Van de Beek tok Ajax-treneren på ordet: – Andre ville tatt beskjeden ille opp

– Dyre merkeklær, raske biler og Rolex-klokker er ikke noe for Donny, forteller Van de Beeks tidligere trener Andries Ulderink til United-Supporteren.

Publisert Sist oppdatert

Hvor er Donny van de Beek?

Hvorfor har han ikke startet mot Crystal Palace, Brighton, Tottenham, Newcastle eller Chelsea i Premier League, eller Paris St. Germain i Champions League?

Det er et av de store spørsmålene så langt i Uniteds sesong, men Andries Ulderink, en av dem som kjenner Donny van de Beek best er ikke i tvil om at United nå har skaffet seg en av Europas mest komplette midtbanespillere.

Han mener at så fort Uniteds nye spiller får sjansen så vil det bli vanskelig for Ole Gunnar Solskjær å sette ham ut igjen.

Det er flere grunner til det.

Manchester Uniteds seneste signering fra Nederland er en ung mann fullstendig fri for nykker.

Bortsett fra at han er meget god til å spille fotball, er Donny van de Beek «en helt vanlig gutt», for å sitere hans tidligere trener for Jong Ajax, Andries Ulderink.

Det var Ulderink som introduserte Donny van de Beek for seniorfotball, og han har kjent Uniteds nye nummer 34 i flere år. Kjennskapet startet da Ulderink fikk jobben som talentspeider i Ajax, en stilling han hadde i snaut to år.

– Jeg startet i speiderjobben da Donny var rundt 14 år gammel. Det ble veldig mange kamper å dekke, og jeg så mye av Donny da han spilte på aldersbestemte lag.

KOMPLETT: Andries Ulderink, som trente Donny van de Beek i to år, mener at 23-åringen er en av Europas mest komplette midtbanespillere.
KOMPLETT: Andries Ulderink, som trente Donny van de Beek i to år, mener at 23-åringen er en av Europas mest komplette midtbanespillere.

Tøff seniordebut

Og mer skulle det bli.

Sommeren 2014 gikk Ulderink fra å være speider til trener, nærmere bestemt for Jong Ajax, Ajax’ ungdomslag. Ulderink ble assistenttrener under tidligere Treble-helt i Manchester United, Jaap Stam.

Fra juli 2014 og to år fram var Ulderink og Stam ansvarlige for Jong Ajax. Ungdomslaget spiller i det nederlandske ligasystemet, i nest øverste divisjon, og i de to nevnte sesongene endte laget som nummer tolv og ni.

Det var der Stam og Ulderink lot den da 17 år gamle Van de Beek slippe til for første gang på seniornivå midtveis i 2014/15-sesongen. Det ble en ilddåp for den uprøvde tenåringen.

Han var yngst på banen av samtlige spillere og Jong Ajax fikk juling 0-6 av Sparta Rotterdam. Like fullt spilte Van de Beek samtlige 90 minutter og ekstreneren er ikke i tvil om at det var nyttig lærdom for han.

– Jeg husker det godt. Dagen etter på trening spurte jeg Donny hva han syntes om nivået. Han svarte: «Jo, det er litt forskjell fra juniorfotball. Farten er raskere, fysikken er tøffere og teknikken er bedre.» Alt han oppsummerte var jo sant.

– Jeg mener det forteller litt om hans læreevne fordi fire, fem uker etter debuten for Jong Ajax fikk han trene med A-laget og fikk også sitte på benken. I løpet av bare noen uker klarte han å omstille seg og bli vant til seniorfotball selv om han bare var 17 år. Det gjorde inntrykk, forteller Ulderink i dette eksklusive intervjuet med United-Supporteren.

Vi hadde en komplett midtbane med Donny, Frenkie og Nouri.

Uniteds nye nummer 34 fikk seks ligakamper for Jong Ajax på seniornivå i nest øverste divisjon i Nederland i 2014/15, en sesong hvor laget til Stam og Ulderink endte som nummer tolv. I tillegg spilte Van de Beek en del kamper for U19-laget.

