– Nå  er det krig!

Avsløringen av Malcolm Glazers planer om et bud på Manchester United, har blitt møtt med sterke reaksjoner, – ikke bare i Manchester, men over hele verden, skriver Duncan Drasdo i United-Supporteren.

Publisert Sist oppdatert

Denne uka er det 15 år siden Glazer-familien overtok klubben vår. United.no ser derfor nærmere på diskusjonene rundt og kampen mot amerikanerne DA og NÅ!


LES OGSÅ: Dette sier Drasdo nå: – Muligens et gunstig tidspunkt å selge United nå

Av: Duncan Drasdo, skrevet i 2004/05

United-fans har rettet skytset sitt mot selskaper som har hjulpet Glazer, ved å sende dem faksmel­dinger i tusenvis, bestille pizza; ja, gjøre bortimot alt man kan tenke seg av saker som kan forårsake forstyrrelser for forretningsdriften. Litt morsomt, synes dere sikkert, men PR-byrået hans, Brunswick PR, og bankforbindelsen, JP Morgan, har nå truk­ket seg fra videre samarbeid. Maktfaktor: Red Army!

Ikke til salgs!

Før kampen mot Arsenal holdt Shareholders Uni­ted møte på O’Briens pub i Stretford. Etterpå ble det foretatt en lynaksjon ved at hundrevis av sup­portere spaserte inn i Manchester United Megas­tore. De kjøpte ingenting. Og nettopp det var poenget – å IKKE kjøpe noe.

SUPPORTERLEDEREN: Duncan Drasdo, lederen for MUST, har ledet an i kampen mot Glazers, selv om jobben mot United har endret seg noe etter hvert.

De ønsket å sende Glazer (og enhver annen som måtte planlegge å ta over klubben vår) en melding om at en even­tuell overtakelse ville medføre boikott av alt vare­ kjøp. Effekten på Megastore var imponerende – selv om enkelte lot seg rive med og kastet ting på gulvet.

I det store og det hele var det imidlertid en fredelig protest. Den nådde klimaks med det surrealistiske syn av hundrevis med United-fans, utstyrt med oppslåtte paraplyer, som hoppet opp og ned mens de sang «United – NOT FOR SALE!»

Ingen vet hvor paraplyene kom fra; det bare skjedde. Resultatet ble at sikkerhetsvaktene beor­dret stengning av Megastore for resten av dagen.

Det er første gang det har skjedd på en kampdag.

Om opptrinnet inne i Megastore hadde vært en imponerende styrkedemonstrasjon, var toget ned­over Sir Matt Busby Way et fantastisk skue. Det startet øverst i gaten 25 minutter før avspark, med noen ganske få fans som bar «NOT FOR SALE»- bannere.

I løpet av ett minutt hadde antallet vokst til hundre, og etter ytterligere noen minut­ter hadde tusenvis av United-supportere kommet strømmende ut av pubene for å marsjere sammen nedover Sir Matt Busby Way. Sangene glødet: «UNITED NOT FOR SALE» og «Glazer is gonna die!»

STERKE FØLELSER: Det var kamp, krig, faktisk, men Glazers kom seg seirende ut av forsøket på å overta United.

Toget med bannere og flagg beveget seg sakte nedover Sir Matt Busby Way, og folk sto og klap­pet idet det passerte. Marsjen endte utenfor Megastore, hvor supporterne ble stående å synge i en halv time – til etter at kampen var blåst i gang.

Meldingen til vårt eget styre og Glazer kunne ikke ha vært klarere.

For å krydre begivenheten litt ekstra (som om det var nødvendig) ble det under kampen brettet ut et banner fra den  øverste  seksjonen    Stretford End. Der sto det: «ADVARSEL – MISBRUK AV M.U.F.C. KAN RESULTERE I ALVORLIGE HELSESKA­DER»».

Og for å gjøre meldingen enda klarere, ble det hengt opp en dukke av Malcolm Glazer med renneløkke rundt halsen. Som sagt, følelsene er sterke. United-fans er sinte!

