Manchester United v A.C. Milan - UEFA Europa League Round Of 16 Leg One

– Jeg tror United vil strekke seg langt for å ikke miste ham

Hvis det er én posisjon de egenproduserte spillerne i United ikke har tatt for seg, er det keeperplassen. Men det kan Dean Henderson gjøre noe med nå.

Publisert Sist oppdatert

Dette ble først publisert i den nyeste utgaven av United-supporteren. Her kan dere melde dere inn i Supporterklubben for å få tilgang til mye eksklusivt innhold.

Kan Deano løse den umulige oppgaven? Ja!

De jobber og sliter, er trofaste med benketilværelser og gjerne noen utlån til mindre attraktive klubber.

Men de får stort sett bare noen få kamper før de forsvinner og blir borte for godt.

Å bli førstekeeper for Manchester United har lenge virket som en nærmest umulig oppgave for en egenprodusert spiller. Mye tyder imidlertid på at Dean Henderson kan være spilleren som klarer «mission impossible».

LES OGSÅ: Trenden Henderson må bryte for å bli Uniteds førstevalg

Større press

Med tanke på hvordan David de Gea har stått i flere av sine ti sesonger i United-trøya, har det å dunke ut spanjolen i seg selv fremstått som den umulige oppgaven.

Men med sju års aldersforskjell, ligger imidlertid muligheten der for Dean Henderson – hvis han anses god nok til å bli permanent førstekeeper for Manchester United.

– I utgangspunktet synes jeg det. Han gjorde en strålende sesong i Sheffield United. Men vi skal huske på at det er en enorm forskjell på Sheffield United og Manchester United, både når det gjelder spillestil og presset rundt, sier Erik Thorstvedt og fortsetter:

– Du blir ofte skutt god på dårligere lag, og det er lett å briljere når du får så mye å gjøre. Feil blir lettere oversett, mens i Man United slipper du ikke unna med noe som helst, sier Thors­tvedt, som selv hadde en lang og vellykket keeperkarriere for blant andre Tottenham og Norge. I dag er 58-åringen profilert ekspertkommentator for TV 2.

Press_Original-tv2_thorstvedt_23_Foto Eivind Senneset TV 2
TV 2-EKSPERT OG TIDLIGERE PREMIER LEAGUE-KEEPER: Erik Thorstvedt.

Intervjuet ble gjennomført dagen etter at Henderson holdt nullen mot Crystal Palace på Selhurst Park (0-0). Denne dagen kom meldingene om at Henderson får slippe til i flere oppgjør på rad grunnet David de Geas barselfravær. Det mener Thorstvedt at andrekeeperen er klar for. Han trekker fram redningen på overtid da Palace’ nederlandske venstrekant, Patrick van Aanholt, kom alene gjennom.

– Hendersons redning mot Van Aanholt kan være karrierbyggende. Han har stort sett stått og sett på i store deler av kampen, så får motstanderen en sjanse helt på slutten, som han avverger og dermed reddet det ene poenget. Det er sånn det er å være vokte buret til Man United. Og keepere lever jo av å bare vente på at den andre ikke får spilt, sånn at en kan gripe sjansen, påpeker Thorstvedt.

Fire dager etter Palace-kampen holdt Henderson nullen igjen – da United slo byrival og ligaleder Manchester City 2-0. Det var faktisk femte strake kamp der den unge United-keeperen holdt nullen.

KARRIEREBYGGENDE REDNING: På overtid mot Crystal Palace reddet Dean Henderson skuddet fra Patrick van Aanholt. Erik Thorstvedt beskriver redningen som karrierebyggende.

Steg for steg

Henderson var 16 år gammel da han skrev under for Manchester United-akademiet sommeren 2013. På det tidspunktet hadde han vært i klubbsystemet i et par år, helt siden han i 2011 tok steget fra Carlisle.

