Slik overbeviste Solskjær United-ledelsen

Best poengfangst i Premier League, råsterke og overbevisende seire i FA-cupen og en snuoperasjon man aldri før har sett i Champions League.

Publisert Sist oppdatert

Klokken 10.00 torsdag morgen tikket pressemeldingen fra Manchester United inn hos mediehusene verden over.

Ole Gunnar Solskjær er ikke lenger vikar i managerstolen på Old Trafford.

Nå er managerjobben i Manchester United hans.

Etter flere ukers spekulasjoner, avisskriverier og en konstant tilstedeværende rykteflom har United nå bekreftet det som må ha vært den dårligst skjulte hemmeligheten i engelsk fotball denne sesongen.

DAG LANGERØD OM ANSETTELSEN:

Fra outsider til favoritt

Det er ikke rart at United-ledelsen valgte å gjøre Solskjærs vikariat om til fast ansettelse.

Under nordmannens ledelse har Manchester United tatt 32 poeng i ligaen, et snitt på formidable 2,46 per kamp.

Det er best av samtlige lag i Premier League.  

Til sammenligning var José Mourinhos poengsnitt på de 17 ligakampene han ledet United i 2018/19-sesongen beskjedne 1,53.

Da Solskjær overtok var Uniteds målforskjell 29-29. På de ligakampene 13 kampene under Solskjær er målforskjellen 29-11.

Ingen lag i Premier League har sluppet inn færre mål i samme periode.

United imponerer også stort ved å slå både Arsenal og Chelsea i FA-cupen i London.

HJEMME IGJEN: Ole Gunnar Solskjær forklarte at det føltes som å komme hjem igjen å være tilbake på Old Trafford.

Det var imidlertid det vanvittige dramaet i Paris, da er reservepreget United slo PSG 3-1 og gikk videre til kvartfinalen i Champions League, som virkelig fikk fart på ryktene om at United-ledelsen ville fremskynde ansettelsen av Solskjær.

Prestasjonen er ikke bare råsterk.

Den var helt unik.

Før Marcus Rashford banker inn straffen på overtid på Parc des Princes, hadde det aldri skjedd i Champions Leagues historie, eller turneringens forgjenger serievinnercupen, at et lag hadde snudd et tomålsstap fra den første hjemmekampen og tatt seg videre i en av utslagsrundene.

MIRAKELET I PARIS: Ole Gunnar Solskjær jubler med United-fansen etter at 3-1-seieren mot PSG i Paris er et faktum. Det var første gang i Champions Leagues historie at et lag hadde snudd et tomålstap på hjemmebane til avansemenet i Champions Leagues historie.

United-ledelsen valgte Ole Gunnar Solskjær som midlertidig manager ut sesongen fordi den hadde tro på at nordmannen, med sin positive fremtoning og kjennskap til klubben, ville gi laget et løft.

Alt tyder imidlertid på at Tottenham-manager Mauricio Pochettino er mannen som står øverst på ønskelisten til ledelsen i United like før jul.

Manchester Uniteds mektige ledertrio med brødrene Avram og Joel Glazer, som styrer Manchester United på vegne av den amerikanske eierfamilien, og klubbens øverste administrative sjef Ed Woodward så på dette tidspunktet trolig på Solskjær som en midlertidig løsning, men nordmannen hadde umiddelbart fansen på sin side.

Opptur fra dag én

Med blant andre united.no på plass gjennomfører Ole Gunnar Solskjær sin første pressekonferanse på Carrington 21. desember. Solskjær har også fått Mike Phelan tilbake i Uniteds trenerteam og imponerer de fremmøtte journalistene med sin fremtoning og sitt ordvalg.

– Jeg trengte ikke å la meg be to ganger da United ønsket meg som spiller, og dette er en enda større ære, sier Solskjær som presiserer at han er i klubben for å gjøre en jobb ut sesongen.

STØTTE FRA FØRSTE DAG: United-fansen synger om Ole Gunnar Solskjær i Cardiff. Nordmannen får en drømmestart og United vinner 5-1 på bortebane.

Den første kampen gir imidlertid de første klare indikasjonene på hva som er i vente.

I møtet med gamleklubben Cardiff, er United ustoppelige. Solskjærs mannskap vinner 5-1 og scorer fem mål i en ligakamp for første gang siden Sir Alex Fergusons aller siste kamp som United-manager våren 2013.

Kontrasten til den forrige ligakampen mot Liverpool under Mourinhos ledelse er som natt og dag. Riktignok jakter Liverpool ligagullet og er en motstander av et helt annet kaliber enn nyopprykkede Cardiff, men det er likevel en angrepsvilje og spilleglede fansen ikke har sett på lenge fra laget sitt.

