Forlan til united.no: – United-spillerne vil lære mye av ham

Edinson Cavani har signert en kontraktsforlengelse med United som holder ham på Old Trafford til 2022, etter en solid førstesesong i Manchester. Uruguay-helt og tidligere United-spiss Diego Forlan var aldri i tvil om at Cavani ville bli en suksess i den røde drakten.

Publisert Sist oppdatert

AV: Andy Mitten og Bjarte Valen

Edinson Cavani fikk kallenavnet for sin dødelige effektivitet. Vil «El Matador» levere i United også?

Diego Forlan trenger ikke betenkningstid.

Han er ikke i tvil.

Spissen med de krøllete lyse lokkene, som selv ble en kulthelt i United-angrepet sammen med dagens United-manager Ole Gunnar Solskjær, forventer mål fra landsmannen.

Mange mål.

Det er imidlertid andre kvaliteter hos Edinson Cavani som Forlan tror vil gagne United like mye.

PROFF: Edinson Cavani har rukket å bevise sin effektivitet i United-trøyen, blant annet med to scoringer mot Southampton på bortebane. Den tidligere United-spilleren Diego Forlan spilte med Cavani på Uruguays landslag og sier Cavani vil bli en nyttig tillvekst for United denne sesongen.

– Cavani vil bli en nyttig tilvekst for United, slår Forlan fast overfor united.no

– Han er profesjonell til fingerspissene. Medspillerne vil lære mye av ham. Han trener hardt og jobber enda hardere i kamp, sier Forlan.

På fisketur med far

Noen måneder før Luis Cavani og Berta Gómez får sin tredje sønn, ankommer en seiersvant og selvsikker skotte Old Trafford.

Foranledningen til managerbyttet er ikke vanskelig å analysere.

United har hatt en elendig serieåpning under Ron Atkinson. Fattige 3 seire på de 13 første ligakampene står i grell kontrast til sesongen før der United vant de ti første kampene i serien.

Ledelsen har fått nok.

Atkinson får sparken.

Han er skuffet, men fattet.

«Big Ron» har derfor heller ingen problemer med å forstå avgjørelsen.

«Sir Alex var ikke bare den beste kandidaten, han var den eneste som kunne gjenreise Manchester United til å bli den stormakten som klubben burde være», har Atkinson tidligere fortalt til United-Supporteren.

Det er fremgang å spore under den nye sjefen Alex Ferguson. Å hevde at alt går på skinner i starten ville imidlertid tendert til historieforfalskning.

NY SJEF: Sir Alex Ferguson overtok managerjobben i United noen måneder før Edinson Cavani ble født.

Vinteren 1987 herjer det amerikanske rockebandet Bon Jovi hitlistene med «Livin´ on a Prayer», en ganske passende beskrivelse for sinnsstemningen til mange Manchester United-fans.

Lørdag 14. februar blir de faktisk bønnhørt.

I alle fall enn så lenge.

Old Trafford er langt fra fullsatt, men de knappe 36 000 tilskuerne som tar turen til «Drømmenes teater» får omsider en etterlengtet opptur. Manchester United overbeviser og slår slår Watford 3-1 etter scoringer av Paul McGrath, Peter Davenport og Gordon Strachan.

Samme dag, knappe 1100 mil unna i byen Salto i Uruguay, blir Edinson Cavani født som den yngste i en søskenflokk på tre gutter.

Edinson er profesjonell til fingerspissene. Medspillerne i United vil lære mye av ham.Diego Forlan

Til tross for at Salto er den nest største byen i Uruguay, bor det bare drøye 80.000 mennesker i jordbruksbyen på midten av 1980-tallet. Et relativt beskjedent antall, særlig med tanke på at hovedstaden Montevideo allerede på dette tidspunktet har en befolkning på over halvannen million mennesker.

De landlige omgivelsene passer imidlertid familien Cavani perfekt. Faren Luis tar ofte Edinson med på fisketurer og og yngstesønnen utvikler raskt en forkjærlighet for naturen.

Det viser seg imidlertid snart at det er en annen kjærlighet som utvikler seg enda sterkere hos den lille gutten.

Saltos store sønn

Byen Salto ligger ved bredden av elven Uruguay som markerer landegrensen mellom Argentina og Uruguay.

På et gatehjørne vest i sentrum av Salto, der de to gatene Armando Barbieri og Julio Delgado krysser hverandre, ligger idrettsanlegget til Nacional Fútbol Club. Det var her Edinson Roberto Cavani Gómez spilte organisert fotball for første gang.

HER STARTET EVENTYRET: Dette er anlegget til Nacional Fútbol Club. Her spilte både Edinson Cavani og Luis Suarez begge organisert fotball for første gang. FOTO: Google Street view

Med en far som spilte fotball og de to eldre brødrene, Walter og Christian, som gjorde det samme, er det ikke rart at eplet falt tett inntil stammen for Edinson Cavani.