Han var et keeperemne utenom det vanlige. Han debuterte på U18-laget som 16-åring i august 2013. Han fikk 17 kamper for U18-laget den sesongen. Henderson og den ett år eldre Joel Pereira spilte omtrent annenhver kamp. I 2014/15 økte antall U18-kamper til 25. «Deano» fikk høsten 2015 fem kamper for klubbens U19-lag, og fikk også to kamper for U21-laget.

Samme sesong, i januar 2016, ble han sendt på sitt første utlån – til Stockport. Der fikk han sin første smak av A-lagsfotball, ni kamper på liganivå fem. I september 2016 ble han lånt ut til Grimsby og der fikk han syv A-lagskamper i League Two. I 2017/18-sesongen løsnet det, med 48 kamper for Shrewsbury, under et nytt utlån, vant han kåringen beste målvakt i League One.

I Championship-klubben Sheffield United fortsatte fremgangen i en 2018/19-sesong som endte med andreplass og opprykk til Premier League. De utvidet låneavtalen med ytterligere ett år. I 13 av de 36 Premier League-kampene han voktet buret, holdt han nullen. Det endte med en overraskende 9. plass for et Sheffield-lag som ikke hadde vært i ligaens øverste divisjon siden 2006/07-sesongen.

OPP: Første sesong i Sheffield United endte med opprykk, mens den andre ga storspill i Premier League.

Tilbake i moderklubben

Fra starten av denne sesongen var han tilbake, klar for å ta opp kampen med David de Gea. Førstelagsdebuten kom i ligacupmøtet med Championship-­klubben Luton i september. Per 17. mars hadde han 17 kamper, seks av dem i ligaen. Erik Thorstvedt mente da at det så bra ut for Hendersons del, men minner om at ting kan snu i fotball.

– Mange United-supportere anså De Gea tidligere som verdens beste keeper, men de færreste gjør det i dag. Det skjer ting underveis, det er en dynamikk her. Sånn blir det også for Dean Henderson. Akkurat nå virker det som om han rent teknisk og mentalt har alt på stell, han er i en bra posisjon, så får vi bare se på utviklingen hans underveis.

Thorstvedt mener det er helt naturlig at De Gea er førstekeeper, med tanke på statusen, hierarkiet og ikke minst lønnen.

– Henderson får jo faktisk spille en del kamper i United og har gjort det bra. Men en må telle opp etter sesongen og se hvor mange kamper det blir på ham. Først da kan en vurdere om han bør reise på nytt utlån. Spiller han alle cupkampene blir det jo en del kamper i løpet av en sesong og kan være et godt grunnlag, sier Thorstvedt.

LAGKAMERATER OG KONKURRENTER: David de Gea og Dean Henderson.

Paul McGuinness: – Han ønsker å spille absolutt hver eneste fotballkamp

Paul McGuinness, som har jobbet med Dean Henderson i flere år, mener 24-åringen definitivt har talentet og troen til å bli Uniteds neste førstekeeper.

– Han har en «drive» til å klare det selv om De Gea for øye­blikket blokkerer stien hans. Når han kommer inn, har han gjort noen skikkelig gode redninger. Jeg har jobbet mye med Dean og slik jeg kjenner ham, er han så påskrudd og ambisiøs at han ønsker å spille absolutt hver eneste fotballkamp.

Tror United vil strekke seg langt

McGuinness kan aldri se for seg at målvakten tar enda en sesong der han ikke er nummer 1.

– Hvis han ikke er det når neste sesong starter, tipper jeg at han enten går på et nytt utlån eller sier at nå vil jeg spille et sted der jeg er nummer 1. Det vil uten tvil være flere klubber som gladelig vil gi han den plassen etter det han har vist for Sheffield United på lån og de kampene han har fått for United så langt denne sesongen.

LES OGSÅ: McGuinness tror fortsatt at Rashford kan utvikle seg til å bli en målmaskin: – Jeg tror Marcus har det i seg

TIDLIGERE U18-TRENER: Paul McGuinness.