– Den gangen spilte vi med bare ett anker så Donny var en av de to mer offensive midtbanespillerne, men vi ga ham også frihet til å komme tilbake og hente ballen. For oss spilte han både nummer 8 og nummer 10 og håndterte begge posisjonene meget bra.

TRENTE VAN DE BEEK: Andries Ulderink har kjent Donny van de Beek lenge, først som talentspeider og siden to år som trener for Jong Ajax. Nå er Ulderink assistentmanager i TC Twente.
TRENTE VAN DE BEEK: Andries Ulderink har kjent Donny van de Beek lenge, først som talentspeider og siden to år som trener for Jong Ajax. Nå er Ulderink assistentmanager i TC Twente.

Gylden årgang

Stam og Ulderink hadde en gylden årgang av Ajax’ ungdoms­lag med flere spillere som hadde potensial til å få fotballkarrierer på høyt nivå.

Keeper Andre Onana (nå Ajax med landskamper for Kamerun), høyreback Kenny Tete (nå Fulham med lands­kamper for Nederland), spissen Richairo Zivkovic (som prøvde seg i Sheffield United i fjorårssesongen), men fremfor alt stortalentet Abdelhak Nouri som tragisk måtte legge opp etter hjertestans under en treningskamp, midtbanespiller Frenkie de Jong (nå Barcelona med landskamper for Nederland) og Donny van de Beek. Alle disse var jevngamle.

– Det var noen riktig store talenter der og det er vanskelig å si om Donny var det største talentet av dem alle, sier Ulderink med smil og fortsetter:

– Når jeg tenker på Donny blir det naturlig å sammenligne han med Frenkie og Nouri, men samtidig var de to litt forskjellige midtbanespillere enn Donny. Jeg vil si at for meg var Donny muligens den beste, men hvis du spør noen andre vil de kanskje mene De Jong fordi hans nærteknikk var så suveren, og i tillegg hadde han flere andre unike egenskaper. De to utfylte hverandre perfekt og derfor var det også så fint å se dem sammen for Jong Ajax og senere Ajax.

– Vi hadde en komplett midtbane med Donny, Nouri og Frenkie. Egentlig har jeg ikke lyst til å si hvem som hadde det største talentet eller var den beste spilleren fordi i den troppen var det enormt med talent og meget, meget gode spillere. De var ikke bare gode der og da, men flere har gledelig vist at de har klart utviklingen til å bli gode spillere og få fine karrierer.

Etter mitt skjønn er Donny en av de mest komplette spillerne i Europa.

Da Stam sommeren 2016 fikk tilbud om å bli manager for Reading i engelske Championship, tok han med seg Ulderink som assistent også dit. Allerede i den første sesongen var de to meget nær suksess med opprykk til Premier League. Reading endte på tredjeplass og i playoff-finalen på Wembley tapte Reading på straffesparkkonkurranse for Huddersfield etter en målløs kamp.

Sesongen etter gikk ikke like bra, og i april 2018 måtte både Stam og Ulderink gå av.

Siden ble Ulderink trener for Ajax Cape Town, Ajax’ «datterklubb» i Sør-Afrika. I sommer ble han ansatt som assistentmanager for FC Twente.

Ulderink har fulgt sin tidligere elevs utvikling hele tiden, og minnes hvordan Van de Beek tok steget fra Jong Ajax til A-laget til den nederlandske storklubben. Det skjedde i 2015/16.

UTFYLTE HVERANDRE: Frenkie de Jong (nå Barcelona) og Donny van de Beek med cup-pokalen 2019, da Ajax også vant seriegull. Ekstrener Andries Ulderink sier at de to utfylte hverandre perfekt på Ajax’ midtbane.
UTFYLTE HVERANDRE: Frenkie de Jong (nå Barcelona) og Donny van de Beek med cup-pokalen 2019, da Ajax også vant seriegull. Ekstrener Andries Ulderink sier at de to utfylte hverandre perfekt på Ajax’ midtbane.

– Det var litt utskiftninger i trenerstaben på den tiden, og derfor måtte Donny for en periode tilbake til Jong Ajax igjen. Han tok det pent. For han var det bare «just a game». Han elsket å spille fotball.