Pussig nok var det også i det samme senteret den tre uker eldre Luis Suarez slet sine første fotballsko. Det hersker fremdeles en viss usikkerhet om de to guttene, som senere skulle bli de to største stjernene på Uruguay, faktisk spilte med eller mot hverandre som guttunger mens de var tilknyttet senteret.

Det som i alle fall er hevet over enhver tvil er at fedrene deres, Luis Cavani og Rodolfo Suarez, møttes flere ganger for henholdvis Salto Uruguay og Deportivo Artigas.

Cavani senior ble senere trener for Salto Uruguay og Edinson var ikke mer en 14 år gammel da faren ga yngstesønnen førstelagsdebuten. Hensikten var at han skulle få en forsmak på det fysiske nivået som ventet i seniorfotballen.

Edinson er litt egoistisk, men på en positiv måte. Han ønsker å score og blir sint når han ikke lykkes.Diego Forlan

Ikke overraskende takket den unge tenåringen for farens tillit med å score et lekkert mål i debuten med et velplassert skudd i det lengte hjørnet.

Den umiddelbare reaksjonen var sporenstreks å løpe til faren for å gi ham en klem. Luis og Edinson Cavani har alltid stått hverandre nær og de gjør det fremdeles.

Det første møtet på seniornivå mellom Cavani og Suarez er det imidlertid ingen tvil om. Det fant sted i juni 2006 da Cavani spilte for klubben Danubio og Suarez for Nacional.

På dette tidspunktet hadde begge to flyttet til Montevideo, ettersom Salto ikke hadde en profesjonell fotballklubb.

I starten trivdes imidlertid ikke Edinson Cavani i hovedstaden. Han savnet vennene, familien og de landlige omgivelsene i Salto.

SUKSESS I ITALIA: Edinson Cavani jubler sammen med Javier Pastore etter å ha scoret på straffe mot Atalanta i 2010.

Det var et klassisk tilfelle av hjemlengsel.

Broren Christian overbeviste likevel Edinson om at lillebroren måtte bli i Montevideo.

Om han skulle utvikle seg som fotballspiller, var det i hovedstaden han måtte gjøre det.

Det er trolig det beste rådet Edinson Cavani noen gang har fått.

Trodde han ville dra til United

Det er drøye 13 år siden Cavani vant sitt første betydelige trofé.

Etter seriegullet med Danubio i Uruguay, hadde europeiske klubber begynt å vise sin interesse for den målfarlige spissen, særlig i Italia. Det var derfor ikke så overraskende at Cavani endte i støvellandet.

Med tanke på at klubber som AC Milan og Juventus viste interesse for ham, var klubbvalget, Palermo, kanskje noe mer overraskende.

Men klubben fra Sicilia ble et perfekt fundament for Cavani å bygge den videre karrieren på. Da Napoli kom på banen i 2010 hadde da også angriperen tatt enorme steg.

I løpet av tre sesonger i Napoli utviklet Edinson Cavani seg til å bli en spiss i den desiderte verdenseliten med 104 mål på 138 kamper, et snitt på smått utrolige 0,75 mål per kamp.

GOALGETTER: Edinson Cavani ble en stor suksess i Napoli og scoret på bestilling for Gli Azzurri.

En slik statistikk gir utvilsomt angrepsspillere i Manchester United legendestatus på Old Trafford, men det er ikke mange som forventer en slik effektivitet av Cavani i United-drakten.

Forståelig nok.

Meningene har vært delte om hva den aldrende stjernespissen kan bidra med etter at han skrev under for Manchester United på overgangsvinduets siste dag.
De som har vært mest kritiske til overgangen peker naturligvis på at det ville gitt mye større mening å hente Cavani da han var yngre og ikke på tampen av karrieren.

De færreste vet imidlertid at det faktisk kunne skjedd.

I 2013/14-sesongen er Phil Neville en del av trenerteamet til den nye United-manageren David Moyes. Neville må, sammen med resten av trenerteamet, forlate jobben da Moyes får sparken på vårparten i 2014.

SÅ PÅ CAVANI: Phil Neville var i trenerstaben til David Moyes da skotten var United-manager. På det tidspunktet vurderte United å hente Edinson Cavani, men konkluderte med at han ble for dyr.

Noen måneder senere røper Phil Neville at United faktisk hadde forhørt seg om mulighetene til å hente Edinson Cavani til klubben.

«Men jeg tror nesten han forventet at Old Trafford skulle bli oppkalt etter ham», spøkte Neville den gang.

Underforstått; Han ble for dyr.

Men interessen var reell. Fra begge parter.

