Pogba ute – er det nå Donny må få sjansen?

Publisert Sist oppdatert

Ole Gunnar Solskjær har stort sett brukt fire sentrale midtbanespillere de siste månedene – Scott McTominay, Fred, Nemanja Matic og Paul Pogba.

Nå er sistnevnte ute i «noen uker», og selv om det er vanskelig for oss utenfor Carrington å si noe mer konkret om hva «noen uker» betyr så er det all grunn til å tro at han i alle fall mister de fem neste kampene – som spilles i løpet av de neste 16 dagene.

LES OGSÅ: Pogba ute i noen uker

Et mulig returmål for Pogba kan være storkampen borte mot Chelsea 28. februar – om tre uker – eller toppkampen borte mot Manchester City helga etter.

Før det skal United nå gjennom fem kamper på 16 dager, noe som trolig krever at noen tar Pogbas plass i rulleringssystemet.

Den åpenbare løsningen virker i så fall å være Donny van de Beek, men så langt har ikke Solskjær virket å stole på ham som én av to sentrale midtbanespillere.

Kanskje er timingen for å teste likevel perfekt nå.

DONNY OG NEMANJA: Kanskje blir det Uniteds sentrale midtbane mot West Ham tirsdag kveld.

West Ham hjemme, WBA borte, Real Sociedad borte, Newcastle hjemme og Real Sociedad hjemme er jo alle kamper som United bør ha gode muligheter i.

United.no har sett nærmere på hvordan Solskjær har brukt den nederlandske 23-åringen så langt.

Donny-kamper fra start for United:

Luton (B) 3-0: 10er i 4231 (ligacup)
Brighton (B) 3-0: 10er i 4231 (ligacup)
RB Leipzig (H) 5-0: 10er i 41212 (Champions League)
Basaksehir (B) 1-2: Sentral midtbane i 4231 (Champions League)
Basaksehir (H) 4-1: Sentral midtbane i 4231 (Champions League)
Southampton (B) 3-2: Sentral midtbane i 41212 (Premier League)
West Ham (B) 3-1: 10er i 4231 (Premier League)
Everton (B) 3-1: Venstre kant i 4231 (Ligacup)
Watford (H) 1-0: Sentral midtbane i 4231 (FA-cup)
Liverpool (H) 3-2: 10er i 4231 (FA-cup)

Som oversikten over viser så er det kun tre ganger denne sesongen hvor Solskjær har sendt Donny van de Beek utpå fra start som én av to sentrale midtbanespillere i Uniteds foretrukne 4231-system.

De to første gangene var mot Basaksehir i Champions League, der den andre kampen endte med et stygt tap.

Den foreløpig siste gangen var hjemme mot Championship-laget Watford i FA-cupen for en måned siden.

Solskjær har foreløpig altså ikke valgt å bruke 23-åringen fra start som én av to sentrale midtbanespillere mot såkalte gode lag. Begge kampene mot Basaksehir og Watford-kampen i FA-cupen var jo kamper United var forventet å dominere i og vinne.

I 2-1-tapet borte mot Basaksehir fikk nederlenderen sjansen med Matic, mens i 4-1-seieren hjemme mot samme lag var Fred makkeren hans. Mot Watford i FA-cupen for en måned siden var det så Scott McTominay som gjorde jobben sentralt med Van de Beek.

Han har altså fått prøve seg med alle de tre alternativene på midten.

HAR STARTET MOT WEST HAM FØR: Da ble Donny van de Beek byttet ut allerede i pausen etter en svak United-omgang.

Styrker og svakheter?

Det Solskjær vet han får med Van de Beek er arbeidsinnsats. Den ene gangen han har fått fullføre 90 minutter i Premier League, borte mot Southampton, så løp han mest av alle United-spillere.

Sammenliknet med sine direkte konkurrenter så mister han også ballen relativt sjeldent.

På pasningssikkerhet ligger han bak Matic, likt med Fred og McTominay, men foran Pogba – som nok slår en del mer ambisiøse pasninger.

Optas statistikker viser imidlertid at han ligger klart bak lagkameratene på taklinger og brytninger, som dermed fremstår som noe han må forbedre hvis han skal lykkes som sentral midtbanespiller i United.

Også på såkalte nøkkelpasninger ligger Van de Beek klart bak midtbane-konkurrentene sine, og han har foreløpig ikke vist særlig evne eller vilje til å vende spille eller slå langt. Han sliter i perioder med å involvere seg i selve spillet – noe som vises tydelig hvis man ser på antall pasninger per kamp.

Så skal det sies at alle disse statistikkene baserer seg på at han så langt kun har 306 minutter med spilletid i Premier League – klart mindre enn de han måles mot – og også tar utgangspunkt i de andre rollene han har i United-laget de gangene han har fått sjansen i Premier League denne sesongen.

Det skal også sies at han med suksess – og bedre statistikker – har løst den sentrale midtbanerollen tidligere i et godt Ajax-lag.

Med Bruno Fernandes som soleklar 10er, Rashford like sikker på venstrekanten og Mason Greenwood i form på høyrekanten så virker det imidlertid som om det er den sentrale midtbanejobben Van de Beek må sikte seg inn mot hvis han skal få en vellykket United-karriere.

Powered by Labrador CMS