– En av de beste stopperne i Uniteds historie

TOPP 50: På dagens liste er det flere rekordknusere.

Publisert Sist oppdatert

Kjære leser:  Vi er inne i en ekstraordinær tid, også for oss fotballsupportere. Vi savner kamper, men akkurat nå det er mye som er viktigere her i verden. Likevel, til alle dere som er inne på united.no den neste perioden: På grunn av situasjonen så legger vi inntil videre ut absolutt alle nye saker på united.no åpent for alle å lese. Dette er en sak som normalt ville vært kun for medlemmer.


LES OGSÅ: Slik går vi frem for å kåre tidenes 50 største United-spillere

Kåringen så langt:

Plassene 50 – 46: – En av de viktigste personene i Uniteds historie

Plassene 45 – 41: – En spiller du simpelthen er nødt til å elske

40: Martin Buchan

United-debut: 3. april 1972
Karriere i United: 1972 – 1983
Kamper + mål: 456 + 4
Les spillerprofilen på united.no

Buchan var lagkaptein allerede som 21-åring i Aberdeen og tidlig en ledergestalt.

Den elegante stopperen ble Uniteds dyreste spiller da han i februar 1972 ble hentet fra Aberdeen for £120.000.

Han var samlende i spillergruppa og satte høye krav både til seg selv og resten av gruppen. Det har også blitt påstått at han aldri spilte en dårlig kamp. Utsagnet er sikkert satt på spissen, men Buchan holdt et jevnt og meget høyt nivå gjennom hele United-karrieren og Tommy Docherty beskrev Buchan som Uniteds beste spiller da han var manager for klubben i et intervju med US i 2019.

Som kaptein ledet Buchan United til, og i, FA-cupfinalene i 1976, 1977 og i 1979, hvorav den midterste endte med triumf over Liverpool.

Buchan ble også den yngste kapteinen som hadde vunnet FA-cupen i Skottland med Aberdeen i 1970 og da han gjentok bedriften i England med United i 1977, ble han den første som hadde vært kaptein for et vinnerlag i FA-cupen både i Skottland og England.

Buchan representerte også Skottland i to VM-sluttspill, i Vest-Tyskland i 1974 og i Argentina i 1978.

Etter endt karriere ble han som den ledertypen han var, spådd en fin framtid som manager. Buchans managerkarriere kunne imidlertid knapt vært kortere.

Buchan var manager i Burnley fra juni til oktober i 1985, men som han selv sa: «Etter å ha fortalt en akademispiller at kontrakten hans dessverre ikke kunne fornyes», fant jeg ut at dette yrket var ikke for meg.

Buchan jobbet siden noen år for utstyrsleverandøren Puma, men hovedsakelig i en administrativ rolle for spillernes fagforening PFA.

I sosialt samvær kunne skotten gjerne dra frem gitaren og vise at han hadde talenter også utenom fotballen.

En liten kuriositet er at Martin spilte sammen med sin yngre bror George både i Aberdeen og i Manchester United. Når det snakkes om brødrepar i United, blir ofte navnene Neville, Da Silva og Greenhoff trukket fram, mens brødrene Buchan ofte glemt.

Både George og Martin bosatte seg i Manchester etter endt karriere.

Juryen uttaler: Kun 17 spillere har flere kamper for Manchester United enn Buchan. Samtlige av skottens 456 kamper for United kom fra start, noe som vitner om den enorme tilliten han hadde hos ulike managere. Buchans lederegenskaper var gode å ha for United i 2. divisjon, og kun Sammy McIlroy startet like mange kamper som Buchan i 1974/75 sesongen. Han er utvilsomt en av de beste midtstopperne som noensinne har trukket på seg United-trøyen.

39: Ruud van Nistelrooy

United-debut: 12. august 2001
Karriere i United: 2001 – 2006
Kamper + mål: 219 + 150
Les spillerprofilen på united.no

Ruud van Nistelrooy vil for alltid bli husket som en av United-historiens største angrepsspillere, og trolig den aller beste spissen i Premier League-epoken.  