– Ikke misforstå; han var absolutt ambisiøs, men Donny elsket å spille fotball enten det var for juniorlaget, Jong Ajax eller A-laget. Donny var like motivert og gjorde sitt beste uansett viktighet eller nivå. Han spilte for A-laget den ene dagen og måtte trene med juniorene dagen etter uten at det påvirket ham på noen som helst måte.

– Det er to ting som oppsummerer Donny og fotball. Han elsker selve spillet og han elsker å vinne. Hans vinner­instinkt er sterkt. Han gjør jobben sin med å møte pressen og andre ting, men det er først og fremst fotballen, selve spillet og tiden med lagkameratene i garderoben, som han elsker. Alt det som følger med, det er han ikke så opptatt av, forklarer Ulderink.

ELSKER Å TRENE: Bildet er fra Donny van de Beeks første United-trening. Ifølge Andries Ulderink var det Van de Beeks treningsiver som gjør han til en topp spiller i stedet for bare en god spiller.
ELSKER Å TRENE: Bildet er fra Donny van de Beeks første United-trening. Ifølge Andries Ulderink var det Van de Beeks treningsiver som gjør han til en topp spiller i stedet for bare en god spiller.

Lærevillig elev

I tillegg til kjærligheten for fotballen og et medfødt vinnerinstinkt så mener den 51-årige treneren at Van de Beek har nådd langt takket være en treningsiver utover det vanlige, samt riktig innstilling til å ta imot lærdom.

– Han var alltid ivrig på trening. Det var en fryd å trene ham. Han var alltid positiv og ønsket å forbedre seg, og etter min mening var det nettopp det som gjorde ham til en topp spiller i stedet for bare en god spiller. Han var alltid lærevillig og ville utvikles hele tiden. Ja, Donny ønsket å lære ikke bare fra trenerne, men også fra de andre spillerne i troppen.

Ole Gunnar Solskjær har ifølge Ulderink ikke bare fått en meget god spiller som er ivrig etter å utvikles, United har også fått en spiller som fram til nå har sluppet alvorlige skader.

Fra sommeren 2017 og frem til sesongstart 2020, har 23-åringen bare gått glipp av fire kamper grunnet skade. Det var en strekk i hamstringen som holdt Van de Beek ute i noen få uker i starten av 2019/2020-sesongen.

Selv om skader i mange tilfeller kan tilskrives uflakskontoen, mener Ulderink at det å styre klar av skader også er en god egenskap.

– Ja, fordi han er godt trent og meget «fit» og derfor er han er nesten aldri skadet. Etter mitt skjønn er han en av de mest komplette spillerne i Europa.

– Da jeg begynte å jobbe med Donny var veldig mye allerede meget bra, men etter mitt syn kunne hans teknikk, spesielt i trange situasjoner, bli bedre. Hans teknikk den gangen var ikke på samme nivå som eksempelvis Abdelhaak Nouri og Frenkie de Jong. Jeg forklarte dette til Donny og han var umiddelbart veldig lærevillig. Andre kunne kanskje ta denne beskjeden ille opp, men Donny tok det som en utfordring.

– Etter at jeg forlot Ajax har jeg holdt kontakten med både klubben og Donny, og jeg må si at han har hatt en meget god utvikling på det området. Hvis du spør meg nå om hva han kan bli bedre på, er det først og fremst headinger jeg mener han bør jobbe med. Både defensive og offensive headinger kan bli bedre.

MOT MOLDE OG SOLSKJÆR: Donny van de Beek passerer Moldes ex-United-spiller Etzaz Hussain under Europa League-kampen i Amsterdam i desember 2015 da Van de Beek fortsatt av og til spilte for Jong Ajax. Ole Gunnar Solskjær satt på Molde-benken og sa Van de Beek score Ajax’ mål i 1-1-kampen.
MOT MOLDE OG SOLSKJÆR: Donny van de Beek passerer Moldes ex-United-spiller Etzaz Hussain under Europa League-kampen i Amsterdam i desember 2015 da Van de Beek fortsatt av og til spilte for Jong Ajax. Ole Gunnar Solskjær satt på Molde-benken og sa Van de Beek score Ajax’ mål i 1-1-kampen.

