskelig å si nøyaktig hvordan situasjonen var da intervjuet ble gjort, da intervjuet i magasinet selvsagt ikke kom på trykk dagen etter at det ble gjort.

LES OGSÅ: Litt av intervjuet med United We Stand

LES OGSÅ: Mitten skriver på united.no om hvilket inntrykk han fikk av Woodward under intervjuet

November (kvartalsrapport ble lagt frem):

United ligger på 7. plass med 16 poeng etter 12 kamper når Woodward snakket.

Han er likevel klar på at United nå begynner å høste fruktene av en «klar visjon når det gjelder filosofi og spillerkjøp».

I den svært korte praten så ble Ole Gunnar Solskjær imidlertid ikke nevnt med navn, men det er vanskelig å egentlig forstå ordlyden som noe annet enn støtte til det arbeidet som nå gjøres.

Woodwards store fokus i investorsamtalen var i stedet at United straks nådde 4.000 strake kamper med en egenutviklet spiller i kamptroppen.

LES OGSÅ: – Ser fruktene av investeringene vi har gjort

Februar (brief til et fans forum):

Woodward innrømmer at United ikke er der vi burde være, og snakker blant annet om at «sommeren blir en viktig mulighet for oss».

Det gjentas at det (på spillerkjøp) jobbes etter en klar plan og filosofi «sammen med Ole og trenerteamet» og at «alle i klubben jobber hardt for å nå målene».

LES OGSÅ: – Vi er ikke der vi burde være. Sommeren blir viktig

Oppsummert:

Ed Woodward har hele veien gitt klar støtte til Ole Gunnar Solskjær, når han har omtalt nordmannen. Noe annet ville også vært umulig, men Uniteds mektigste mann har flere ganger sagt at Solskjær står for klubbens filosofi, at United må ha tålmodighet, at det må bygges sakte, men sikkert, men at klubben er på rett vei.

Mandag understreket han så at sommeren blir viktig for oss.

Hvis man tolker uttalelsene de siste månedene samlet kan det derfor lett argumenteres for at om ledelsen gjør noe annet enn å støtte Solskjær videre og ikke investerer kraftig i spillerstallen i sommer – så vil Woodward ha brukt det snaue siste året til å komme med tomme ord.

Samtidig så varslet altså Woodward om en «travel sommer» i 2019, bare for at det ble tre mann inn og seks mann ut av stallen den gangen. Han virker altså å legge noe annet i uttrykkene sine enn det en del fans forventer.

Så er det også en annen litt interessant utvikling.

Woodward ga uforbeholden støtte og svært positiv omtale til Solskjær i mai, september og oktober, men i november var investorpraten så kort at nordmannen egentlig ikke var et tema (ble ikke nevnt), og i mandagens brief var det også tydelig at de store ordene som at «vi er på rett vei», «vi må ha tålmodighet» og en klar støtteerklæring til Solskjær faktisk manglet.

De kunne lett vært brukt, men ord som Woodward gjentok om og om igjen i mai, september og oktober var nå fraværende.

Uansett hva noen måtte mene så er Woodward en smart mann, en mann som er bevisst hvem han prater til, uansett om det er investorer eller supportere, men i praten med supporterne nå var det, sammenliknet med uttalelser for noen måneder siden, et litt annet budskap som ble avlevert.

Nordmannen ble selvsagt nevnt, men bare så vidt. Woodward prøvde å forsikre supporterne om at det jobbes etter en klar filosofi, men samtidig var han nå klar på at «vi ikke er der vi burde være» og til en viss grad la han også et slags press på trenerteamet ved å snakke om at «det blir en boost for manageren (…) å få tilbake skadde spillere (…) og også kunne velge Bruno Fernandes». Ved å understreke at det faktisk «er kjøpt spillere for 200 millioner pund» under Solskjær så ligger det faktisk også et slags press.

Hva skjer hvis resultatene utover i sesongen ikke blir som ønsket til tross for denne boosten og disse 200 millionene?

Ingen bør tvile på at ordvalgene til Woodward er ganske gjennomtenkte. Er dette et forsøk på å sikre sin egen rygg på bekostning av manageren hvis utviklingen ikke blir som ønsket?

Så er spørsmålet om utviklingen i Woodwards ordvalg betyr noe som helst – nå som starten på 2020 har vært ganske så dårlig og Mauricio Pochettino faktisk er ledig.

Og én ting er Ole Gunnar Solskjær.

Hvis noe faktisk skulle skje bare noen måneder etter at Ed Woodward har gitt så sterk støtte til filosofien, den langsiktige planleggingen, manageren og også manet til tålmodighet – hva sier det da om Uniteds mektigste mann?

Powered by Labrador CMS