Nederlenderen scoret til sammen 150 mål på 219 kamper for Manchester United, der 19 kom som innbytter. Det gir Van Nistelrooy en scoringsrate på 0.68 mål per kamp og den effektiviteten er kun – men bare såvidt – slått av Tommy Taylors 131 mål på 191 kamper om vi ser på spillere med et betydelig antall kamper for United. 

Alex Ferguson hadde lenge fulgt den scoringsglade nederlenderen etter at sønnen Darren, som hadde vært på prøvespill i Heerenveen der Van Nistelrooy da spilte, hadde rost ham opp i skyene til faren.

Sommeren 2000 bestemte Ferguson seg derfor for å hente den 24 år gamle spissen.

PSV og United ble enige om en pris på 18,5 millioner pund, men da United innkalte til pressekonferanse kort tid etter var det overraskende nok for å fortelle at overgangen hadde blitt utsatt. Van Nistelrooy hadde hatt en kneskade og ikke spilt på en måned før overgangen til United og PSV ønsket ikke en ny medisinsk test. Dagen etter pådro Van Nistelrooy seg til alt overmål en korsbåndskade og var ute av spill i den påfølgende sesongen.

Men da Van Nistelrooy gjorde comeback for PSV kom også Ferguson og United tilbake til forhandlingsbordet. Prisen ble 19 millioner pund, men Ferguson sikret seg en av Premier League-historiens beste spisser. 

Nederlenderen ble en umiddelbar suksess på Old Trafford. Innimellom to mål i PL-debuten mot Fulham (3-2-seier), og utrolige 35 scoringer i sin første sesong, inkluderte han en rekordrekke med scoringer i åtte ligakamper på rad.

Det var tangering av Liam Whelans klubbrekord fra 1956 og rekord i Premier Leagues relativt korte historie.

Mot slutten av 2002/03-sesongen og begynnelsen på den neste, forbedret han rekorden ytterligere, til ti Premier League-kamper!

Råsterk, kolossalt arbeidsvillig, og med en presis skuddfot, skjøt Ruud seg bokstavelig talt inn i United-fansens hjerter.

Han ble toppscorer allerede i sin første sesong på Old Trafford, og fulgte siden opp hvert eneste år – bortsett fra i 2004/05, da han gikk skadet store deler av sesongen.

Til tross for suksessen fikk den populære nederlenderen likevel en kontroversiell og lei avslutning på Old Trafford-karrieren. 

Van Nistelrooy reagerte med raseri over å ha blitt vraket til ligacupfinalen mot Wigan i 2006. Forholdet mellom Ferguson og Van Nistelrooy hadde fått en alvorlig knekk og samme sommer ble han solgt til Real Madrid.

Ferguson og Van Nistelrooy skværet imidlertid opp da nederlenderen ringte Ferguson for å be om unnskyldning noen år etter.

Juryen uttaler: Van Nistelrooy er trolig den beste spissen United har hatt i Premier League. Nederlenderen kunne skilte med en unik scoringsstatistikk. Superspissens periode i United kom midt mellom de to største United-lagene til Ferguson og det forklarer at det «bare» ble med ett ligamesterskap, én FA-cuptittel og ett ligacupmesterskap. Van Nistelrooy ble imidertid toppscorer både i Premier League, FA-cupen (to ganger) og Champions League (tre ganger) og kan neppe lastes for at det ikke ble flere troféer. Avslutningen på United-karrieren bidrar til at nederlenderen ikke havner enda høyere opp på listen. 

38: Joe Spence

United-debut: 30. august 1919
Karriere i United: 1919 – 1933
Kamper + mål: 510 + 168
Les spillerprofilen på united.no

Joe Spence var sannsynligvis mellomkrigsårenes mest populære Manchester United-spiller og er trolig den mest ukjente blant Uniteds mange legender. 

Kun ni spillere har flere førstelagskamper for United og han deler syvendeplassen på tidenes toppscorerliste i United sammen med Ryan Giggs med 168 mål.

«Give it to Joe» var et av de vanligste tilropene fra Old Trafford-publikummet i mellomkrigstiden, mens et av de ofte brukte kallenavnene hans simpelthen var «Mr. Soccer».