Lagspiller

Når alle er skadefrie er United bra utstyrt på midten, men dagens Twente-trener mener Van de Beek vil gjøre det vanskelig for Solskjær å sette ham ut av laget. Ikke minst fordi 23-åringen er allsidig og kan gå inn i flere posisjoner.

– Etter min mening vil han gjøre det best i en av de to offensive midtbanerollene der han kan løpe opp og ned, eller som nummer 10. For meg er han ikke en spiller som bør spille ute på kanten. Han trenger å spille i midten og ikke ute på krittet, men det tror jeg heller ikke United kommer til å gjøre, sier hans tidligere trener og fortsetter:

– Donny er først og fremst en lagspiller. Hans kvaliteter kommer best til syne hvis du lar han spille foran de to defensive midtbanespillerne. Dersom du spiller bare med ett anker så vil Donny trives som en av de to offensive midtbanespillerne. Han kan også bekle 10-errollen.

– Han er meget god til å posisjonere seg, og hans årvåkenhet er imponerende. Han er dyktig til å gå på løp som gjør det lettere for lagkameratene. Han er god til å ikke bli for ivrig, men beholder roen før den siste pasningen eller siste skuddet. I tillegg er han meget komfortabel og trygg med ballen i føttene. Vi snakker om kvalitet her, sier ekstreneren ivrig og legger til:

– Hans arbeidsfrekvens defensivt er også bra. Hvis han eller laget mister ballen, er han ikke redd for å løpe hjemover for å få igjen ballen. Han er ikke lynrask, men til gjengjeld kan han løpe nonstop i 95 minutter.

’Just another day at the office’. Jeg elsker det ordtaket og det passer perfekt på Donny.

Som nevnt innledningsvis er Van de Beek etter ekstrenerens oppfatning en gutt med begge føttene solid plantet på moder jord.

Ulderink har ingen tro på at sin tidligere elev vil endre personlighet selv om han i Manchester Uniteds rampelys vil få nok av berømmelse i tillegg til at mer enn 100 000 pund angivelig tikker inn på lønnskontoen hans hver uke.

– Donny er rolig gutt, en liketil kar. Han er rett og slett en helt vanlig, normal gutt. Da han spilte for oss kunne det hende at han gjorde to eller tre mål i en viktig kamp og han fikk derfor stor oppmerksomhet i media. Like fullt var han like rolig.

– Da jeg jobbet med Jaap i Reading lærte jeg det engelske ordtaket «just another day at the office». Jeg elsker det ordtaket og det passer perfekt på Donny. Hvis han gjorde noe ekstraordinært på banen så var det for han bare en del av jobben. Enten han hadde en svak kamp eller en super kamp så var neste dag på trening helt normal. Ikke noe snakk om dagen før, ikke noe «så du det målet?», bare en helt vanlig dag på jobb.

– Med Donny er det ingen dyre merkeklær, raske biler eller Rolex-klokker. Han er en helt vanlig gutt, så jordnær som det går an å bli.

Manchester United har hatt tolv nederlandske spillere før Van de Beek. Noen, som Ruud van Nistelrooy og Edwin van der Sar, med stor suksess. Andre, eksempelvis Alexander Büttner og Memphis Depay, var mindre heldige.

SUKSESS: Robin van Persie van Premier League med Manchester United i 2012/13-sesongen.
SUKSESS: Robin van Persie van Premier League med Manchester United i 2012/13-sesongen.

Twentes trener er ganske overbevist om at Van de Beek kommer inn i førstnevnte kategori.

– Jeg har jo jobbet mye med Jaap Stam og kjenner Jaap godt. Han har fortalt meg alt om Manchester United. Hvor stor klubben er og blant annet om presset som følger med å spille for dem.

– Da Jaap var der så hadde United mye suksess med noen store spillere, for ikke å snakke om store personligheter. Jeg følger United og ser mye av laget på TV når jeg har sjansen. Etter min mening har laget hatt fin utvikling under Solskjær. Laget går i riktig retning igjen, heldigvis. Med all mulig respekt så var troppen som Solskjær overtok kanskje ikke fullt så balansert som da Jaap spilte der.

