STØTTER ROONEY: Mike Phelan er sikker på at Rooney vil levere på topp nivå for United igjen.

– Hvorfor forlate United?

Mike Phelan om Wayne Rooneys uavklarte situasjon, hvordan han fikk vite om Sir Alex’ avgang og om David Moyes’ utfordringer i sin nye jobb.

Publisert Sist oppdatert

Mike Phelan var en av personene i Sir Alex Fergusons støtteapparat som måtte forlate klubben da David Moyes tok med seg deler av sitt tidligere støtteapparat fra Everton til Old Trafford.

Mandag kveld ble den tidligere assistentmanageren intervjuet på The Monday Night Club på BBC Radio 5, og intervjuet dreide seg i stor grad om hvilke utfordringer David Moyes har i sin nye jobb når han nå skal ta over etter Sir Alex Ferguson.

– Sir Alex’ tilstedeværelse kunne avgjøre kamper

Phelan forteller at Sir Alex hadde stor tiltro til sitt støtteapparat, og at hans blotte tilstedeværelse kunne være nok til å avgjøre kamper.

– Han hadde en personlighet som gjorde at han kun reiste seg fra benken når han følte han hadde et poeng han måtte formidle, forteller Phelan.

– Han pleide å sitte og observere, og lytte til hva som ble sagt – både fra meg på den ene siden og den andre treneren på andre siden. Deretter tok han en avgjørelse. Noen ganger ga han oss oppgaven å videreformidle beskjeden til spillerne, eller til linjemannen for å holde han på tå hev. Alt dette var noe han gjorde for å vinne kampene.

– Det er en mulighet for at bare det å ikke ha Sir Alex på sidelinjen kommer til å påvirke spillerne. I noen av kampene vi vant i fjor og tidligere, var hans tilstedeværelse og reaksjon overfor spillerne direkte avgjørende. Det kommer kanskje til å være et tomrom i dette henseende i starten, men David Moyes kommer til å opparbeide seg denne respekten.

Sir Alex Ferguson og Mike Phelan
KJENT POSITUR: Sir Alex Ferguson og Mike Phelan.

Ønsker Moyes lykke til

Phelan forteller at Sir Alex’ avgang kom som en overraskelse også på han. Først hørte han rykter på radioen, før han satte seg ned med skotten og tok en prat. Der fortalte Ferguson at ryktene stemte og at han hadde bestemt seg for å gi seg etter sesongen. Da det ble klart at Moyes skulle overta sjefsstolen, fikk Phelan snart beskjed om at Moyes tok med seg en ny assistentmanager til klubben.

– Jeg ventet på at vi skulle snakke sammen. Vi hadde en god prat, han var åpen og ærlig. Han var ikke sikker på hva han skulle gjøre, men neste gang vi møttes fikk jeg beskjed om at jeg ikke fikk være med videre.

– Det er sånn det er, og jeg ønsker han lykke til i sin nye jobb. Det er en vanskelig jobb, men det er en flott jobb.

– Bør forsterke i midtbaneleddet

Det er knyttet stor spenning til hvilke spillere som kommer inn dørene på Old Trafford denne sommeren. Også Mike Phelan har noen tanker om hvor laget bør forsterkes.

– Manchester United kommer alltid til å bevege seg fremover. Man leter alltid etter den ene spilleren som kan utgjøre forskjellen, for én spiller kan endre holdningen i laget. Vi gjorde det med Cristiano Ronaldo, og vi gjorde det også med Robin van Persie. Opp gjennom årene har det vært noen slike spillere. Wayne Rooney er naturligvis en annen som endret dynamikken i spillergruppa.

– Man må ikke nødvendigvis gjøre så mange endringer, men man bør kanskje lete etter forsterkninger i midtbaneleddet.

Rooney-situasjonen

Det skrives for tiden mye om Wayne Rooney og hans fotballfremtid. Etter å ha kommet med en forespørsel om å forlate klubben for første gang høsten 2010, skal Rooney nok en gang ha ønsket seg bort i vår. Hva som er situasjonen nå etter at David Moyes har tatt over roret er uklart, og det spekuleres i at Moyes og Rooney skal sette seg ned i løpet av denne uken og snakke om scouserens fremtid.

Mike Phelan minnes situasjonen høsten 2010 og pressekonferansen hvor en tydelig preget Sir Alex Ferguson fortalte pressen at lagets store angrepsstjerne på dette tidspunktet ønsket seg bort.

– Det må være lov å uttrykke et ønske om å reise videre, enten det er på grunn av nye utfordringer eller penger eller hva det måtte være. Det er man åpen for.

– Da han ba om en overgang første gang var det nok mye på grunn av råd han fikk som styrte han i den retningen. Manageren var fantastisk i den situasjonen og snakket med han og undersøkte hvorfor han egentlig ville forlate klubben.

rooney2
HVA SKJER MED ROONEY? – Han er i den beste klubben han kan være i, sier Mike Phelan om Wayne Rooney.

– Den var litt spesielt, for Ferguson følte han selv hadde jaktet Rooney før han kom til klubben, og mer eller mindre overrakt sjekken til Everton personlig for å få gjennom overgangen. Rooney var gutten som virkelig kunne komme inn og endre Manchester United. Man kan ikke bare erstatte slike spillere. De dukker bare opp en gang i blant.

Den gang greide Ferguson å overtale Rooney til å bli. Hva som skjer denne sommeren aner imidlertid ikke Phelan.

– Jeg aner ikke hva som skjer med Rooney, det som skjer det skjer. Men han er fortsatt i den beste klubben han kan være i. Hvorfor skulle han forlate United – med mindre han ønsker nye utfordringer?

Phelan forteller også at han ikke vet nøyaktig hva som er grunnen til at Rooney skal ha ønsket å forlate klubben i vår.

Ingen Ronaldo-kommentar

På spørsmål om United kommer til å by på Ronaldo denne sommeren er Phelan
imidlertid mindre snakkesalig.

– Hahaha, no comment, avslutter Phelan.

Intervjuet kan høres i sin helhet her, og starter etter ca. 1.05.00.

Powered by Labrador CMS