Spence var en målfarlig spiller både i 1. divisjon, og de fem sesongene han spilte med United i 2. divisjon, og i ni sesonger hadde Spence et tosifret antall mål for United.

Joe Spence vokste opp i en gruvearbeiderfamilie i det nordøstlige England, nærmere bestemt i Throckley, noen få kilometer vest for Newcastle. Det ble tidlig klart at Spence var et stort talent. Han tiltrakk seg siden derfor interesse fra flere av de store, profesjonelle klubbene. 

Spence spilte for amatørklubben Scotswood i Gateshead da Manchester United ble oppmerksomme på vårparten i 1919.

Manager John Robson var på utkikk etter en spiss, og hadde hørt lovord om den talentfulle unggutten fra nordøst. Robson ønsket derfor å ta Spence nærmere i øyesyn.

1. verdenskrig var over, men fremdeles ble det spilt «krigsfotball» i England. I Lancashire Section gjensto det enda noen runder å spille da Robson bestemte seg for å la 20-åringen Spence prøvespille. Med Bury på menyen og løfte om profesjonell kontrakt «dersom du viser deg god nok», løp Spence utpå til sitt livs viktigste øyeblikk.

Og han tok vel vare på muligheten. Naboene fra Gigg Lane ble utspilt og nedsablet med 5-1, og «prøvespilleren» var ikke mer beskjeden enn at han besørget fire mål. 

Spence fikk utrolig nok kun to landskamper for England, men led også av at han spilte på et United-lag som rett og slett ikke var godt nok til å kjempe om de store titlene.

Da Sir Matt Busby ble United-manager, hentet han Spence tilbake til Old Trafford som speider. Spence døde nyttårsaften 1966, 68 år gammel.

Juryen uttaler: Spence er trolig den mest ukjente blant Manchester Uniteds legender. Han var en svært populær spiller, men uheldigvis for ham var han det i en epoke der United slet tungt og derfor ble det ingen troféer med United på Spence. Historien og statistikken taler likevel sitt tydelige språk. Spence var en legende som hadde fortjent større oppmerksomhet. 

37: Gary Pallister

United-debut: 30. august 1989
Karriere i United: 1989 – 1998
Kamper + mål: 437 + 15
Les spillerprofilen på united.no

Da Alex Ferguson og United kjøpte Gary Pallister fra Middlesbrough i 1989 var det mange som ristet på hodet. Overgangssummen på 2,3 millioner pund var ikke bare ny britisk rekord for en forsvarsspiller, Pallister ble også den dyreste spilleren som hadde gått mellom to britiske spillere.

Pallister fikk da også en tøff start i sine første opptredener, noe som ikke bidro til å forstumme hylekoret.

Men den elegante midtstopperen viste senere med all tydelighet hvorfor Ferguson hadde strukket seg så langt for å hente ham.

Pussig nok er det slett ikke sikkert at Pallister hadde blitt en stopperlegende på Old Trafford om det ikke hadde vært for en tilfeldighet og en smart trener på guttelagsnivå.

Gary Pallister kunne nemlig, etter eget utsagn, blitt en brukbar spiss på nivå tre eller fire i England, men en av Pallisters barndomstrenere endret det.

Under en guttekamp fikk Pallisters lag kraftig juling. Ved pause lå laget til lysluggen under med mange mål og siden spissen Pallister uansett ikke fikk gjort noe på topp, ville treneren at Pallister skulle spille midtstopper de siste 45 minuttene. Han var litt motvillig, men gjorde sine saker glimrende og spilte siden aldri en kamp som spiss igjen.

I United-garderoben ble Pallister, kanskje litt ufortjent, kjent som «den dårligste i troppen til å trene.»

På 1990-tallet kåret United-spillerne hver fredag den de mente hadde bidratt minst på trening den uken, og «premien» var en gul treningsvest. Kåringen fikk etter hvert for Pallister det heller kompromitterende navnet «Pally of the week».

Hovedpersonen selv ble ikke støtt, men bare lo. Han visste hva han var god for, og da det var match var det alltid fullt fokus hos Pallister.

