– Fundamentet for langsiktig suksess med Ole er på plass

Ed Woodward roser jobben som Ole Gunnar Solskjær har gjort og påpeker at manageren og klubben sammen har lagt en fundament for fremtidig sukess med gjenobbyggingen av stallen.

Publisert Sist oppdatert

Hårfine marginer kan komme til å avgjøre om Manchester United spiller Champions League neste sesong eller ei. De økonomiske forskjellene mellom Champions League og Europa League, og i verste fall ingen av delene, er enorme.

LES OGSÅ: 

Det vanskelige markedet United vil inn i med full tyngde
Når sportslig suksess uteblir kan det økonomiske fallet bli stort
Vil ledelsen beholde troen på Solskjær selv uten Champions League?

Meldingen fra Ed Woodward kan imidlertid ikke tolkes som noe annet enn tillit til den jobben som Ole Gunnar Solskjær gjør i United.

Viktig detalj

– Vi jobber for en sterk avslutning på Premier League, Europa League og i FA-cupen nå som vi går inn i den siste tredjedelen av sesongen. Vi har fortsatt fremskrittene med å gjenoppbygge stallen med betydelige endringer i form av spillere vi har hentet og spillere vi har hentet opp fra akademiet. Fundamentet for langsiktig suksess som vi alle jobber for er på plass og vi gjennomfører planen vår og våre visjoner med Ole, sier Ed Woodward. 

Woodward understreker igjen klubbens filosofi og visjoner og påpeker at de utvikles med Ole Gunnar Solskjær som manager.

United gikk i minus på de fleste poster i 2. kvartal. Det viste regnskapet som ble lagt frem like etter klokken 13 norsk tid tirsdag. 

Nøkkeltallene fra 2. kvartal som er verdt å merke seg er først og fremst følgende:

Manchester United PLC20192018Endring
Inntekter totalt168.4208.6– 19.3%
Kommersielle inntekter70.665.97.1  %
TV-rettigheter64.7103.7 – 37,6%
Inntekter fra kampdag33.139.0– 15.1%
Nettogjeld391.3317.7– 23,2%

Alle tall i millioner pund

Den eneste posten der United faktisk opplever en liten økning er i de kommersielle inntektene. I alle de andre postene går inntektene ned, som som i all hovedsak kan forklares med fraværet av Champions League-deltakelse.

Uniteds TV-inntekter gikk ned med 39 millioner pund i 2. kvartal, og det forklarer i all hovedsak nedgangen på i overgang av 40 millioner pund totalt sett.

Nettogjelden har også økt fra 384 til 391 millioner pund fra 1. til 2. kvartal i inneværende regnskapsår.

Enorme forskjeller

Sjelden har det vært en tettere og tøffere kamp om en Champions League-plass. Kun 8 poeng skiller Chelsea på 4. plass og Everton på 11. plass og fremdeles er det ikke endelig avklart hva som skjer med Manchester Citys deltakelse i Champions League neste sesong.

Det er verdt å merke seg hvordan mangel på Champions League-deltakelse utgjør en betydelig forskjell i regnskapet i 2019 sammenlignet med samme periode i 2018.

ØKONOMISK OPPTUR: Chris Smalling (t.v), Marcus Rashford, Tahith Chong, Mason Greenwood og Romelu Lukaku (bak) jubler etter den magiske kvelden mot PSG i Paris sist sesong.
ØKONOMISK OPPTUR: Chris Smalling (t.v), Marcus Rashford, Tahith Chong, Mason Greenwood og Romelu Lukaku (bak) jubler etter den magiske kvelden mot PSG i Paris sist sesong.

Manchester United har tidligere beregnet et inntektstap på mellom 47 og 67 millioner pund som et resultat av at laget spiller Europa League og ikke Champions League denne sesongen, men det samlete tapet kan fort bli enda større neste sesong om United ikke er tilbake i det gode selskap i 2020/21-sesongen.

Forrige sesong fikk United over 80 millioner euro fra UEFA etter kvartfinalen i Champions League, mens en eventuell seier av Europa League denne sesongen trolig vil gi inntekter på i underkant 50 millioner euro.

I tillegg kommer lavere billettinntekter og lavere utbetalinger i kommersielle avtaler.

Adidas-klausulen som vil svi

United.no har flere ganger påpekt at Uniteds utstyrsavtale med adidas gir klubben 75 millioner pund per sesong, vil bli redusert med 30 prosent eller 22,5 millioner pund dersom United to sesonger på rad står uten Champions League.

Selv om Uniteds lønnskostnader vil bli redusert ved å stå utenfor Champions League er det ingen tvil om at klubben vil tape enorme summer dersom det ikke blir spill i UEFAs fornemste turnering.

VIKTIG INVESTERING: Bruno Fernandes har vært strålende siden overgangen til United. Sammen med resten av United-spillerne trener han i overdeler som viser AONs logo i minst én sesong til.
VIKTIG INVESTERING: Bruno Fernandes har vært strålende siden overgangen til United. Sammen med resten av United-spillerne trener han i overdeler som viser AONs logo i minst én sesong til.

Dersom United i verste fall heller ikke kvalifiserer seg for Europa League, vil inntektstapet naturligvis bli enda større.

Siste år med Chevrolet og AON?

Manchester Uniteds draktsponsoravtale med Chevrolet går ut etter neste sesong, og etter det united.no kjenner til er klubben kommet et godt stykke på vei med arbeidet med å finne en ny hovedsponsor.

Å få i havn en avtale av den størrelsen United ønsker vil naturligvis bli langt enklere dersom United kan slå i bordet med Champions League-fotball.

Men Chevrolet-avtalen er ikke den eneste store sponsoravtalen som går ut etter neste sesong.

EKSKLUSIVT MØTE: Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær var en populær mann blant fansen som fikk adgang til Uniteds treningsfelt i januar.
EKSKLUSIVT MØTE: Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær var en populær mann blant fansen som fikk adgang til Uniteds treningsfelt i januar.

Også sponsoravtalen med Uniteds tidligere draktsponsor AON, som nå pryder treningstøyet til United og navnet på Uniteds treningsanlegg på Carrington, går ut etter 2021-sesongen.

Mens det er åpenbart at General Motors ikke vil forlenge avtalen med United for Chevrolet, er det knyttet visse forhåpninger til at United og Aon vil bli enige om en forlengelse av den andre avtalen.

Kohler som er sponsor på ermet på United-drakten har en avtale med klubben ut 2022/23 sesongen, noe som, etter det united.no erfarer sikrer klubben ca 11 millioner pund årlig.

Manchester United har i 2. kvartal også inngått to nye kommersielle samarbeidsavtaler med det kinesiske gigantselskapet Alibaba Group og den amerikanske sukkertøybedriften Mondelēz International.

Powered by Labrador CMS