Fra hakkekylling til helt

Et av José Mourinhos aller største problemer, kanskje det største, var det iskalde forholdet mellom han og Uniteds rekordkjøp.

Den franske verdensmesteren og stjernespilleren Paul Pogba. 

Solskjær, som hadde stortalentet Pogba på Uniteds reservelag, kjenner franskmannen godt og vet hvilke knapper han skal trykke på.

BLOMSTRER: Paul Pogba har spilt sin beste fotball i United-drakten under Ole Gunnar Solskjær. Han scorer mer enn noen gang før, er sjanseskaper og dominerer stort.

– Solskjær kommer til å legge en arm rundt skulderen på Pogba og forklare han hvor viktig han er for United. Det er en slik oppmuntring som kan få fart på franskmannen igjen, sier Mirror-journalist David McDonnell til united.no.

Han får helt rett.

Resultatene viser seg nemlig umiddelbart for romjulen byr på nye oppturer.

3-1 mot Huddersfield og 4-1 mot Bournemouth fremstår muligens som oppskriftsmessige seire, men det er en annen ting enn bare de seks poengene som stjeler overskriftene.

Ikke siden Everton-kampen i slutten av oktober har Paul Pogba funnet veien til nettmaskene. Det er elleve United-kamper og to måneder siden og i flere av dem har Pogba sågar slitt benken.

Så scorer Pogba to mot dumpekandidat Huddersfield og følger opp med to nye mot Bournemouth. Franskmannen sprudler og Ole Gunnar Solskjær får en stor del av æren for Pogbas forvandling.

MÅLFARLIG: Romelu Lukaku og Paul Pogba feirer sistnevntes scoring mot førstnevntes gamleklubb. United slår tittelforsvarer Chelsea 2-0 på Stamford Bridge i FA-cupen og får en liten revansj for tapet i finalen i mai 2018.

United forsetter å imponere.

Både Newcastle og Reading blir slått 2-0 i henholdsvis Premier League og FA-cupen. Etter fem kamper som United-manager står Ole Gunnar Solskjær med fem seire.

Starten har vært perfekt, men på Wembley venter det som alle mener blir den første vikrelige testen, Tottenham.

Dødelig effektiv kombinasjon

Manchester United bytter ut ufyselige treningsforhold på Carrington med sol og sommerlige temperaturer i Dubai før kampen på Wembley.

Solskjær tar seg god tid til å prate med spillerne om sine egne opplevelser og Marcus Rashford legger ut en twittermelding med et bilde der Solskjær snakker til han, Jesse Lingard og Anthony Martial.

LEGGER SLAGPLANEN: Ole Gunnar Solskjær med Anthony Martial, Jesse Lingard og Michael Carrick i Dubai. Her legger United-manageren planen for hvordan Tottenham skal slås på Wembley.

«Seconds left… Becks whipped in a perfect corner. Teddy flicked it on. The rest is history», lyder meldingen. 

Men nordmannen driller også kontringsspillet til United og trener bevisst på overgangene Solskjær og trenerteamet tror kan senke Tottenham.

Og det er akkurat en av disse kombinasjonene, med en utsøkt langpasning fra Paul Pogba til Marcus Rashford, som blir utslagsgivende i kampen.

United vinner 1-0, og David de Gea leverer en ubegripelig kamp i United-målet.

Den ene spilleren etter den andre løfter seg under nordmannen.

Solskjær får også mye ros for hvordan han gjentatte ganger snakker om Uniteds rikholdige og unike historie, ikke minst med å bringe frem førstelagsspillere gjennom eget akademi.

Nordmannen viser også at han mener alvor med sitt budskap. Flere unggutter, som Tahith Chong, James Garner og Mason Greenwood får sine offisielle debuter under ham.

DRØMMEDEBUT: Mason Greenwood kommer inn fra benken og får være med på å slå PSG 3-1 i Paris.

I jakten på den avgjørende tredje scoringen borte mot PSG bytter Ole Gunnar Solskjær inn nevnte Chong og Greenwood i tillegg til Diogo Dalot som skaffer United den avgjørende straffen.

Snittalderen på Uniteds innbyttere i den uhyre viktige Champions League-kampen er 18 og et halvt år!

«Ole’s at the wheel»

United imponerer ikke nevneverdig hjemme mot Brighton, men vinner 2-1.