KLAR MELDING: Men selv om det til tider har vært turbulent har Glazer-familien nå eid United i 15 år.

Mandagen etter Arsenal-kampen kom den forbløf­fende uttalelsen fra Manchester United-styret om at alle samtaler med Glazer var brutt.

Nok en skalp for Red Army? Kanskje, men det skremte ikke Gla­zer. Det demonstrerte han tydelig årsmøtet et par uker senere.

Ingen ble overrasket over at møtet ble dominert av ett emne: Malcolm Glazer. Nok en gang ga fan­sen uttrykk for sin harme, men dette årsmøtet ble ikke som tidligere. Som en av talerne sa: «Det er en viss fare for at freden skal bryte ut her inne».

Han henviste til det faktum at årsmøtet tidligere alltid har blitt avholdt i en spent atmosfære, med aggressive spørsmål fra supportere vedrørende styrets drift av klubben og selskapet. Denne gangen ble imidlertid folks sinne rettet mot en person. Gjett hvem?

Tre direktører sparket

En av spørsmålsstillerne undret følgende: «Er der en representant for Malcolm Glazer her inne? I fall, kan en eller annen passe frakken min mens jeg tar ham med utenfor og forklarer et par ting om Manchester United og lojale supportere?».

Spørsmålet høstet latter fra salen, som lite ante at det virkelig befant seg en representant for Mal­colm Glazer der. Han var til og med i ferd med slippe en bombe som skulle komme til å sende sjokkbølger gjen nom styret.

Etter at møtet var blitt hevet begynte ryktene å spre seg om at en Glazer-representant hadde vært tilstede og brukt sin andel av aksjer til å stemme imot gjenvalg av alle de tre styremedlemmene som sto valg. Glazers stemmegivning viste seg tilstrekkelig til å strøket alle tre.

Tre av Uniteds syv styremedlemmer var dermed fjernet enkelt og greit.

Handlingen var mer aggressiv enn noen hadde for­utsett. Han hadde angrepet klubben med sur, barnslig hevngjerrighet. Endelig hadde han kom­ met ut av skapet og vist sitt sanne ansikt. var det ikke lenger noen tvil: «DET ER KRIG!»

HAR BLUSSET OPP FLERE GANGER: Irritasjonen og frustrasjonen mot Glazers eierskap har blusset opp mange ganger. Her fra Green and Gold-aksjonen i 2010.

Fergies støtte

Bekreftelsen kom da Sir Alex Ferguson, til vår store forbløffelse og enorme glede, la sine kort bordet.

Som ansatt i Manchester United har Fer­gie alltid vært tilbakeholden med uttalelser ved­rørende oppkjøp- og eierskapsspørsmål. Det viser bare hvor United (forente) vi er, da han for første gang stakk hodet sitt frem over brystvernet og uttalte:

– Det er et nærere forhold mellom klubben og fan­sen enn noensinne. Vi har en felles plattform ved at vi ikke ønsker at klubben skal havne i andres hender. Det er klubbens standpunkt, og jeg støt­ter det.» Sagt av Sir Alex Ferguson, november 2004.

Glazer planlegger nå sitt neste trekk.

I det dere leser dette har han kanskje vist kortene sine aller­ede. Vi vet at han ikke vil gi opp uten kamp. Han er svært velstående og uhyre mektig. På den annen side; vi er også mektige, og dersom vi trek­ker i samme retning, kan vi overvinne hvem som helst.

I denne artikkelen skal jeg ikke oppfordre dere til å melde dere inn i Shareholders United. Nei, iste­den ber jeg dere inntrengende om å gjøre det. Vi trenger hver eneste en av dere. Tiden er inne. Nøden er stor. Valget er deres.

TIDLIGERE SAKER I SERIEN:
Lars Gråbergsveen, tidligere talsmann for Shareholders United i Norge, organisasjonen som kjempet hardt mot Glazer-oppkjøpet
Dette sa han i 2005: – Uniteds framtid står på spill
Dette sier han nå i 2020: – Hadde vært verre med eiere fra Saudi-Arabia 

Powered by Labrador CMS