donnymedstats

Med Ten Hag inne så kan vi igjen drømme om den ekte Donny

Publisert Sist oppdatert

– Erik ten Hag kommer til å starte preseason med Donny van de Beek i United-stallen, etter at han returnerer fra sitt utlån i Everton.

Det skriver The Telegraphs Mike McGrath, en pålitelig journalist.

Kanskje betyr det at Donny van de Beek – to år etter at han kom til United – endelig kan bli den spilleren alle trodde han kom til å bli under Ole Gunnar Solskjærs ledelse.

Soleklart best i Solskjærs siste kamp

Denne sesongen fikk Van de Beek åtte kamper for United, men ingen fra start før han ble sendt ut i januar. Utfordringen for den nederlandske 25-åringen var at sju av innhoppene var på 11 minutter eller mindre. Seks av dem var på seks minutter eller mindre.

Kun én eneste gang, ved pause i Solskjærs siste kamp som manager, fikk han 45 minutter for denne sesongen. Det spesielle er at han da var Uniteds soleklart beste spiller og også scoret Uniteds siste mål under nordmannens ledelse.

donny23
ETTER MÅLET MOT WATFORD: Donny van de Beek spilte nærmest som besatt under den kampen, men uten at det ga United-poeng.

I debutsesongen fikk han totalt 19 United-kamper, men bare fire fra start. Det spesielle den gangen, selv om Donny ikke var spesielt god, var at United vant tre av de fire kampene og det ene tapet var forventet – da Solskjær hvilte hele førsteelleveren på tampen av sesongen mot Leicester, da United ble satt opp med tre kamper på bare fire døgn.

Han ble altså aldri satset på.

Derfor har United og United-fansen med unntak av noen få glimt aldri sett den Donny van de Beek som ble stjerne i Ajax.

Men hva slags spiller var han egentlig i Ajax? Vel, den store styrken hans er å bidra offensivt, i oppbyggingen til sjanser, som en såkalt linkup-spiller, i tillegg til at han gjerne også var på slutten av angrep, han fant seg ofte posisjoner i feltet hvor ballen også havnet, slik at han var nest sist eller sist på avslutningene. Det er noen spillere som har den egenskapen, det instinktet.

Men la oss se nærmere på disse store styrkene, på tallene united.no har fått oversendt av vår statistikkpartner StatsBomb.

Donny van de Beek i Ajax i 2018/19:

Hva er det du ser under? Kakediagrammet under tar for seg en del av de viktigste midtbane-kategoriene. Desto mer farge jo bedre. Desto lenger fargen går ut mot siden i en kategori jo bedre er nemlig spilleren sammenliknet med alle de andre i ligaen.

Oversikten under viser at Donny i 2018/19 hadde to store styrker. 1) xgBuildup, som handler om hvor involvert han var i sjanser som ble skapt. Der var han helt på toppen i Nederland. 2) xG assisted, som handler om hvor store sjanser han skapte for medspillerne sine, altså hvor mye som ble skapt da Donny var nest sist på ballen.

donny18st

Donny van de Beek i Ajax i 2019/20:

Vi tar med en gang tallene fra sesongen etter, og ser langt på vei det samme.

Van de Beek, under Ten Hag, er ekstremt involvert i sjansene som blir skapt, både i oppbyggingen og med sistepasningen.

Han har da også utviklet seg til en ganske så bra taklingsspiller.

donny1920

Van de beek i United i 2020/21:

Hva så med United? Siden han kun spilte snaue sju hele kamper for United i 2020/21-sesongen så blir det litt slemt å sammenlikne, men det vi egentlig ser er en spiller som plutselig ble middelmådig på det han var god på i Ajax.

Dermed forsvant den Donny som alle trodde United skulle få.

utddonny

Hva viser alle disse tallene ellers?

Jo, det viser at Donny van de Beek har noen veldig tydelige styrker, men også en del ting han er mer middelmådig eller også mindre god på.

Donny var aldri noen stor presspiller under Ten Hag (pressures, pressure regains), han ga også bort ballen jevnlig (turnovers), var ikke den beste til å bryte motstanderen (interceptions) og han er ikke den som selv tar med seg ballen på offensive løp på 30, 40 eller 50 meter (deep progressions).

Men tenk tilbake på Watford-kampen under Solskjær

United tapte 4-1, Solskjær fikk sparken i etterkant, men ved pause kom Donny inn til kanskje sin aller beste kamp i United. Han skapte sjanse på sjanse, taklet og ville utgjøre en forskjell.

De 75 minuttene vi totalt har fått denne sesongen fra ham, med de 45 mot Watford som helt sentrale, likner nemlig på den Donny vi hadde i Ajax.

Donnys 75 minutter for United i 2021/22:

donny2122

Her ser man en Donny, som en del av oss også husker, som stod bak det meste positive United skapte mot Watford. Han lyktes i tillegg både med taklinger og driblinger.

Donny under Ten Hag:

Donny van de Beek ble raskt en Ajax-nøkkelspiller etter at Erik ten Hag overtok som trener i klubben.

Han gikk fra fire Ajax-ligakamper fra start i 2016/17-sesongen til 33 fra start sesongen etter, da Ten Hag kom inn midtveis i 2017/18-sesongen.

Sesongen etter startet han «bare» 28 ligakamper, men det hadde en naturlig forklaring. I Ten Hags første hele sesong vant Ajax nemlig ligaen og cupen igjen og spilte seg også frem til Champions League-semifinale. Dermed måtte det rulleres litt. Van de Beek fikk likevel 34 ligakamper totalt, i tillegg til at han startet i 11 av de 12 Champions League-kampene Ajax hadde frem til finaledrømmen brast med bortimot siste spark på ballen i semifinalen.

Sesongen etter spilte han noe mindre, etter at en lyskeskade i sesonginnledningen satte ham litt tilbake.

Så er spørsmålet om Ten Hag kan vekke liv i Donny igjen, men når den nederlandske 52-åringen kommer til United vil han i alle fall ha en spiller som har vokst opp og levd med Ajax-skolen og som vet nøyaktig hva Ten hag forventer av midtbanespillere i ulike posisjoner. Donny spilte nemlig 6er (defensiv midtbanespiller), 8er (indreløper) og 10er (offensiv midtbanespiller) med suksess for Ten Hag.

Hva har Ten Hag sagt om Donny?

– Ta Donnys situasjon (i United). Jeg synes det er vondt å se på. En dødelig synd. Hvis du ikke gis sjansen så vil utviklingen også stagnere.

En dødelig synd å ikke la Donny få utvikle seg, altså.

Hvis Ten Hag klarer å vekke til live Donny i United vil klubben faktisk ha fått på plass det som kan kalles en helt ny midtbanespiller – uten at det vil koste noe denne sommeren.

Powered by Labrador CMS