– God mulighet for endringer

Duncan Drasdo om oppkjøpsplaner, gjeld og samarbeid.

Publisert Sist oppdatert

United.no treffer Duncan Drasdo i MUST sine kontorer et Van der Sar-utspark fra Old Trafford. I lokalet flyter det pappesker med grønne og gule skjerf.

Den siste tiden har medlemsantallet i Manchester United Supporters’ Trust økt formidabelt. Godt over 100.000 United-supportere har stilt seg bak organisasjonen.

– Det er helt utrolig. Hva blir det neste?

Drasdo smiler. Det er udiskutabelt at MUST er mer i vinden enn noen gang.

– Denne perioden har vært preget av mye optimisme og tro. I tillegg har vi aldri hatt en bedre mulighet til å gjøre endringer på eiersiden enn nå. Vi har vært tålmodige og ventet på økonomisk støtte, det er alltid vært det som har manglet for oss. Vi har hatt behov for mennesker som kunne komme med penger, slik at supporterne skulle få troen på at noe kan skje.

Tidligere opplevde Drasdo og hans menn å bli kritisert med jevne mellomrom. Mange mente at de for ofte var for stille og usynlige etter at Malcolm Glazer fikk kloen i Manchester United i 2005.

På nyåret er det imidlertid ingen tvil om at de både har vært frampå og offensive. MUST satte i gang «Green and Gold»-kampanjen og spiller på lag med de mye omtalte ridderne.

Til å stole på

Noen navn har blitt gjort kjent, men likevel er «The Red Knights» ukjente for de aller fleste. Drasdo har tillit til de pengesterke personene som ønsker å kjøpe Manchester United.

– Men jeg vil ikke se på det på den måten. Dette handler ikke om vi liker ”The Red Knights” eller personlige relasjoner. Vi har et godt forhold til dem, vi stoler på hverandre og det er gjensidig respekt. Men vi har aldri basert samarbeidet på de punktene, for i alle store avgjørelser må man skrive under på papirer og følge retningslinjer. Det viktigste for MUST er at dette blir gjort på en profesjonell og ordentlig måte. Det betyr at man ser på avtalen og avgjør om den er god eller ikke.

– For meg er det ikke vi som hjelper ”The Red Knights” – det er omvendt. Det er de som skaper muligheten for oss, og de kommer riktignok til å få stor makt i klubben. Men det er vårt valg, og vi må avgjøre hvor mange av oss er villige til å ta eierdeler. Det vil igjen medføre at supporterne vil eie en god del av Manchester United. Og jeg er sikker på at ”The Red Knights” ikke vil si noe på det. Vi må først og fremst bli involverte, og det vil gi oss innflytelse på hvordan strukturen vil bli.

– Tar man en titt rundt omkring i verden er det nok av United-supportere som vil være med på å kjøpe klubben, men det er rett og slett ikke mulig å organisere en prosess som det. Jeg tror det viktige er at folk tror på at et eierskifte er mulig før de faktisk involverer seg. Det er det som er så fint med ”The Red Knights”, som har sagt at de kan bidra med de største og grunnleggende pengesummene. Det vil kunne inspirere andre til å komme inn, og det er en sjanse United-fans ikke kan la gå. Hvis ikke kan vi havne i en situasjon der ”The Red Knights” eier hele klubben. Uansett er det viktig å huske at ridderne er United-supportere.

Aksjeselskap

Klarer ridderne å tilby Glazer-familien nok penger, vil det bety at Manchester United igjen blir et aksjeselskap.

– Det er ingenting som er bestemt for hvordan eiermodellen skal se ut, men det vi selvsagt ønsker å unngå er at vi kan bli utsatt for en ny overtakelse. Det er mange måter man kan beskytte et aksjeselskap på, for man kan sette opp egne og klare regler. Man kan for eksempel vedta at ingen kan eie mer enn to prosent av klubben. Det vil effektivt gjøre det så godt som umulig å bli kjøpt opp igjen, forklarer Drasdo.

– Det jeg kunne tenke meg er at rundt en million supportere har aksjer i klubben. I noen land eier man kanskje bare en aksje, men jeg synes det er viktig at alle får et eierforhold til Manchester United. Da vi alle virkelig identifisere seg med klubben igjen.