United.no har nemlig blitt fortalt at Cavani også forhørte seg om Manchester United, blant annet med noen av landslagskollegaene som spilte i Premier League. Flere av Uruguays spillere trodde derfor det var en reell mulighet for at Cavani ville bli United-spiller.

Cavani endte i stedet opp i nyrike Paris Saint-Germain for rundt 60 millioner pund i det som, frem til da, var den dyreste overgangen i fransk fotball.

Det ble en nasjonal triumfferd for den franske hovedstadsklubben man knapt hadde sett maken til. PSG formelig støvsugde alt som var av troféer og pokaler i Frankrike i en årrekke.

MÅLMASKIN: Edinson Cavani ble en dyr mann for PSG, men svarte med å bli tidenes toppscorer for den franske storklubben.

I tillegg til sine eminente avslutningsferdigheter er Edinson Cavani en dyktig ballettdanser.

Livet i Paris fortonet seg likevel ikke alltid som en dans på roser for spissen, PSGs dominans til tross. Cavani måtte lenge finne seg i å spille andrefiolin hos de franske trofégrossistene.

Zlatan Ibrahimovic fikk nemlig det meste av oppmerksomheten. Svensken har selvtilliten til en proffbokser, men med vanvittige 156 mål på 180 kamper for PSG, kunne Zlatan bygge oppunder egoet sitt med en suveren statistikk.

Det var rykter om at Cavani ville dra. At all verdens troféer i Frankrike og en skyhøy lønn fra de styrtrike eierne simpelthen ikke var nok.

Dette er en stor mulighet for både Cavani selv og Manchester United. Jeg liker Cavani. Han er en strålende spiss og en fighter.Lyon-manager Rudi Garcia til united.no

Men til tross for angivelige knuter på tråden mellom de to, ble Cavani værende i PSG.

Stjernespissen fra Uruguay fikk omsider sin mulighet som klubbens ledende spiss og han blomstret da Zlatan Ibrahimovic sommeren 2016 gjorde akkurat det Cavani selv har gjort nå, nemlig å forlate PSG på utgående kontrakt for å bli Manchester United-spiller.

– Da Zlatan forlot PSG fikk Cavani være spydspiss. Han nærmet seg 30 år, men var i storform. Han hadde erfaringen og selvtilliten. Han fikk de rommene han trengte og han er rask. Han er litt egoistisk, men på en positiv måte. Han ønsker å score og blir sint når han ikke lykkes, sier Diego Forlan.

– Stor mulighet for United

Da Cavani forlot PSG i sommer var det som tidenes toppscorer i klubben med 200 mål på 301 kamper.

Lyon-manager Rudi Garcia sier til United-Supporteren at han tror PSG har mistet mye med Cavanis exit.

– Dette er en stor mulighet for både Cavani selv og Manchester United. Jeg liker Cavani. Han er en strålende spiss og en fighter. PSG mistet mye da han dro. Når du har en toppspillersom som også er en fighter er det fantastisk. Det sprer trygghet og entusiasme i laget. Jeg vet ikke hvor mange år han kan holde det gående på det aller høyeste nivået, men akkurat nå er dette en god mulighet for United, sier Garcia.

TROR PÅ CAVANI-SUKSESS I UNITED: Lyon-manager Rudi Garcia mener Edinson Cavani vil bli en viktig spiller for United denne sesongen og sier United nå har fått en glimrende spiss i sine rekker.

Edinson Cavani har vært vant til å leve i skyggen av «rivaler» som tar mer plass.
I hjembyen Salto er det en statue av Luis Suarez, men ikke av Cavani.

Det til tross for at Cavani jevnlig er i hjembyen for å besøke venner og arrangere veldedighetskamper. Han har aldri glemt røttene sine.

Cavani var godt likt i PSG og fansen tok ham til seg, men det tok litt tid.Johanna Frändén, svensk fotballjournalist

Suarez er derimot sjelden og aldri på gamle tomter. Kanskje var det derfor statuen av den tidligere Liverpool- og Barcelona-spissen ble stjålet to ganger, den ene gangen av en tyv som faktisk kalte seg Suarez og la igjen en lapp der statuen hadde stått.

«Jeg har reist i Messis bryllup. Kommer snart tilbake», skal det har stått på lappen.

Men det er også andre steder fraværet av en Cavani-hyllest merkes.
Bak en av tribunedelene på PSGs hjemmebane, Parc de Princes, er det kunstverk av tidligere PSG-spillere.

Zlatan Ibrahimovic er der, men ikke Edinson Cavani.

– Cavani var godt likt i PSG og fansen tok ham til seg, men det tok litt tid, sier den anerkjente svenske journalisten Johanna Frändén til united.no

Hun har bodd flere år i Paris der hun har fulgt både Zlatan Ibrahimovic, PSG og europeisk fotball tett.

PSG SIN STORSTUE: Parc des Princes er hjemmebanen til PSG der Edinson Cavani scoret på bestilling for den franske storklubben.