– Jeg tror United vil strekke seg langt for å ikke miste ham. Han er ung, han er på vei opp, men for en manager er det en vanskelig situasjon fordi du ønsker også en keeper med erfaring, sier McGuinness og fortsetter:

– Peter Schmeichel har sagt at en klubb burde ikke ha to keepere som konkurrerer om keeperplassen fordi nummer 1-keeperen liker å vite at han har full tillit fra manageren og laget. Nummer 1-keeperen liker å vite at hvis han gjør en eller to tabber så mister han ikke plassen av den grunn.

– Keepersituasjonen er vanskelig for United, å gjøre begge tilfreds, men jeg er ikke i tvil om at Henderson har lært mye av De Gea denne sesongen, både på trening og ved å studere ham i kamp. Hvis De Gea mister brodden eller bestemmer seg for å flytte tilbake til Spania, har jeg ingen problemer med å ha Dean Henderson som Uniteds førstekeeper de ti neste årene. Han kan definitivt være Uniteds neste keeper i mange år framover, sier Paul McGuinness.

I sin faste US-spalte hadde Uniteds tidligere U18-trener noen betraktninger om Henderson da han høsten 2019 omtalte Joel Pereira, Kieran O’Hara og altså Henderson.

– Dean er proppfull av selvtillit! Jeg husker på trening hvordan han kunne tirre de andre spillerne på seg. Han kunne stå og skrike at de aldri ville klare å score på han. Han trygler om oppmerksomhet og elsker å være i sentrum for å vise alle hvor god han er. Han er litt sprø, men sprø med positivt fortegn.

West Ham United v Shrewsbury Town - The Emirates FA Cup Third Round Replay
LITT SPRØ: Dean Henderson svinger seg i tverrliggeren under en kamp for Shrewsbury mot West Ham. Hans tidligere trener Paul McGuinness beskriver Dean Henderson som litt sprø, men sprø med positivt fortegn.

Gary Bailey la lista med 375 kamper

Uniteds rekke med egenproduserte spillere står i en særstilling, men det er ikke mange keepere som får prøve seg annet enn i noen få kamper. Gary Bailey er unntaket.

Han var bare 19 år gammel da han kom til United fra et universitetslag i Sør-Afrika ved juletider i 1977, og klarte allerede i den påfølgende sesongen å etablere seg som klubbens førstekeeper.

Da hadde den tidligere førstekeeperen, 36 år gamle Alex Stepney, forlatt United til fordel for spill i USA. Bailey storspilte mellom stengene og ble Uniteds førstekeeper til og med 1985/86-sesongen.

Av United-keepere gjennom tidene er det kun Alex Stepney (539), David de Gea (434 per 17. mars) og Peter Schmeichel (398) som har flere enn Baileys 375 United-kamper. Bailey ville utvilsomt fått langt flere om det ikke var for en stygg kneskade han pådro seg under trening med det engelske landslaget under Mexico-VM i 1986. Den førte til at han mistet nesten hele 1986/87-sesongen. Ikke før i februar ’87 returnerte han, mot Chelsea (1-1). Han sto deretter de neste fire kampene før kneet brøt sammen igjen og han måtte gi opp United-karrieren. Han forlot Old Trafford med vinnermedaljer fra FA-cupfinalene i 1983 og 1985. I den første av disse reddet han omkamp med en redning fra kloss hold like før slutt.

UNNTAKET: Gary Bailey var egenprodusert og fikk hele 375 United-kamper. Kun tre keepere gjennom tidene har flere kamper for United, men de tre var alle innkjøpte.

Flere førstekeepere fra egne rekker har ikke United hatt. I hvert fall ikke i nyere tid.

Men en annen keeper som kan nevnes, også det en Gary, er Gary Walsh. Han hadde lærlingkontrakt i fødebyen Wigan og fikk lærlingkontrakt som 15-åring med United. Da Alex Ferguson etterfulgte Ron Atkinson i november 1986 hadde han ikke sans for Chris Turner. Gary Walsh overtok derfor keeperplassen i en periode, men ble skadet og måtte vike plassen igjen.

Han fikk til sammen 63 kamper før Bryan Robson som Middlesbrough-manager i august 1995 kjøpte Walsh for 250 000 pund.