– Jeg ser det for meg som en pyramide med en liten gruppe mennesker på toppen som spytter inn store beløp. Det vi ønsker er å fylle opp bunnen av pyramiden. Jeg har lyst til å se at mange supportere har små eierdeler i klubben.

– Vi må imidlertid huske på at det er mye som gjenstår før dette kan bli en realitet, påpeker han.

Hva med gjelden?

United vil fortsatt være nedsyltet i gjeld om Glazers selger. Salgsprisen blir veldig avgjørende for hvordan nedbetalingen vil foregå.

– Det avhenger av hvor mange som bidrar, hvor mye penger som blir spyttet inn og hvor mye Glazers krever. Hvis de presser opp prisen og vi må betale veldig mye, blir det mindre penger tilgjengelig til å redusere gjelden. Det er i alles interesse, bortsett fra Glazers, at prisen blir så lav som mulig.

Forstår Gill

Mange har lagt United-direktør David Gill for hat etter hans mange positive utspill om Glazer-familien. Drasdo forstår at Gill er i en presset og vanskelig situasjon.

– For å være ærlig forstår jeg hvorfor han sier det han sier, det er rett og slett jobben hans. Jeg synes faktisk at det han har sagt er ganske vennlig. Han sa bare at de ikke ville selge, men det er bare noe han ble bedt om å si. Vi vet at klubben alltid er til salgs. Byr vi £5 milliarder, er det ingen tvil om at de vil selge. Vi må hele veien se hvor de legger listen. For alt vi vet kan det holde med fire milliarder, eller tre, eller to og en halv.

– ”The Red Knights” har sagt at hvis vi får kjøpt klubben, så ønsker de å beholde den nåværende ledelsen. Det vil bety at David Gill og Sir Alex Ferguson, så fremt han ikke har sluttet, får tilbud om å fortsette. For meg virker det naturlig og klokt, for Gill er profesjonell mann. Han kunne også ha gjort en god jobb hos Liverpool eller Arsenal. Vi trenger noen som kan opptre profesjonelt.

– Det er mye negativt rettet mot ham personlig, men jeg tror de fleste forstår at de han sier stammer fra de som lønner ham. Han sa andre ting tidligere og var imot overtakelsen, men han tok avgjørelsen om å fortsette under Glazers. Siden han tok det valget, kan han ikke si at han ikke liker eierne.

Duncan Drasdo er opptatt av profesjonalitet. Han tror det er viktig at supporterne ikke legger seg opp i driften av klubben.

– Vi har ingen interesse av at supportere skal ta daglige avgjørelser. Vi ønsker heller ikke at fansen skal stemme over lagoppstillingen og hvem som skal være manager. Det vil skape store problemer. Vi er mest opptatt av å få innflytelse framfor makt.

– Vi må igjen bli en klubb som er opptatt av lojalitet. At vi ikke fryser ut mennesker som har fulgt United i 40 år, men som ikke lenger har råd til å se kamper. Lojalitet er svært viktig i fotball, og det er vanskelig å føle det slik situasjonen er nå.

Føler presset

Ligacupfinalen på Wembley var et bevis på hvor fort «Green and Gold»-kampanjen har spredt seg. United-seksjonen var farget i gult og grønt. På tribunen satt Glazer-familien, og Drasdo er ikke i tvil om at de føler presset.

– Mange sier de er hardhudede, men alle mennesker liker å bli likt. De liker ideen ved å eie noe som så mange liker, og jeg tror det var noe av årsaken til at de valgte å kjøpe United. Ingen setter pris på en situasjon der tilsynelatende alle hater deg.

Kampanjen har vakt stor oppsikt verden over. United-supportere sier sin mening i en tid der klubben kjemper om viktige trofeer og opplever suksess.

– Hvorfor United-fans bærer gult og grønt har blitt et samtaleemne. Det er vanskelig å demonstrere når det går bra, men vi gjør dette samtidig som vi ønsker at laget skal vinne trofeer. Det er ikke bare en protest, men også en bevegelse for endringer. Store og viktige endringer, avslutter Duncan Drasdo overfor united.no.

Powered by Labrador CMS