Har brukt nesten en halv milliard på å sparke trenere

Ole Gunnar Solskjær får med seg en solid sluttpakke fra United. Sparkingen av nordmannen er likevel «billig» sammenlignet med hva United måtte ut med til forgjengeren og hans team.

Publisert Sist oppdatert

Ole Gunnar Solskjær er den fjerde United-manageren som har måttet forlate Old Trafford i løpet av de åtte og et halvt årene som har gått siden Sir Alex Ferguson takket for seg.

Siden 2013 har United brukt enorme summer på spillerkjøp i jakten på å vinne tilbake Premier League-troféet, men det er ikke bare investeringene i spillere som har vært kostbar.

Manchester United har også betalt enorme summer i sluttoppgjør til managerne og trenerteamene som måtte gå før kontraktene deres utløp. 

Og det begynte allerede innen ett år etter at Ferguson trakk seg tilbake.

THE CHOSEN ONE: David Moyes skulle være arvtakeren til Sir Alex Fergusons imperium på Old Trafford. Det skulle vare i minst seks år, men etter ni måneder måtte Moyes gå.

Manchester Uniteds regnskaper viser at klubben måtte ut med 4,891 millioner pund til David Moyes og hans stab som fikk sparken på tampen av 2013/14-sesongen.

LES OGSÅ:
Dokument Moyes: Historien om kollapsen, fortalt fra innsiden i United
Moyes snakket ut i US: Sviket og mangel på klasse fra United-ledelsen

Med tanke på at Moyes skrev under på en seksårskontrakt, fremstår summen som relativt lav. United hadde imidlertid en klausul i kontrakten med Moyes som sørget for en betydelig redusert sluttpakke dersom Moyes ikke tok United til Champions League, noe han heller ikke gjorde.

Marerittet mot Midtjylland

Louis van Gaal lyktes med å ta United tilbake til Champions League etter debutsesongen, men i mai 2016 måtte også nederlenderen gå da United endte på femteplass i Premier League.

United-fansen opplevde mange tunge stunder under Van Gaal, men verst var nok opplevelsen av å bli slått 2-1 av danske Midtjylland i Herning. Selv om United vant returkampen på Old Trafford da Marcus Rashford scoret to mål i sin United-debut, hadde det erfarne Manchester Evening News-journalisten Stuart Mathieson fått nok etter tapet i Danmark og krevde at Van Gaal måtte gå.

NEDTUREN I DANMARK: Louis van Gaal fortviler etter tapet mot Midtjylland i Europa League. United vant returoppgjøret på Old Trafford, men spillerne hadde alt begynt å vende seg mot nederlenderen.

Triumfen i FA-cupen ble en mager trøst for nederlenderen som ledet United til 2-1 mot Crystal Palace på Wembley i sin siste kamp som United-manager.

Det kostet United 8,442 mill pund å kvitte seg med Van Gaal og hans team, nesten dobbelt så mye som det kostet å avskjedige Moyes og hans stab.  

Den klart største regningen skulle likevel komme to og et halvt år senere…

En klubb i kaos

Van Gaals erstatter, José Mourinho vant både Community Shield, ligacupen og Europa League i sin første sesong som United-manager.

Året etter ble United nummer to både i ligaen og i FA-cupen, men  innledningen av den tredje sesongen ble preget av bråk, rot og en elendig stemning i United.

Manchester United Pre-Season Training Session
SOLID BOM: José Mourinho og United strakk seg langt for å hente Alexis Sánchez. Det ble en kostbar bom både for Mourinho og United med tanke på den skyhøye lønnen chileneren hadde i klubben.

Da Mourinho og deler av trenerteamet måtte gå like før jul i 2018, ble sluttregningen på formidable 19,599 millioner pund.

Det var til tross for at både Kieran McKenna og Michael Carrick ble værende i klubben som en del av Ole Gunnar Solskjærs trenerteam.

Avisen The Sun skriver at Ole Gunnar Solskjær får med seg en sluttpakke på rundt 7,5 millioner pund ut av portene på Old Trafford, men denne summen har ikke blitt bekreftet av United, og vil neppe bli det heller før regnskapet for 2. kvartal foreligger et stykke ut på nyåret. 

Manchester United har, før sluttpakken til Solskjær, betalt 32,932 millioner pund i kompensasjon til managerne og trenerne som har blitt løst fra kontraktene sine.

Watford v Manchester United - Premier League
SISTE TAKK: Ole Gunnar Solskjær applauderer United-fansen og takker for støtten etter 1-4-tapet mot Watford i helgen. Dagen etter var det slutt for Solskjær da United bekreftet at nordmannen måtte gå.

Om The Suns informasjon medfører riktighet vil United ha passert 40 millioner pund i sluttvederlag til managere og trenere siden 2013.

Pundkursen har gått opp og ned i løpet av de siste åtte årene men omregnet til norske kroner er summen likevel tett oppunder en halv milliard kroner.

Aksjekursen har stupt

Manchester Uniteds aksjekurs svinger i takt med sportslige prestasjoner, og betydelige nyheter som kan påvirke verdien av klubben som for eksempel sponsorkontrakter, aksjesalg fra Glazer-familien eller kjøp av stjernespillere.

Så sent som 27.september, bare to dager før den dramatiske seieren mot Villarreal i Champions League på Old Trafford, var prisen på den omsettelige A-aksjen i United på 20,50 amerikanske dollar, den høyste prisen siden februar 2019.

Etter at nyheten om at Ole Gunnar Solskjær var ferdig som manager var kursen redusert med hele 23,9 prosent til 15,60 dollar.

Powered by Labrador CMS