– Glazers selger ikke

Uniteds visestyreformann Ed Woodward hevder i et langt intervju at Joel Glazer (bildet) og resten av Glazer-familien ikke kommer til å selge seg ut av klubben «på mange, mange år».

Publisert Sist oppdatert

Det har gått sju og et halvt år siden Malcolm Glazer og familien hans skaffet seg aksjemajoriteten i Manchester United og med det tok over eierskapet i klubben. United-fansen var sterkt imot de nye eierne, og enkelte stiftet til og med sin egen utbryterklubb, FC United. De klarte rett og slett ikke støtte laget under amerikanerne.

Siden den gang har protestene mot Glazers gått i berg-og-dal-baner, men selv om det garantert ikke har gått upåaktet hen blant Glazer-familien, sitter de fortsatt med makten i klubben – tross rapportert interesse fra blant annet Qatar. Den kommer de også til å han i lang tid framover, skal man tro visestyreformann Woodward.

– Det er alltid interesse i denne businessen. Det er en fenomenal merkevare og klubb, men de er ikke villige til å selge i det hele tatt. Det kommer ikke en gang til å forhandle – de er langtidsinvestorer, sier han ifølge Telegraph.

– Svaret er: «Ikke til salgs». Jeg snakker med dem hver eneste dag og engasjementet de har for klubben er uendret. Jeg kan ikke så for meg at de selger seg helt ut på mange, mange år.

Han avviser imidlertid ikke at det kan skje endringer, selv om det er vanskelig å kunne spå nå.

– De er en familie med seks søsken, og sju til ti år fram i tid kan man ikke vite om en ønsker å selge seg ut eller ikke.

– Fergie får støtte til alle spillerkjøp

Tidligere har det vært hevdet at Uniteds nye innkjøpspolicy – blant annet for å spare penger – har vært å kjøpe spillere under 25 år, for så å videreselge dem senere.

I sommer kom imidlertid en Robin van Persie på toppen av karrieren sin inn portene på Old Trafford, noe som viker fra den påståtte politikken. Woodward forteller at det ikke finnes en slik politikk – og at Sir Alex Ferguson får støtte til å hente inn hvem han vil.

– Om Sir Alex får lyst på en toppspiller som er over 25 år, vil han få støtte. Hver eneste spiller SIr Alex har gått etter har blitt godkjent i styret. Vi forsøker å legge ting til rette for å ha en så god stall som mulig. Robin van Persie-avtalen skiller seg ut, ettersom folk feilaktig har fått for seg at vi har en politikk om å kun kjøpe unge spillere, sier Woodward til BBC.

– Klubbens DNA har alltid vært å kjøpe og utvikle unge spillere, og det er alltid det Sir Alex har foretrukket å gjøre. Men samtidig har han alltid hatt det synspunkt at dersom en toppspiller som han ønsker blir tilgjengelig, noe som skjer en gang i blant, vil han gå for dem. Han fikk støtte til å gå fullhjertet inn for det, og det kommer vi til å fortsette med å støtte.

– Helt siden overtakelsen har Glazers alltid støttet Sir Alex Ferguson 100% på overgangsmarkedet. Hver eneste spiller han har gått for, etter samtaler med David Gill, har blitt godkjent av Joel Glazer. Joel har aldri sagt nei. Det handler ikke om hvor mye penger klubben har – klubben har alltid hatt nok penger til å kjøpe spillere. Den posisjonen kommer til å bli ytterligere forsterket på grunn av vår økonomiske styrke.

– Gjelden er som et boliglån

De største argumentene mot Glazers oppkjøp av klubben var gjelden United ville bli neddynket i. I realiteten var to tredjedeler av pengene amerikanerne kjøpte United for klubbens egne penger, og selv om gjelden gradvis har blitt redusert de siste årene står den fortsatt på utrolige £360 millioner.

Woodward mener imidlertid at gjelden ikke er så ille som folk skal ha det til.

– Gjelden vår er, for å ta en sammenlikning med huskjøp, er som et boliglån. Det er lite i forhold til firmaet. Og personen som bor i huset blir rikere og rikere og rikere hvert eneste år. Vi tjener £100 millioner mer i kommersielle inntekter nå enn da Glazer kjøpte klubben.

Med de nye Financial Fair Play-reglene har ikke klubber lov til å bruke mer penger enn de tjener. Manchester United støtter det nye UEFA-programmet.

– Vi støtter regelen. De seks eller sju beste lagene i Premier League må allerede innrette seg etter FFP. Fra Championship og nedover har de en egen FFP-versjon. Det betyr at det kun er 13 eller 14 klubber i midten som ikke har det. Vårt synspunkt er at det er fordelaktig og bra for fotballen å få økonomien i orden. Vi har sett for mange klubber oppleve økonomiske vanskeligheter de siste årene.

Har planene klare for SAF-erstatter

Sir Alex fyller 71 år nyttårsaften. Ingen vet hvor lenge han blir i klubben. Alle vet hvor vanskelig det vil være å følge i skottens fotspor. Woodward sier klubben vet hvordan de vil gå fram for å hente inn Fergies etterfølger – men håper han slipper å dra fram planene med det første.

– Vi har klarlagt prosessen med tanke på hvordan vi vil finne en erstatter, hva slags type manager vi ønsker og hvordan og når vi skal gå fram. Men prosessen er låst inne i et skap nå, og måtte den være det lenge.

Powered by Labrador CMS