Selv om prestasjonen helt klart kunne vært bedre betyr det samtidig at Solskjær legger Sir Matt Busby bak seg på rekordlistene. Busby vant sine fem første ligakamper som United-manager, mens Solskjær nå står med seks strake i ligaen.

Til slutt ble det seks strake ligaseirer før det første poengtapet, noe som også var tangering av Premier League-rekorden.

JESSE-MESSI: Jesse Lingard scorer et vakkert mål i FA-cupen mot Arsenal på Emirates. United vinner 3-1 og tar seg videre til neste runde.

I FA-cupen har United trukket Arsenal borte, kanskje det tøffest tenkelige utfallet av trekningen med unntak av Manchester City.

Ole Gunnar Solskjær vektlegger imidlertid hvor mye han gleder seg til kampen og mener fansen bør gjøre det samme. De positive signalene smitter over på spillergruppen.

United vinner 3-1 i London og «Ole’s at the wheel» runger i borteseksjonen på Emirates. 

Stone Roses-sangen «Waterfall» har, med litt omskriving av United-fansen, blitt supportersang nummer én i England og United-toger tøffer videre med ekspressfart med Ole Gunnar Solskjær som lokfører. 

REDDET POENG: Victor Lindelöf sin sene utligning mot Burnley berger det ene poenget for United. Kampen ender 2-2 etter en forrykende sluttspurt av United.

2-2 hjemme mot Burnley er imidlertid ikke det fansen forventer, men med bare noen få minutter igjen av kampen ligger United under med 0-2 og selv om det blir poengdeling i ligaen for første gang under Solskjær, viser spillerne moral, innsats of offervilje.

Nyere tids United-manageres seierprosent

ManagerSeiersprosent
Ole Gunnar Solskjær73,68 %
Sir Alex Ferguson59,67 %
José Mourinho58,33 %
David Moyes52,94 %
Louis van Gaal52,43 %

Svenske Victor Lindelöf som har blitt den store forsvarssjefen under Solskjær, berget ett poeng med sin utligning like før slutt og United tar med seg selvtilliten til bortekampene mot Leicester og Fulham som blir slått henholdsvis 1-0 og 3-0.

Nå har ikke bare United blitt et angrepsmaskineri.

Solskjær har også fått orden på forsvarsspillet.

Ingen lag har sluppet inn færre ligamål enn United etter at Solskjær tok over. Rivalene City og Liverpool står også på elleve baklengsmål. 

– Dere må endre manuset

Gjentatte ganger har Solskjær fortalt pressen at han selvsagt har lyst på United-jobben på fast basis, men journalistene fortsetter å stille det samme spørsmålet igjen og igjen og igjen.

Og igjen.

På pressekonferansen før åttedelsfinalen i Champions League mot PSG på Old Trafford kommer Solskjær med en klar melding til media.

– Dere må endre manuset deres.

HAKK I PLATA: Før hjemmekampen i Champions League mot PSG blir Ole Gunnar Solskjær nok en gang spurt om han kommer til å få managerjobben fast. – Dere må endre manusene deres, er svaret han gir. Anthony Martial er med Solskjær på podiet.

Spørsmålet denne gangen kommer først og fremst fordi journalisten Neil Custis i The Sun slår fast at det er bestemt at Solskjær får United-jobben.

United.no får opplyst fra flere andre journalister at de har fått den samme informasjonen, men kun fra én kilde og de vegrer seg mot å trykke saken uten å ha fått den verifisert av andre.

På spørsmål fra united.no på pressekonferansen, forklarer Solskjær viktigheten av hele stallen og at det ikke bare er de elleve på banen som spiller betydelige roller.

Ute på gresset byr PSG-kampen på den første nedturen. 0-2-tapet er én ting, men PSG-trener Thomas Tuchel treffer perfekt med taktikken og inngangen til kampen. Både Anthony Martial og Jesse Lingard må ut med skader og United henger i tauene i første halvdel av 2. omgangen.

Miraklenes tid VAR ikke over

Tapet mot PSG til tross. Stadig flere aviser skriver at Solskjær etter alle solemerker vil bli tilbudt United-jobben på permanent basis.

Det er ikke bare de solide resultatene med 10-1-1 på hans 12 første kamper som skal være avgjørende.

Avram Glazer er på plass på Craven Cottage når United slår Fulham 3-0, og er avbildet sammen med Solskjærs agent Jim Solbakken.

Det demper ikke akkurat rykteflommen. 

Solskjær har løftet humøret i spillergruppen, til de ansatte i United og ikke minst til fansen. Kampen om bortebilletter er tøffere enn på evigheter, og de som trodde at PSG-kampen var begynnelsen på nedturen må tro om igjen.

