weghorstmarch230423

– Tror kysset sendte United til finale

Publisert Sist oppdatert

Geir Jordet, professor ved Norges Idrettshøgskole, omtales som kanskje verdens fremste forsker på straffesparkkonkurranser i fotballen.

Han fikk naturligvis med seg dramatikken som utspilte seg mellom Brighton og Manchester United etter 120 minutter på Wembley-matten.

– Det er et par tre ting som jeg synes var bemerkelsesverdig med straffekonkurransen mellom United-Brighton, innleder han i «Uno»-podkasten.

Hør hva Geir Jordet sier om straffesparken i siste episode av «Uno»:

– For det første så synes jeg at jeg ser et Brighton-lag som var forberedt på å gjøre noe litt spesielt allerede før det startet; de forsøkte å stelle seg opp på midtsirkelen, ikke på midtlinja. Det er et greit sted å stå under en straffekonk, for du står litt nærmere der hvor action skjer.

– Men det du ser er at assistentdommeren trekker dem tilbake, som jo er underlig – siden reglene sier at du kan stå innenfor midtsirkelen. Men det fikk de ikke lov til. Så da gikk ikke det for Brightons del, sier han.

Også på myntkastet skjedde det noe som fanget Jordets oppmerksomhet.

– Da så vi at Brighton tok med seg keeperen dit. Så de hadde to personer der. Men det du ser da er at United-spillerne kjapt står opp og slutter opp rundt sin kaptein for å sørge for at de er flere på plass der.

Slik har det ikke alltid vært. Jordet mistenker at Erik ten Hag og teamet har en finger med i spillet.

– Det er noe som er litt interessant å se, og noe som United ikke ville gjort for et par år siden. Da var de ikke obs på sånne ting.

– Men kanskje management og enkeltspillere … Fred for eksempel, synes jeg, står frem som en god lagspiller i så måte. Så da gjør de en del rett før de starter konkurransen, sier han i «Uno».

Lagene var like langt etter fem straffer hver, og da Brighton også satte sin sjette, måtte Wout Weghorst score for United.

Nederlenderen taklet presset og trillet ballen kaldt til høyre. Men det er hovedsakelig det den høyreiste angrepsspilleren gjorde etterpå som er interessant for Jordet:

– Så er det det store øyeblikket når Weghorst har skutt sin straffe. Helt greit; scorer, har gjort sin jobb og er på vei tilbake. Og du ser at han kommer på: Nei, jeg kan jo gjøre mer.

– Han ber om ballen, får tak i ballen, har muligens registrert gjennom straffekonkurransen, han var jo med i VM blant annet, at Brighton har en rutine der keeper gir ballen til skytter.

– Som er en veldig ålreit måte å starte straffespark på: At du får ballen fra en venn.

– Så han tar tak i ballen, og bærer den med seg mot Solly March. Og gir den over med et lite kyss. Det som også er interessant i den situasjonen, er at han tiltrekker seg da dommerens oppmerksomhet. Så dommer følger med og går mer eller mindre med Weghorst frem til March.

– Og da benytter De Gea seg av muligheten mens dommeren har ryggen til. Han begynner å feie litt med foten foran straffemerket. Det ser ikke ut som om han graver opp straffemerket med foten, men han er såpass aktiv at når Solly March får ballen, så er sannsynligvis det første han ser en keeper som står og herjer littegrann med straffemerket. 

– Og da har vi en situasjon der United har skapt et lite overtall, mer eller mindre. Og fordi dommeren kun er én person, så har han ikke sjans til å se alt som skjer. Så jeg tipper at Solly March føler seg bittelitt «played» i den situasjonen der rett før han skal ta dette sparket.

– Hvordan det bidrar til missen er vanskelig å si. Men vi kan i hvert fall si, gitt hvordan det sparket var, at det var ikke noe spesielt godt straffespark.

– Og at dette her har spilt en rolle, det er jeg ganske sikker på. Så jeg føler at United vant straffekonken med det som skjedde rett før det sparket.

Jordet er spesielt opptatt av psykologiske mekanismer knyttet til det å prestere under ekstremt høyt press og beslutningstaking underveis i konkurranse.

Han lot seg imponere av straffetakerne på Wembley – og spesielt av to av United-spillerne. 

– Også veldig gledelig med et par enkeltspillere. Sancho og Rashford har vel ikke tatt spark i en straffekonk på Wembley siden EM-finalen. Det at de fikk en mulighet til å tildels begrave det spøkelset, og gjorde det såpass overbevisende som de gjorde, er jo fantastisk. Det var fantastiske straffer, og godt for dem.

– Og generelt så var straffene gode, både for United og Brighton. Det blir slått godt. Det er sikre straffer. Selv om keeper går rett vei, så har ikke keeper mulighet.

– Og det tyder på at begge lags spillere har gjort mye rett i forberedelsene. De er sterke mentalt «in the moment.»

– Og de leverer som de skal, og det er ikke nødvendigvis en selvfølge. Det er godt gjort av begge lag.

LES OGSÅ: Kunsten å vinne straffer

Powered by Labrador CMS