Topp mot bunn

Det har rent mye vann gjennom River Irwell siden United (på bildet representert ved David Beckham og "Seba" Veron) sist opptrådte på Pride Park. Lørdag blir det gjensyn med arenaen hvor rødtrøyene for seks år siden måtte nøye seg med 2-2.

Publisert Sist oppdatert

Foran oppgjøret den gang, 3. mars 2002, toppet United tabellen på hårfint bedre målforskjell enn Arsenal, mens Derby lå utsatt til, med kun Leicester City bak seg.

Men til tross for at det skilte et hav av poeng – 32 for å være helt nøyaktig – og 18 tabellplasser, måtte mesterskapsjagende rødtrøyer ta til takke med 2-2 i møtet med «Bukkene» fra Midlands.

Kun æren igjen

Forutsetningene foran lørdagens kamp er ikke så ulik situasjonen for seks år siden. United jager fortsatt Premier League-tittelen sammen med Arsenal, men ligger i øyeblikket to poeng bak londonerne. Derby ligger helt sist, men er – i motsetning til i 2002 – håpløst fortapt. Med bare ni ligarunder igjen å spille, befinner laget seg 16 poeng bak Birmingham, klubben som i øyeblikket innehar den «trygge» 17. plassen. Paul Jewells mannskap har med andre ord ingenting å spille for – ikke noe annet enn æren.

Men så er det nå en gang slik at æresfølelse til tider kan få frem hittil skjulte krefter, og påføre negative konsekvenser for den som står i veien. Bare så det er sagt.

Nå tror ikke vi at Derby Countys stolthet og ære vil være nok til å påføre Manchester United søvnproblemer eller for den saks skyld, poengminus – ikke en gang hjemme på Pride Park. Riktignok betyr det ikke et skvatt hva vi tror eller ikke tror, men vi bør uansett være varsomme med å ta noe som helst på forskudd. At United har ligaens mest scoringshungrige mannskap, samtidig som Derby-forsvaret lekker som en fnisende gammel dame på bestevenninnens lenge etterlengtede utdrikkingslag, behøver ikke å bety noen verdens ting.

Gjensyn med gamle kjente

Aller bakerst hos morgendagens motstander, vil vi etter alt å dømme finne en gammel kjenning. Tidligere United-keeper Roy Carroll (bildet til høyre) ankom i januar Pride Park fra et lite vellykket opphold i Glasgow Rangers, og vil forhåpentligvis få en travel ettermiddag mot gamle lagkamerater.

Også David Jones, midtbanespilleren som i fjor vinter forlot Old Trafford til fordel for den daværende Championship-klubben, er aktuell for en plass i Derbys startellever.

Skader og karantener

Derby har den tidligere Everton-stopperen Alan Stubbs på skadelisten, mens midtbanespiller Stephen Pearson har en mulighet til å rekke oppgjøret.

Troppen

Carroll, Leacock, Moore, Todd, McEveley, Lewis, Edworthy, Savage, Pearson, Jones, Miller, Earnshaw, Ghaly, Villa, Robert, Price, Sterjovski.

Derbys fem siste:

Dato

Motstander

H/B

Res.

12/3

Chelsea

B

1-6

1/3

Sunderland

H

0-0

23/2

Wigan

B

0-2

9/2

Tottenham

H

0-3

2/2

Birmingham

B

1-1

UNITED

Med seier over Derby – et lag som ble banket 4-1 i det omvendte oppgjøret på Old Trafford i desember – vil United klatre helt til topps på Premier League-tabellen, i det minste for noen få timer. Rødtrøyene ligger i øyeblikket bare to poeng bak lederlaget Arsenal, som klokken 18.15 skal ut mot Middlesbrough på Emirates.

Skader og karantener

Gary Neville er – bank i bordet – skadefri og i full trening, men det spørs om ikke lørdagens kamp kommer litt for brått på ham. Det samme gjelder Mikael Silvestre, som er i trening, men ennå ikke har vært i kampaksjon siden korsbåndoperasjonen i oktober.