– Edinson Cavani var lenge i skyggen av Zlatan og Neymar, og trivdes ikke veldig godt med Zlatan.  Cavani ønsket å være nummer én-spissen. Men han var lojal mot klubben, arbeidet hardt og var alltid til stede. Supporterne var derfor ganske emosjonelle da han dro fra klubben etter at han hadde satt ny scoringsrekord. Han var alltid hyggelig å snakke med. Han var som regel litt stille og ofte litt for seg selv, men bestandig høflig, sier Frändén.

– Du vinner ikke Champions League med PSG

I 2019 spådde Edinson Cavanis far Luis, at sønnen aldri ville vinne Champions League med PSG.

Han proklamerte det sågar på riksdekkende TV.

I TV-programmet «Uruguayanerne: De andre» på kanalen Movistar, fortalte han om rådene han ga sønnen.

«Han forteller meg alltid at jeg er negativ, men jeg sa til ham at du vil vinne hvert eneste trofé som er mulig i Frankrike, men du vinner ikke Champions League med den klubben. I fotballen vinner du ikke de største troféene bare fordi du bruker mest penger».

INGEN CL-TITTEL DENNE SESONGEN: Edinson Cavani og United er allerede ute av Champions League, men han kan fremdeles vinne troféer med United denne sesongen.

I sommer hadde Cavani muligheten, men ville ikke skrive en ny kortidskontrakt med PSG da klubben jaktet på europas gjeveste trofé.

Frändén sier hun synes det var en smule merkelig.

– Han var så nær, så hvorfor gjorde han det ikke etter alt han hadde opplevd, og nå kunne oppleve i Champions League med PSG?, undrer hun.
PSG tapte Champions League-finalen mot Bayern München. Kunne det endt annerledes med Cavani på laget?

Kanskje.

Kanskje ikke.

Vi vil aldri få svaret.

PSG-manager Thomas Tuchel bar uansett ikke nag til Cavani før Champions League-møtet mellom PSG og Manchester United i høst.

– Han er en hardtarbeidende spiss som er på alle treninger fra begynnelse til slutt. Du kan stole på ham fra første minutt til siste spark på ballen, sa han.

– Han er en rollemodell

Etter det united.no har blitt fortalt, har Cavani imponert under treningene på Carrington.

Han hadde et tynt treningsgrunnlag da han skrev under for United, men har jobbet knallhardt for å komme i form.

Diego Forlan er overbevist om at særlig de yngre spillerne i United vil lære av Cavani.

IMPONERT: Edinson Cavani har allerede rukket å imponere på United-treningene på Carrington. Mot Everton og Southampton kom også de første scoringene.

Fotballagenten Marcelo Carrion, som var involvert i Facundo Pellistris overgang til United er enig.

– Edinson er en rollemodell for yngre spillere, den nye generasjonen. Ikke bare for det han har oppnådd, men fordi han vet at han kommer fra enkle kår og vet hva som trengs for å lykkes, sier Carrion til united.no.

– Cavani er mer enn bare en god spiss. Han har utrolige ferdigheter, han er dødelig effektiv innenfor 16-meteren og en som aldri svikter når det må jobbes hardt. Jeg er stolt over å ha en som han som repesenterer landet vårt, legger agenten til.

– United-fansen vil bli beundre Cavani. Bare gi ham litt tid.

Det er rådet fra Guillaume Colinet.

Den tidligere rugbyproffen har sesongkort på Parc des Princes og en stor fan av den ferske United-spissen. Som tidligere toppidrettsutøver har han latt seg imponere av Cavanis mentale styrke.

TROR PÅ LANDSMANNEN: Tidligere United-spiss Diego Forlan sier han har stor tro på at Edinson Cavani vil ha suksess i United.

– Cavani er ekte vare, og du hører aldri noe om han utenfor banen. Jordnær, ydmyk, rolig og en som setter pris på fotballen for spillets skyld. Det er vidunderlig å se en slik spiller i dagens fotballverden, Han vil gi alt for drakten. Vi elsket ham for det i PSG, og United-fansen vil gjøre det samme, sier Colinet til united.no.

Cavanis kontrakt med United er kun på ett år, men den har en opsjon på ytterligere ett år.

Innfrir Cavani forventningene, vil United også utløse opsjonen.

Men hva kan United-fansen egentlig forvente av 33-åringen?

Det er mange som mener at Edinson Cavani fremdeles fortjener merkelappen «verdensklasse».

Men da må han også vise det i United-drakten.

Nå er matadoren klar for en ny runde i ringen.

Blir det den siste i en lang og spektakulær karriere, har i alle fall Edinson Cavani selv og United-fansen ett felles håp.

At «El Matador» blir stående igjen som seierhere.

Nok en gang.

Powered by Labrador CMS