Preview United – Derby

United jakter på sin åttende strake hjemmeseier når bortesvake Derby gjester Old Trafford. Bukkene håper på oppsving med ny manager.

Publisert Sist oppdatert

United er skyhøye favoritter foran møtet med klubben som ligger jumbo i Premier League. Men midt i optimismen er det verd å ta med et lite varsku eller to. Derby byttet manager så sent som 28. november, og som kjent fører slike managerbytter ofte til en umiddelbar positiv effekt for det aktuelle laget. I tillegg har faktisk Derby en ganske bra statistikk på Old Trafford.

Etter 2-0-seieren over Fulham sist mandag, har United vunnet sju seire på rad i liga og cup på Old Trafford. Fulham 2-0, Sporting Lisboa 2-1, Blackburn 2-0, Dynamo Kiev 4-0, Middlesbrough 4-1, Wigan 4-0 og Roma 1-0 er den pene rekken vi gjerne ser blir lengre. Kampen før Roma tapte United ydmykende 0-2 for Coventry i Ligacupen, men det snakker vi ikke mer om nå. Hvis vi ser på kun ligakamper har United sju strake seirer, etter at vi som kjent startet med 0-0 mot Reading. Mens United har 7-1-0 hjemme i ligaen, har Derby omvendte sifre borte. Altså null seire, en uavgjort og sju tap. Formen er ikke den beste for County. Hør bare: Fem strake ligatap med målforskjellen 0-12. Sju ligakamper på rad uten scoring. To fattige poeng av de seneste 27 mulige. Totalt seks poeng av 42 mulige.

NYE KOSTER I DERBY

Men; County hadde uflaks som tapte 0-1 borte for Sunderland sist helg, da målet kom i siste minutt. Dette var første kamp under ledelse av Paul Jewell (bildet). 43-åringen har vært ute av jobb siden han frivillig gikk av i Wigan etter forrige sesong. Siden har han takket nei til sjefsjobben i både Bolton og for det irske landslaget, før han nå følte seg moden for en ny utfordring. – Jeg har ikke kommet til Derby for å heise det hvite flagget. Jeg er overbevist om at vi kan snu ting, og jeg har god tro på at vi kan klare å unngå nedrykk. Vi er ikke ute og kjører. Vi må bare jobbe sammen for å komme ut av dette uføret vi har havnet i.

Tidligere United-spiller Paul Ince var en av favorittene til å overta etter Billy Davies, men styreformann Adam Pearson er henrykt over at førstevalget Jewell takket ja. – Dette er rett og slett et kupp. Jeg kan ikke tenke meg noen bedre til å gå inn i den kampen vi har foran oss de neste seks månedene. Paul Jewell vil gi Derby County et løft.

Et virus har herjet i Derby-troppen de seneste dagene. Claude Davis (f.) og Gary Teale (mb.) har vært verst rammet, men begge har trent både torsdag og i dag. – Claude lå syk i tre dager. Vi får se an situasjonen nærmere avspark. Heldigvis er det ok på skadefronten. Kun forsvarerne Marc Edworthy og Andy Todd er skadet, sier Paul Jewell til Derbys offisielle hjemmeside.

UNITED OGSÅ RAMMET

Pussig nok har også United vært rammet av virus de siste dagene. Den første som merket det var Patrice Evra, under kampen mot Fulham. Han ble beordret av banen og rett hjem av frykt for at andre skulle bli smittet. Ikke mange minuttene etter skjedde det samme med Rio Ferdinand. Mest sannsynlig er imidlertid begge klare mot Derby. Hvis så er tilfelle, har vi ”bare” fem mann skadet, som faktisk er rekordlavt denne sesongen. Gary Neville, Ji-sung Park, Ben Foster, Paul Scholes og Mikael Silvestre er ennå ute, men Sir Alex Ferguson har sagt at kaptein Neville vil være i troppen mot Roma neste uke. Rio er forresten eneste spiller som har startet samtlige ligakamper så langt. Det sier også sitt om hvor hardt United har vært rammet av skader denne sesongen.

Cristiano Ronaldo er formspiller nummer én for tiden, med scoring i alle sine fem seneste kamper, og han signerte to både mot Fulham og Blackburn. Gutten som spiller både venstre og høyre side har gjort mål i sju av de åtte seneste kampene har startet, og har 11 mål på 8+1 kamper. Ronaldo har (sammen med Carlos Tevez) også flest ligamål for United, med åtte fulltreffere før Derby-kampen.

OPP OG NED MOT DERBY

Sist gang vi møtte Derby var 3. mars 2002, da vi spilte 2-2 på Pride Park. Seneste hjemmemøte var 12. desember 2001, da vi utklasset dem 5-0. Derby vant imidlertid 1-0 på Old Trafford 5. mai 2001 (da United riktignok allerede hadde vunnet ligaen). Vi har møtt Derby totalt tolv ganger i Premier League-sammenheng. Halvparten av dem er endt med seier, fire har sluttet uavgjort, mens to ganger har Derby vunnet. Det er verd å notere at begge Derby-seirene var på Old Trafford. Fra 1970/71 og fram til i dag har Derby gjestet Drømmenes Teater 19 ganger. United har vunnet elleve, en kamp har sluttet med poengdeling, mens Derby har stukket av med hele poengpotten ved sju anledninger. Ser vi på resultatene mellom United og Derby på Old Trafford siden 2. verdenskrig blir tallene 18 United-seire, en uavgjort og ni borteseire.

Sammenlignet med de fleste andre lag har Derby et forholdsvis godt tak på Old Trafford. I hvert fall nok til at ingen av oss bør tro at det bare er å spasere ut og håve inn tre poeng lørdag.

Kampen vises direkte på Canal+ Sport2, med avspark kl. 16.00, skandinavisk tid.

Dommeren

På ni opptredener i høst har Chris Foy delt ut ett rødt og 29 gule kort, et gjennomsnitt på 3.33 kort per kamp. Dermed har Foy markert seg som en av de «snillere» dommerne i Premier League.

Han har kun dømt United én gang tidligere denne sesongen, for fire uker siden, da Blackburn gjestet Old Trafford og ble banket 2-0 etter en dobbel av Cristiano Ronaldo. Den gang delte Foy ut fem gule kort – ett til nettopp Ronaldo, og fire til Blackburn, og ett rødt til gjestenes David Dunn.

Uniteds hjemmemøter med Derby i Premier League:

Sesong

Res.

Målscorere

2001/02

5-0

Solskjær 2, Keane, Van Nistelrooy, Scholes

2000/01

0-1

1999/2000

3-1

Yorke 3

1998/99

1-0

Yorke

1997/98

2-0

Giggs, Irwin (str.)

1996/07

2-3

Cantona, Solskjær

Powered by Labrador CMS