THOSE WERE THE DAYS: Cristiano Ronaldo og Wayne Rooney jubler etter mål mot Derby desember 2007. Kan det bli reunion neste år?

Komfortabel seier

Ryan Giggs scoret sitt ligamål nr. 100 da United enkelt slo Derby County på et regntungt Old Trafford lørdag ettermiddag. Carlos Tevez (2) og Cristiano Ronaldo (straffe) sørget for resten av scoringene.

Kampreferat:

Superveteran Giggs, som nå ligger kun 23 kamper bak Bobby Charltons snart 35 år gamle klubbrekord på 759, slo til fem minutter før pause. Han var på rett plass til rett tid da keeper halvklarte et hardt og godt Ronaldo-forsøk, og ble dermed mannen som satte rødtrøyene på seierssporet.

Deretter fulgte Carlos Tevez opp med scoringer på begge sider av pausesignalet, før Cristiano Ronaldo banket inn et straffespark på overtid. Dermed endte det hele med 4-1-seier foran et dyvått hjemmepublikum.

Hargreaves skadet

Med utsikter til å kunne hvile noen av sine faste førstelagsinnslag på Olympiastadion i Roma førstkommende onsdag, valgte Sir Alex Ferguson å sende utpå sitt antatt sterkest tilgjengelige mannskap mot Premier Leagues bunnlag.

Også Owen Hargreaves var inkludert i SAFs startellever, men han skadet seg like før kampstart og måtte overlate plassen til Michael Carrick.

Vanskelige spilleforhold

Det ble snart klart at dette ikke skulle bli ettermiddagen for de store prestasjoner. Regnet høljet ned og banen var preget av overvann, noe som gjorde det bortimot umulig å holde balltempoet langs bakken oppe. Det var utvilsomt gjestene mest fornøyd med.

Og Derby åpnet kampen optimistisk nok. Etter at Carlos Tevez bare et par minutter ut i oppgjøret var blitt avblåst for en tvilsom offside, stormet gjestene i angrep og fremtvang et par cornere. Ingen av dem bød på virkelige problemer, men Rio & co. fikk i hvert fall klare meldinger om at undervurdering av motstanderne kunne komme til å straffe seg dyrt.

Gode tilløp

Det skulle ta 10 minutter før vi fikk se tilløp til godt angrepsspill fra hjemmelagets side. Samarbeidet mellom Evra og Tevez, og Evra igjen, endte med et fransk innlegg fra dødlinjen, men hardt presset satte Rooney ballen utenfor.

Deretter måtte Van der Sar i aksjon med et par forholdsvis enkle inngripener, før Cristiano Ronaldo viste seg frem for første gang i kampen. Kampuret viste 13 minutter da han skar innover i banen, men dessverre ble treffet på avslutningen fra god posisjon for dårlig.

United var nå begynt å feste grepet. Flere bra forsøk fulgte; det hittil beste da Giggs sendte Ronaldo igjennom og innlegget mot Wayne Rooney så ut til å ende i sikker scoring. Scouseren hadde manøvrert seg inn i perfekt posisjon da ballen ankom, keeper var utspilt og det var bare å sette foten til. Men så dukket James McEveley opp fra det store intet og satte inn en fantastisk takling. Dermed sto det fortsatt 0-0.

Giggs i 100!

Men det store overtaket måtte etter hvert ende i scoring. 40 minutter var unnagjort da Ronaldo fyrte av kanonen etter pasning fra Evra, og Giggs plasserte returen fra keeper sikkert i nettmaskene.

Og nå løsnet det. Giggs viste seg igjen sentral da han sendte en fantastisk pasning mot Rooney. Mannen som Diego Maradona for bare få dager siden karakteriserte som «verdens beste» skjøt fart, ristet seg løs av sin forfølger, og avsluttet ved å løfte ballen over keeper. Men igjen var scouseren uheldig, for ballen havnet i stolpen.

En ny scoring lå allikevel i luften, og den kom idet vi entret omgangens avslutningsminutt. Alle ventet på direkte skudd da Ronaldo gjorde seg klar til å ta frispark, men denne gang valgte portugiseren å løfte ballen inn i feltet. Der sto Carlos Tevez klar med sleggen – og bommet så det smalt i luften! Men, da sjansen bød seg igjen, var det ingen tvil – 2-0 til pause.

Tevez x 2

Det markerte overtaket fortsatte i 2. omgang, og Giggs var nære på å sette inn sin andre for dagen med et volleyskudd fra seks meter. Han traff bortimot perfekt på det like perfekte innlegget fra høyreback Wes Brown, men stolpen sto igjen i veien for United-scoring.

Men som etter Rooneys stolpeskudd før pause, skulle det bli nettkjenning også i kjøvannet av Giggs’ aluminiumstreff.

En offensiv Wes Brown var virkelig kommet i siget, og oppmuntret av innlegget mot Giggs løftet han nå ballen inn til Tevez. Og med all verdens tid og rom til å gjøre som han ville, banket argentineren ballen med fynd og klem inn i bortre hjørne.

Reduseringen

Med 3-0 i protokollen fant Sir Alex tiden inne til å slippe Darren Fletcher til i bytte med en god Anderson, og like etter Saha mot scoringsjubilant Giggs.

United til dels lekte seg med motstanderne, og kunne fort ha øket ledelsen ved flere anledninger. Men så tok overmotet overhånd, og Derby fikk slippe til med en unødvendig redusering – til alt overmål «bukkenes» første bortemål for sesongen!

Forspillet var elegant nok, en strålende pasning fra Teale mot Mears, men det var Edwin van der Sars umotiverte utrusning som ødela for United. Den ga nemlig Mears muligheten til å finne Steve Howard foran åpent mål. Uten at Vidic eller tilstormende Brown klarte å hindre ham, pirket innbytteren ballen de nødvendige centimeterne over streken.

Scoringen ga Derby blod på tann, men det kom ikke på noe tidspunkt til flere faretruende situasjoner foran Edwin i buret.

Straffe

Det hele så ut til å ende med en sikker 3-1-seier, det vil si, inntil Cristiano Ronaldo plutselig fant ut at han ville på scoringslisten i dag også. På overtid gikk han i bakken i kamp med to Derby-forsvarere, og ekspederte deretter det påfølgende straffesparket sikkert inn i hjørnet til 4-1. Det var Ronaldos 14. scoring for sesongen og den åttende på hans seks siste opptredener.

Tatt i betraktning de vanskelige spilleforholdene, var det en greit gjennomført kamp av hjemmelaget.

Derby: Bywater, Griffin, Moore, Davis, McEveley (Howard, 46.), Leacock, Fagan (Mears, 46.), Oakley, Pearson, Barnes (Teale, 61.), Miller.

Uben.innb.: Price, Earnshaw.

Dommer: Chris Foy