Shaw (3)

Vraker sine tidligere United-elever: – Ville gjort det uten å blunke

Verken Luke Shaw eller Marcus Rashford ville fått plass i José Mourinhos ellever dersom den tidligere United-treneren hadde ledet England denne sommeren.

Publisert Sist oppdatert

Det er ingen godt bevart hemmelighet at Shaw og Mourinho ikke var tidenes beste venner under sistnevntes tid i sjefsstolen på Old Trafford. Portugiseren hengte flere ganger venstrebacken ut til tørk, blant annet da han hevdet at han måtte «fjernstyre» engelskmannen fra sidelinjen i 2017.

Siden den gang har Ole Gunnar Solskjær tatt over Mourinhos jobb, mens Shaw har tatt voldsomme steg i riktig retning. Etter en kruttsterk sesong har forsvareren blant annet blitt kåret til «spillernes spiller» i United-garderoben og blir omtalt som «verdens beste venstreback» av United.no-redaktør Dag Langerød.

HAR IMPONERT: Luke Shaw har levert en bunnsolid sesong. Her etter å ha scoret 2-0-målet i seieren over byrival City.

Prestasjonene har også gitt Shaw en plass i England-troppen til Gareth Southgate før sommerens europamesterskap, der han er høyaktuell til en plass i startelleveren – med mindre du spør gamlesjefen.

– På venstrebacken ville jeg gått for Chilwell (fra Chelsea), sier Mourinho om Englands venstrebacksituasjon i sin opptreden på radiokanalen Talksport.

– Det ville jeg gjort uten å blunke. Jeg ville gått for Chilwell.

– Synes Shaw har hatt en god sesong

Mourinho begrunner sin uttalelse med at Chelsea-forsvareren er intelligent, flink til å dekke rommene og kanalene bak seg, farlig fremover, god i luften og en god forsvarer.

Når portugiseren blir spurt om han ikke ville vurdert å bruke sin tidligere elev fra tiden i United, svarer Mourinho kontant:

– Nei.

Den nybakte Roma-treneren forteller at han har fått med seg Shaws gode prestasjoner den siste tiden, uten at dette har overbevist ham om at United-backen bør få spille fra start for England denne sommeren.

– Jeg synes han har hatt en god sesong. Han har åpenbart utviklet seg når det gjelder det følelsesmessige og det profesjonelle. Men Chilwell har noe mer, spesielt med ballen. Det er noe med måten han tenker på, han er veldig rolig med press på seg, sier Mourinho før han konkluderer:

– Jeg liker Chilwell.

Vraker også Rashford

Gitt den trøblete forhistorien Shaw og Mourinho imellom, er det kanskje ikke noe sjokk at portugiseren utelater venstrebacken fra sin England-ellever. Det som kanskje kommer som et større overraskelse, er at heller ikke Marcus Rashford får en plass i laget.

Mourinho mener nemlig at Jack Grealish bør være ett av de første navnene på blokka til Southgate og at Aston Villa-spilleren er aller best når han har utgangsposisjon til venstre i banen.

England Training Camp - Euro 2020
PRIORITERES FORAN RASHFORD: José Mourinho ville heller valgt Jack Grealish enn Marcus Rashford på det engelske landslaget.

Dermed tar han plassen fra Rashford, som Mourinho mener bare kan spille til venstre i det engelske angrepet.

– Når han spiller på høyresiden er han bare helt fortapt. Dynamikken blir helt ødelagt med Rashford på høyresiden. Han bare finner den ikke, sier Mourinho, som understreker at United-stjernen har mye å komme med dersom han faktisk får spille på venstresiden:

– Han er veldig god på venstresiden når han angriper bakrommet, og jeg ville likt å se Harry (Kane) trekke seg ned, mens han (Rashford) angriper rommet bak forsvaret.

SORRY, KOMPIS: Dersom José Mourinho hadde vært England-manager, måtte Marcus Rashford ha funnet seg i å starte på benken.

Men Mourinho gir altså plassen i sin England-ellever til Grealish, mannen flere i United.no-redaksjonen gledelig ville tatt imot i løpet av sommerens overgangsvindu.

Mourinho sammenlikner den irskættede midtbanevirtuosen med en tidligere toppspiller på øverste nivå:

– Jeg liker ikke å sammenlikne, spesielt når det gjelder vinnere av gullballen, men Grealish minner meg om Luis Figo, sier Mourinho og fortsetter:

– Måten Grealish får ballen og angriper spillere på, får frispark og straffer. Han er veldig kraftfull og jeg liker ham veldig godt.

Henderson eneste United-spiller i elleveren

En United-spiller som derimot får plass i Mourinho-elleveren er sisteskanse Dean Henderson.

– Jeg er en Henderson-fan, uttrykker Mourinho.

Den portugisiske treneren forteller at han lot seg imponere av den fremadstormende keeperen i løpet av sin tid på Old Trafford. Mourinho forteller at da han sendte Henderson på utlån til Shrewsbury i 2017, sa burvokteren at han ville være førstekeeper i United da han returnerte til Manchester.

ENGLAND-KEEPER: Dean Henderson står med én landskamp for England, et tall som potensielt kan mangedobles i løpet av sommerens EM.

Henderson tilbragte riktignok også de to neste sesongene på utlån, i Sheffield United, men er nå en het kandidat til å frarøve David de Gea plassen som førstekeeper i United.

– Lånene har vært veldig suksessrike. Jeg synes United har gjort det utrolig bra i måten de har organisert dem for ham, og han har gjort det fabelaktig, sier Mourinho og fortsetter:

– Han har en arroganse i seg, en selvtillit og en tro på seg selv, som jeg mener en England-keeper trenger.

Dette er for øvrig elleveren José Mourinho mener England bør stille med fra start i åpningskampen mot Kroatia, så fremt Harry Maguire ikke blir klar til kamp:

Dean Henderson (United); Kyle Walker (Manchester City), John Stones (Manchester City), Tyrone Mings (Aston Villa), Benjamin Chilwell (Chelsea); Declan Rice (West Ham), Kalvin Phillips (Leeds); Phil Foden (Manchester City), Mason Mount (Chelsea), Jack Grealish (Aston Villa); Harry Kane (Tottenham).

Powered by Labrador CMS