Ryan Giggs derimot, som har stått over fire kamper siden han pådro seg en smell i leggen under det første CL-oppgjøret mot Lyon for tre og en halv uke siden, regnes å være tilbake. Likeså gjelder Louis Saha. Franskmannen måtte trekkes fra troppen like før FA-cupoppgjøret mot Portsmouth, men har etter rapportene trent godt hele uken.

Debut for Foster

Keeperplassen er den som sannsynligvis har voldt SAF mest hodebry denne uken. Edwin van der Sar ble lyskeskadet og deretter tatt av banen halvveis ut i oppgjøret mot Portsmouth. Siden ble det helt stille rundt ham. Slikt åpner for spekulasjoner, ikke minst på grunn av karantenen på reservekeeper Tomasz Kuszczak, som følge av utvisningen sist helg.

Nå viser det seg at VdS fortsatt er sykemeldt, og dermed har SAF sett seg nødt til å skjære igjennom.

Med to keepere ute, har han to igjen – Ben Foster (bildet til høyre) og Tom Heaton. Sistnevnte er utvilsomt en talentfull sisteskanse, men det er likevel den førstnevnte som utvilsomt har størst potensial, og den som SAF vil satse på på lenger sikt. Problemet p.t. er at Foster bare såvidt er tilbake etter korsbåndskade. Ideelt sett burde han således ha fått anledning til å trene seg ytterligere opp før han ble sluppet til løvene.

Men nå står det heldigvis ikke løver – derimot bukker – på motsatt banehalvdel, og dermed har United-manageren bestemt seg for å gi Foster sjansen allerede i lørdagens kamp. 24-åringen som har to sesonger på utlån i Watford, og én landskamp for England bak seg, har aldri tidligere spilt obligatorisk førstelagsfotball for rødtrøyene. Nå starter imidlertid alvoret – nesten tre år etter at han ble hentet fra en skyggetilværelse i Stoke City.

Preliminær tropp: Foster, Heaton, Brown, Simpson, Ferdinand, Vidic, Pique, Evra, O’Shea, Ronaldo, Fletcher, Carrick, Scholes, Hargreaves, Anderson, Nani, Park, Rooney, Saha, Tevez.

Uniteds fem siste:

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

8/3

Portsmouth

FAC

H

0-1

4/3

Lyon

CL

H

1-0

1/3

Fulham

PL

B

3-0

23/2

Newcastle

PL

B

5-1

20/2

Lyon

CL

B

1-1

Uniteds bortemøter med Derby i Premier League:

Sesong

Res.

Målscorere

2001/02

2-2

Scholes, Veron

2000/01

3-0

Sheringham, Butt, Yorke

1999/2000

2-1

Butt, Cole

1998/99

1-1

Cruyff

1997/98

2-2

Sheringham, Cole

1996/97

1-1

Beckham

Dommeren

Phil Dowd leder United for aller første gang i 2007/08-sesongen. Han hører ikke til blant SAFs favoritter (hvem gjør vel det?), men er likevel forholdsvis moderat med kortbruken – så lenge vi holder oss til gult. 46 ganger har han plukket frem denne fargen på 15 Premier League-opptredener, vel tre per kamp, med andre ord. Da står det langt verre til med hangen til å vise folk av banen. Hele seks røde gir skremmende lesning foran lørdagens kamp. Dowd har forresten ledet Derby én gang denne sesongen, i 0-0-oppgjøret med Fulham i oktober.

Tv-kanaler som viser kampen direkte:

DigitAlb SuperSport1

Premiere Sport Portal

RTS 2 Serbia

Sky Sport Italia 1

SportKlub (Slovenia)

G Sports 1

Setanta Sports 1 (Irland)

Show Extreme Sport

Sky Calcio 3

Sport TV1

SuperSport 3 (Sør-Afrika)

Powered by Labrador CMS