United til kvartfinalen

Med scoringer av Nani, Darron Gibson, Cristiano Ronaldo og innbytter Danny Welbeck, sikret United seg en sikker 4-1-seier over Derby i FA-cupens 5. rundeoppgjør på Pride Park.

Kampreferat:

Det ble en helt annen type kamp enn borteoppgjøret mot Derby i Ligacupen. Til tider var det meget godt angrepsspill og gode kombinasjoner. Det aller viktigste er derimot at Manchester United denne gangen klarte å score, og med fire mål ble det en god kveld for de røde. Med avansement til kvartfinalen har United fortsatt muligheten til å vinne alle de gjenværende turneringene.

Jevn åpning på kampen

De første ti minuttene av kampen gynget det frem og tilbake, uten at noen av lagene klarte å skape sjanser. For Uniteds del var det mye nesten. Ronaldo ble hårfint avblåst for offside, og mange ganger var det småslurv i de avgjørende pasningene som hindret sjanser. Etter 12 minutter derimot gikk det meste på skinner. Cristiano Ronaldo, Ryan Giggs og Darren Fletcher hadde gode kombinasjoner utenfor Derbys 16-meter og ballen gikk til slutt til nevnte Fletcher. Han skjøt hardt fra ca 20 meter, men skuddet gikk nesten rett på Derby-keeper Stephen Bywater. Bare to minutter senere måtte Bywater i aksjon igjen. Nani fintet ut Paul Connolly inne i 16-meteren. Han la ballen inn på bakerste stolpe hvor Ji-Sung Park kom flygende i stor fart. Sørkoreaneren fikk rettet skuddet mot mål, men en god redning hindret scoring.

Herlig scoring av Nani!

United hadde hatt god kontroll en stund, da Derby fikk sin første sjanse. Rob Hulse tok ballen på helvolley fra ca 11 meter, men han fikk ikke presset skuddet under tverrliggeren. Samme Hulse kom i sentrum av begivenhetene noen minutter senere. Han fikk ballen i Uniteds 16-meter og prøvde å løpe forbi Rio Ferdinand. Hulse falt i bakken, og Derby ville ha straffe. Dommer Alan Wiley mente ikke det var straffe og reprisene viste tydelig at Hulse filmet. Ferdinand var mektig irritert på spissen etterpå og prøvde å dra han opp igjen. Fem minutter senere kom scoringen for de røde djevelene, etter en strålende scoring av Nani. Portugiseren fikk ballen ved hjørnet av 16-meteren etter pasning av Ryan Giggs. Han dro seg innover i banen og skjøt knallhardt i motsatt hjørne.

Kontroversiell annullering

Kampens mest kontroversielle hendelse skjedde ni minutter før pause. Ben Foster kastet ut til Ryan Giggs på midtbanen. Giggs flikket ballen nydelig videre til Ronaldo med hælen. Han løp med ballen 40 meter og scorte sikkert. Først da United-spillerne feiret scoringen løftet linjemannen opp flagget og annullerte scoringen for offside. Grunnen til at flagget kom opp så sent skal ha vært at linjemannen ikke var sikker på om Giggs var borti ballen. Etter å ha pratet med Wiley bestemte han seg for ikke å godkjenne scoringen. Selv på reprisene var det vanskelig å se om det var offside eller ikke. Sir Alex Ferguson og United-spillerne ble uansett rasende på dommerne. Sinnet ble uansett gjort om til glede like før pause, da Darron Gibson satte inn Uniteds andre. Et frispark fra Ronaldo gikk rett i muren, men ballen falt til Gibson som på helvolley scorte nede i hjørnet fra like utenfor 16-meteren. Målet burde kanskje vært avblåst for offside siden Rafael tydelig var involvert i spillet.

Meget bra åpning på andre omgang

Det gikk bare to minutter ut i andre omgang før Ronaldo fikk sin scoring. På corneren fra venstre kom Ronaldo seg fri inne i feltet og headet ballen sikkert i krysset. To minutter etter det igjen kunne ledelsen fort blitt økt. Det var nok en gang et raskt angrep, og Giggs hadde en strålende pasning frem til Ronaldo som kom alene med keeper. Denne gangen klarte han ikke å utnytte sjansen, og Bywater reddet. Returen gikk til Fletcher som prøvde å sette ballen nede i hjørnet, men Bywater var der igjen.

Derby slår tilbake…

Mange trodde på det tidspunktet at kampen var avgjort, men hjemmelaget ga seg ikke. Etter 55 minutter tok de et kort frispark ut til Kris Commons på deres høyrekant. Han slo inn til Milas Addison som headet inn reduseringen i Fosters høyre hjørne. Derby kom mer med i kampen etter det, men ingen av lagene klarte å skape sjanser. Uniteds største mulighet i den perioden kom etter 68 minutter da Ronaldo skjøt himmelhøyt over. Trøsten for United var at Derby heller ikke klarte å skape noe før det gjensto et kvarter av kampen. Gary Teale løp med ballen langs venstrekanten før han dro seg innover i banen. Han skjøt hardt nede i motsatt hjørne, men Foster viste kvalitetene sine med en strålende redning.

Welbeck setter spikeren i kista

Fire minutter senere ble kampen punktert. Giggs og Fletcher kombinerte fint enda en gang, og ballen ble etter hvert trillet ut til Danny Welbeck. Unggutten viste stor ro og skrudde ballen i lengste hjørne. Med unntak av en halvsjanse til Derby etter at Paul Green headet innover i feltet, hvor Addison nesten nådde ballen, ble resten av kampen en parademarsj for United. Det var ingen tvil om at plass i kvartfinalen var sikret, og tre minutter på overtid kunne United-fansen slippe jubelen løs.

I kvartfinalen møter United enten Swansea eller Fulham på bortebane. Neste kamp for Sir Alex Fergusons menn er mot nettopp Fulham på Old Trafford. Kampen skulle opprinnelig vært spilt så tidlig som 30. August, men grunnet Supercup og omkamp i FA-cupen blir den ikke spilt før førstkommende onsdag klokken 21:00 norsk tid. Da har United muligheten til å øke sin ledelse over Liverpool til fem poeng.

Derby: Bywater, Connolly, Addison, Albrechtsen, Stewart, Barazite (Sterjovski, 63.), Green, Savage, Teale, Commons, Hulse (Porter, 68.).
Uben.innb. : Carroll, Nyatanga, Davies, Todd, Pearson

Dommer: Alan Wiley