De spanske marerittene

Ingen motstandere i Europa har bedre tak på United enn spanjolene.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag venter Real Sociedad på Old Trafford til tredje gruppekamp i pulje A, en motstander United møter for første gang i historien.

Antoine Griezmann, Real Sociedad.
Antoine Griezmann, Real Sociedad.

Selv om Sociedad tok en sterk borteseier mot Valencia i generalprøven, har baskerne hittil vært skuffende under Jagoba Arrasates ledelse og ligger på tiende plass med ti poeng.

Likevel forteller historien oss at United må være på vakt. Spanjoler er nemlig ikke Uniteds favorittmotstandere.

45 kamper – 11 seire

I løpet av mange år med cupspill i Europa har United møtt spanske lag 45 ganger. Motstanderne har vært Barcelona (11), Real Madrid (10), Valencia (8), Deportivo de La Coruna (6), Athletic Bilbao (4), Villarreal (4) og Atletico Madrid (2).

På de 45 forsøkene har United gått seirende ut bare elleve ganger, noe som gir en seiersprosent på 24 prosent. Altså vinner United i snitt bare én av fire kamper mot spansk motstand. 18 kamper har endt uavgjort, mens 16 kamper har blitt tap.

Fjorårets bitre Europa-exit for Real Madrid over to kamper (1-1 og 1-2) sitter fortsatt friskt i minnet hos United-fansen, mens de to finaletapene mot Barcelona (1-2 og 1-3) naturligvis også står høyt på listen over vonde kamper. I 2011/12 overrasket Athletic Bilbao alle da de slo United både på Old Trafford (2-3) og på eget gress (1-2).

Spanske motstandere er med andre ord ikke enkle å bryne seg på i Europa. Man snakker ofte om engelske lags svake tradisjoner mot tysk motstand, men ser vi på sammenlikningen nedenfor er fasiten tvert imot motsatt for United sin del, noe 4-2 seieren over Bayer Leverkusen i september er et godt eksempel på.

Likevel er det mest oppsiktsvekkende her hvor svakt United har prestert i historisk sammenheng mot spansk motstand. I forhold til de andre store ligaene vinner United bare halvparten så mange kamper mot spanjolene.

Oversikten nedenfor rangerer Uniteds seiersprosent mot motstandere fra de fire antatt største ligaene i Europa.

Wayne Rooney og Robin van Persie feirer scoring hjemme mot Bayer Leverkusen.
Wayne Rooney og Robin van Persie feirer scoring hjemme mot Bayer Leverkusen.
  1. Tyskland (28 kamper) 53,6 prosent
  2. Frankrike (26 kamper) 50 prosent
  3. Italia (35 kamper) 48,6 prosent
  4. Spania (45 kamper) 24,4 prosent

Ettersom United i år er i gruppe med Shakatar tar vi også med Ukraina (5 kamper) hvor seiersprosenten er på 60 prosent.

Best på Old Trafford

Tar vi den forestående kampen på Old Trafford for oss og studerer kun hjemmekampene ser imidlertid statistikken litt lysere ut.

United har hatt 21 hjemmekamper mot spansk motstand, hvorav åtte av disse har endt med seier. Det øker seiersprosenten til 38 prosent. Likevel er dette et tall som fortsatt er ganske lavt dersom vi sammenlikner tallene mot motstandere fra andre land. Seiersprosenten på hjemmebane mot spansk motstand er fortsatt dårligere enn alle de andre hvor hjemme- og bortekamper er inkludert.

I snitt scorer United 1,6 mål per hjemmekamp mot spansk motstand, og slipper inn 1,13.

Av de fire tapene som er kommet på Old Trafford står Real Madrid for to av disse. Barcelona, Villarreal, Valencia og Atletico Madrid har aldri vunnet på Old Trafford.

Powered by Labrador CMS