StamHag

Stam om Ten Hag-ansettelsen: – Kommer til å bli en læringskurve for ham

Publisert Sist oppdatert

Jaap Stam tror Erik ten Hag raskt kommer til å innse at det er noe helt annet å være manager for Englands største fotballklubb enn det er å være manager for Nederlands største fotballklubb.

Den tidligere United-stopperen sier at han håper Ten Hag lykkes, men tror ikke det vil bli like lett for Ajax-treneren å vinne fem trofeer på fire sesonger i United, slik han antakelig til slutt gjør i Amsterdam.

– Han forstår og skjønner godt at Premier League er helt forskjellige fra hvordan ting er i Nederland. Det gjelder både folkene, pressen, forventningene og presset. Det kommer til å bli en læringskurve for ham, sier Stam til pressebyrået PA, her publisert hos irske Independent.

– Trenger støtte på overgangsmarkedet

Samtidig er Stam klar på at det er en grunn til at United nå gjør Ten Hag til klubbens andre nederlandske manager.

52-åringen ledet et purungt Ajax-lag til semifinalene i Champions League i 2019, og regnes som en av fotball-Europas mest lovende, fremadstormende og spennende trenere.

– Erik har gjort det bra i Nederland – det er noe alle vet. Det er selvfølgelig derfor han har fått jobben i United, sier Stam og legger til:

– Men vi må også huske på at de fleste lagene i Nederland er langt under Ajax i kvalitet. Samtidig må du fortsatt levere, så det han har prestert der er fortsatt veldig bra.

De Graafschap v Ajax - Eredivisie
MERITTERT MANN: Erik ten Hag har vunnet to seriegull og to cuppokaler i løpet av sin tid i Ajax. Før sesongen er over kan han ha lagt på atter et ligagull i samlingen.

Stam mener fotballfilosofien til Ten Hag er en stor del av grunnen til at United til slutt valgte å gå for ham som sin nye hovedtrener.

Samtidig er han klar på at filosofien alene ikke er nok til å løfte et slitende United ut av gjørma. Den gamle stopperklippen mener Ten Hag er avhengig av at styret og eierne støtter ham på overgangsmarkedet.

– Så er det også viktig at klubben og eierne støtter ham på overgangsmarkedet. 

– United har gode spillere. Så kommer nok noen av dem til å måtte dra, samtidig som de trenger å hente inn flere nye spillere, slik at de kan få et samhold i troppen og spille på en viss måte.

Tror Donny og Maguire kan slå tilbake

Én av posisjonene det spekuleres i om United vil forsterke, er midtstopperplassen.

Phil Jones og Eric Bailly ryktes å være på vei ut, mens Raphaël Varane og Victor Lindelöf begge har vist seg å være skadeutsatte. I tillegg har kaptein Harry Maguire hatt det som må kunne karakteriseres som en skuffende sesong.

Likevel virker Stam å ha troen på at United-fansen kan få se Maguire i godt, gammelt slag under Ten Hag.

– Jeg synes fortsatt at Harry er en god spiller og en god forsvarer. Du må forstå at alle spillere går gjennom vanskelige perioder – det har jeg opplevd selv også. I blant sliter du, selvtilliten din er lav, du føler deg ikke helt på topp og du begynner å gjøre feil.

– Koster du 100 millioner pund og du gjør en feil, så kjenner du mer på presset enn om du bare hadde kostet en liten slant. 

Everton v Manchester United - Premier League
HAR SLITT: Harry Maguire har hatt en tøff sesong. Nå tror Jaap Stam at kapteinen kan reise kjerringa under Erik ten Hag.

Stam mener at det heller ikke er alt Maguire har levert denne sesongen som er dårlig. Mannen som vant tre Premier League-titler på tre sesonger i United mellom 1998 og 2001 tror United-kapteinen vil lære av sine feil før neste sesong.

Han tror at Maguire kan briljere igjen med en ny lagsammensetning.

– Trengs det en endring der? Kanskje det vil hjelpe ham å ha andre spillere ved siden av seg eller foran seg? Da vil han muligens føle seg mer selvsikker, slik at han blir en helt annen spiller neste sesong.

En annen mann som er forventet å få en oppsving under Ten Hag kommende sesong er Donny van de Beek, hans gamle elev fra Ajax.

Stam har troen på at 25-åringen kan slå tilbake etter to skuffende United-sesonger, dersom han får selvtilliten på plass og får spille med lagkamerater som gjør ham bedre.

– Det finnes talent der. Det er noe alle har sett. Tingen er at du må ha selvtillit i tillegg, ellers er det vanskelig å prestere.

– Det andre er at du kan sette Donny inn på laget og tro at han kommer til å levere, men også han må ha spillere rundt seg som gjør livet enklere for ham.

FACEBOOK
Powered by Labrador CMS