PL – Europas mest lønnsomme

For første gang har Premier League passert Bundesliga – både på inntekts- og profittsiden.

Publisert Sist oppdatert

Det er rapporten «24th Annual Review of Football Finance», utarbeidet av Deloitte Sports Business Group, som viser at Premier League ikke bare genererer større inntekter, men også sitter igjen med større overskudd enn alle andre europeiske ligaer.
Ifølge Deloitte lød PL-klubbenes samlede inntekter i 2013/14-sesongen på £3.2 milliarder, opp hele 29 % fra 2012/13. Resultatet er £1.4 milliarder høyere enn for tilsvarende tall i ligaen som inntar 2. plassen på listen, tyske Bundesliga.

United topper

Av Premier League-klubbene er det Manchester United som alt annet enn overraskende topper inntektslisten (£433 millioner – ny rekord). Klubben sitter også igjen med det største overskuddet (£117 millioner – også dette ny rekord).

Dårlige tider i Championship

Men, mens Premier League går så den suser, tegnes det i rapporten et dystert bilde av situasjonen i Championship. Den økonomiske situasjonen på engelsk klubbfotballs nest øverste nivå, betegnes rett og slett som «bortimot katastrofal».

Gjeld = inntektene x 2

En av årsakene til at det står så dårlig til forklares i rapporten med klubbenes evige jakt på å oppnå den store drømmen om opprykk til Premier League. I denne prosessen tys det til et kolossalt overforbruk, og utlegg som langt overstiger klubbenes betalingsevne.

Hvor dårlig det egentlig står til illustreres ekstra tydelig med opplysningen om at de 24 Championship-klubbenes samlede gjeld steg til  £1.1 milliarder i 2013/14-sesongen. Beløpet er dobbelt så høyt som de samlede inntektene, og utgjør en gjennomsnittlig gjeld på £46 millioner per klubb!

Kilder:
Manchester Evening News
Daily Mail

Powered by Labrador CMS