United slår Chelsea 2-0 i FA-cupen på Stamford Bridge, en bane United svært sjelden har returnert med seier fra de siste ti sesongene. Etter 0-0 mot titteljagende Liverpool, med en rekke skadeproblemer, viser Romelu Lukaku at han også har løftet seg under Solskjær.

SJEFEN PÅ SELHURST PARK: Romelu Lukaku scorer to mål og United slår Crystal Palace på Selhurst Park.

Med to scoringer mot både Crystal Palace og Southampton er belgierens storform gull verdt i en periode Marcus Rashford sliter med både formen og en vond ankel.

Kan han gjøre det samme mot PSG har United kanskje en sjanse til å detonere en bombe i Paris likevel…

United er totalt forvandlet

United var heldige, og marginene som var mot United tidligere i sesongen betales tilbake med renter av Fru Fortuna i Paris.

Men det handler også om aldri å gi opp. En holdning som nå virker å sitte i ryggmargen på United-spillerne.

Fansen håpet åpenbart på en positiv reaksjon fra laget med Solskjær i managerstolen, men resultatene overgår alle forventninger.

Like før jul, samme dag som Solskjær ble bekreftet som ny United-manager, venter united.no på at Ole Gunnar Solskjær skal dukke opp på hotellet Lowrys i Manchester etter en to timers flytur fra Molde.

Guardian-journalist Jamie Jackson forklarer til united.no hva han tror er bakgrunnen for at United-ledelsen har gitt nordmannen jobben.

– Klubben trenger et løft og e positivitet. Kan Ole Gunnar skape det kan det hende at klubben også får navnetrekket på kontraktsforlengelser med både Anthony Martial og David de Gea, sier han.

NY KONTRAKT: Ole Gunnar Solskjær gratulerer Anthony Martial som signerer en ny langtidskontrakt med United.

I slutten av januar går det troll i ord, i alle fall for den ene av de to.

Anthony Martial signerer en ny kontrakt med Manchester United. Franskmannen var ute i kulden under Josè Mourinho og portugiseren var klar til å selge Martial i sommer.

Nå er situasjonen snudd på hodet.

I tillegg signerer Scott McTominay, Ashley Young og Phil Jones nye kontrakter.

Ole Gunnar Solskjær har snudd opp ned på United. Da Solskjær ble kåret til månedens manager tidligere i vinter insisterte han på at det var hele trenerteamets forytjeneste og ville ha hele teamet med på bildene Uniteds klubbfotograf John Peters tok.

Til sin siste kamp som manager ville ikke en gang José Mourinho dele taktikken sin med de andre i trenerteamet.

Én etter en har United-spillerne uttrykt seg positivt til at Solskjær får jobben, og fansen?

De ble frelst allerede etter den første kampen i Cardiff.

– Det ligner ikke United-ledelsen å forhaste seg med beslutninger, men klubben har allerede startet sonderingene i markedet med tanke på forsterkinger neste sesong. Noe av det første potesielle nye spillere vil være interessert i å vite er hvem som blir klubbens manager neste sesong. Det var egentlig ikke noe stort poeng for United å utsette offentliggjøringen av det alle visste. Solskjær har vist ettertrykkelig hvorfor han fortjener jobben, sier Guardian-journalist Jamie Jackson til united.no.

Nå kan United og Ole Gunnar Solskjær rette fullt fokus på Champions League og de åtte svært viktige kampene som gjenstår i Premier League.

Solskjærs resultater som United-manager:

Cardiff – United 1-5 (Premier League)

United – Huddersfield 3-1 (Premier League)

United – Bournemouth 4-1 (Premier League)

Newcastle – United 0-2 (Premier League)

United – Reading 2-0 (FA-cup)

Tottenham – United 0-1 (Premier League)

United – Brighton 2-1 (Premier League)

Arsenal – United 1-3 (FA-cup)

United – Burnley 2-2 (Premier League)

Leicester – United 0-1 (Premier League)

Fulham – United 0-3 (Premier League)

United – Paris Saint-Germain 0-2 (Champions League)

Chelsea – United 0-2 (FA-cup)

United – Liverpool 0-0 (Premier League)

Crystal Palace – United 1-3 (Premier League)

United – Southampton 3-2 (Premier League)

Paris Saint-Germain – United 1-3 (Champions League)

Arsenal – United 2-0 (Premier League)

Wolverhampton – United 2-1 (FA-cup)

Powered by Labrador CMS