– Det stemmer at ikke alle nederlendere i United har hatt like mye suksess som Jaap Stam, Ruud van Nistelrooy og Robin van Persie, men jeg tror det også handler om at troppen i perioder ikke har vært så balansert og ikke hatt fullt så mye kvalitet som under suksessperioden til Sir Alex Ferguson. Men jeg ser at United er på rett vei og derfor er jeg ganske så overbevist om at Donny til slutt vil være en stor suksess for United. Jeg virkelig gleder meg til å følge Donnys karriere videre på TV.

– Men Manchester United er en av verdens absolutt største klubber med en enorm scene. Vil det påvirke ham?

– I begynnelsen vil han sikkert merke det.

– Jeg har jo jobbet i England selv, så jeg kjenner litt til britisk media og vet hvor mye publisitet det er rundt fotballspillere sammenlignet med i Nederland. Men Donny er som nevnt veldig jordnær. Kanskje vil han i starten stoppe opp og reflektere litt over all ståheien og publisiteten, men han vil bare lære av det og kommer til å tilpasse seg uten at han tar av, det er jeg sikker på, slår Van de Beeks ekstrener fast.

MYE FOR PENGENE: Ole Gunnar Solskjær med Donny van de Beek. Spillerens ekstrener Andries Ulderink mener det ikke blir lett for Solskjær å sette ut Van de Beek av laget.
MYE FOR PENGENE: Ole Gunnar Solskjær med Donny van de Beek. Spillerens ekstrener Andries Ulderink mener det ikke blir lett for Solskjær å sette ut Van de Beek av laget.

Måtte bli en storklubb

Det å kunne mestre en av fotballens største scener var ifølge Ulderink noe den nederlandske midtbanespilleren uansett måtte være forberedt på.

I de snaut fire årene, som speider og trener, Ulderink fulgte Van de Beeks utvikling på nært hold, var det så mye talent og progresjon at treneren var overbevist om at det kun var et tidsspørsmål før en av fotballens giganter en dag ville banke på døren.

– Da jeg hørte at en av mine tidligere elever hadde undertegnet for Manchester United, var det naturligvis store nyheter. Samtidig; i mine øyne var det åpenbart allerede for flere år siden at Donny en dag ville ende opp i Manchester United, Real Madrid eller Barcelona. Derfor var jeg overhodet ikke overrasket da han skrev under for United.

– Allerede på tidlig juniornivå så jeg at dette var en gutt som hadde en god utvikling, men ikke bare det: Han hadde riktig mentalitet og innstilling. Han ble aldri satt ut av en tabbe, en feil, et tap eller om noe ikke gikk veien for han. Donny beholdt alltid roen og bare fortsatte å jobbe målrettet.

– Han hadde ferdighetene, evnen til å både score og skape mål, han løp i rommene som få spillere ser. Han var alltid en smart spiller, en som var trygg med ballen i føttene, men det jeg likte aller best med Donny var at han alltid var en lagspiller med stor L.

VILLE NÅ LANGT: Van de Beek har vært koblet til mange storklubber de siste årene.
VILLE NÅ LANGT: Van de Beek har vært koblet til mange storklubber de siste årene.

– Nyt tiden

51-åringen var altså (sammen med Jaap Stam) Van de Beeks trener fra spilleren var 17 til 19 år. Twentes trener kjenner både personen og fotballspilleren, men på spørsmål om hvilket råd han ønsker å gi sin tidligere elev på veien er ekstreneren beskjeden.

– Jeg tror ikke Donny trenger noen råd for meg. Nå har han et fantastisk lag rundt seg og en god manager som vil gi ham en rekke gode råd.

– Men hvis jeg skal gi ett råd må det være å nyte hvert minutt han får oppleve i engelsk fotball og Manchester United. Fotballen i England er fantastisk. Jeg håper virkelig Manchester Uniteds supportere får like mye glede av Donny som jeg hadde da jeg trente han.

Avslutter Andries Ulderink som aldri var i tvil om at den vanlige gutten fra Nijkerkerveen en dag ville spille for en av fotballverdens giganter.

Merk: Denne saken stod på trykk i den nyeste utgaven av medlemsmagasinet United-Supporteren. Les mer om hva som stod i den utgaven her.

Powered by Labrador CMS