Enkelte keepere fra United-akademiet har forlatt United uten ene eneste kamp, men likevel fått en god Premier League-karriere. Sam Johnstone (West Bromwich) og Tom Heaton (Aston Villa) er to av dem. Sistnevnte med tre landskamper for England i tillegg.

GOD KARRIERE: Sam Johnstone.

Erik Thorstvedt tror det kan være flere ting som påvirker en eventuell keeperkarriere i United.

– Tilfeldigheter spiller en større rolle enn det vi liker å tro. En spiller som kunne blitt bra, ble det ikke – og det kan være litt tilfeldig. Jeg tror ikke det jobbes spesielt dårlig med keepere i Manchester United, men det er begrenset hvor mange muligheter du får som keeper, sier han.

Andre egenproduserte keepere med A-kamper siden 1970:

Joel Pereira
Ett år eldre enn Dean Henderson. Gjorde seg bemerket fram til han var 16 år, men har ikke slått til under noen av låneoppholdene i Setubal, Hearts eller Huddersfield. Står med totalt tre United-kamper. Kontrakten med United løper ut 30. juni. Han er nå på lån i Huddersfield.

Ben Amos
Fikk landskamper for England både på U17-, U18-, U19-, U20- og U21-nivå, men der stoppet det. Spilte til sammen sju kamper for Uniteds førstelag, inkludert både CL-kamp mot Valencia og PL-kamp mot Stoke hjemme (2-0). Var på flere utlån, deriblant for Molde FK ­våren 2010. 30-åringen er nå i Charlton.

Paul Rachubka
Amerikanskfødt keeper, oppvokst i England, som fikk sin debut under VM for klubblag på selveste Maracana i Rio de Janeiro i januar 2000, som innbytter. Fikk tre kamper totalt og spilte sin eneste ligakamp for Manchester United mot Leicester på Old Trafford 17. mars 2001. Rachubka (39) la opp i 2019.

Nick Culkin
Hadde syv år på Old Trafford, men måtte nøye seg med syv og et halvt sekund (!) med førstelagsfotball. Det skjedde helt på tampen av PL-oppgjøret mot Arsenal på Highbury i august 1999. Da ble Culkin sendt utpå fra benken for å erstatte en skadet Raimond van der Gouw. Hans første – og eneste – oppgave ble å skyte ut fra femmeteren. Mens ballen ennå var i luften, blåste dommeren av kampen. Var tredjekeeper i den historiske 98/99-sesongen.

Kevin Pilkington
Voktet buret da den berømte årgangen Class of ’92 gikk til topps i FA Youth Cup. Havnet imidlertid bak keepere som Peter Schmeichel, Gary Walsh og senere Raimond van der Gouw. Spilte åtte kamper for førstelaget.

Mark Bosnich
Kom til United fra Australia som 17-åring på studentvisum. Fikk tre kamper i 1989–91 før han flyttet tilbake til Australia. Fikk siden en lang karriere i Aston Villa før United vervet han på ny sommeren 1999. Fikk 35 kamper i andre United-periode før han gikk til Chelsea.

Ian Wilkinson
Høsten 1991 fikk han prøve seg i ligacupoppgjøret mot Cambridge, men det ble med denne ene opptredenen for Uniteds førstelag.

Steve Pears
Keeper som ble tilknyttet United allerede som 14-åring i 1976. I Gary Baileys skadefravær fikk han fem kamper i 1984/85-sesongen. Deretter ble han solgt til Middlesbrough.

Jimmy Rimmer
I 1964 var han med å vinne FA Youth Cup med blant andre George Best. I 1968 fikk han medalje (som reservekeeper) da United vant Europacupen. 14 år senere var han med på Aston Villa-laget som gikk til topps i samme turnering. I seks sesonger var han et særdeles habilt cover for Alex Stepney, men ble solgt til Arsenal i 1974. Fikk 46 United-kamper.

John Connaughton
Fikk tre ligakamper på rad og rekke i april 1972. Seks måneder senere ble han solgt til Sheffield United.

Powered by Labrador CMS