Sammen med Steve Bruce dannet Pallister 1990-årenes beste engelske midtstopperpar og kanskje det beste stopperparet i Premier League i den nevnte epoken. Det Bruce ikke maktet å feie effektivt unna, tok Pallister seg av med ro og eleganse.

Selv om debutsesongen startet tungt, kunne Pallister løfte FA-cuptroféet etter seieren mot Crystal Palace på tampen av 1989/90-sesongen. 

Deretter fulgte triumfen i cupvinnercupen mot Barcelona i 1991, før Pallister var en nøkkelspiller i Fergusons første mesterlag da United i 1992/93 vant ligaen.

Pallister vant fire ligagull og tre FA-cupmesterskap, og to ganger var han med på å vinne «The Double». Han vant også ligacupen og UEFAS Supercup i 1991/92-sesongen.

Gary Pallister ble også kåret til Årets Spiller av sine kolleger i England i 1992.

Juryen uttaler: Det tok tid før rekordkjøpet Gary Pallister overbeviste fansen, men stopperkjempen utviklet et fantastisk stopperpar med Steve Bruce og det ble åpenbart for alle hvorfor Ferguson hentet ham. Råsterk og med en enorm luftstyrke ble Pallister en av de beste stopperne i Uniteds historie. 

36: David de Gea

United-debut: 7. august 2011
Karriere i United: 2011 – ?
Kamper + mål: 394 + 0
Les spillerprofilen på united.no

Da Alex Ferguson skulle erstatte veteranen Edwin van der Sar, overrasket det mange at valget falt på Atletico Madrids unge målvakt David de Gea.

Uniteds keepertrener Eric Steele hadde imidlertid sett den unge spanjolen i aksjon flere ganger og anbefalte ham på det varmeste til Ferguson. 

Før han kom til United hadde De Gea allerede rukket å spille over 50 La Liga-kamper for Atlético Madrid. Han hadde også en rekke aldersbestemte landskamper, og var nettopp blitt kåret til U21-EMs beste keeper, i en turnering hvor Spania feide all motstand til side.

De Gea voktet også målet til Madrid-klubben i Europa League-finalen mot Fulham i 2010. 

De Gea fikk et tøft møte med engelsk fotball og allerede i debutkampen mot byrivalen City i Charity Shield-oppgjøret på Wembley ble det stilt spørsmål ved den unge spanjolen.

Kritikerne fikk vann på mølla etter at han fulgte opp med en noe nølende start i Premier League.

De to første sesongene hadde De Gea i perioder konkurranse fra danske Anders Lindegaard mens han utviklet seg fysisk og ble vant til engelsk fotball, men De Gea var Fergusons klare førstevalg da skotten takket for seg på Old Trafford med ligagull i 2013.

Under David Moyes var den spanske burvokteren et av heller få lyspunkter i en vanskelig sesong, og spanjolen fulgte opp med fenomenalt spill i begge sesongene under Louis van Gaal. 

United-fansen kan takke høyere makter for at faksmaskinen til Real Madrid angivelig sviktet i siste liten på tampen av overgangsvinduet sommeren 2015.

På det tidspunktet var De Gea lysten på en retur til hjemlandet, men bare halvannen uke senere skrev han under på en ny kontrakt med United og har siden vært ytterst lojal mot klubben i tillegg til å være Uniteds beste spiller i en årrekke.

De Gea gikk fra å være en hakkekylling til å bli verdens beste keeper, og selv om prestasjonene svingte i høst, har De Gea flere ganger vartet opp med redninger som er i grenseland til å bryte alle fysiske lover.

Kun Alex Stepney og Peter Schmeichel har flere kamper i United-målet enn spanjolen og De Gea er bare fire kamper bak den danske kjempen. 

Han vant Premier League i 2013, FA-cupen i 2016, Ligacupen i 2017 og Europa League samme år selv om han ikke spilte mer enn 3 av de 15 kampene i turneringen.

Det mest imponerende er likevel at han ble kåret til Årets spiller av United-fansen i 2014, 2015, 2016 og 2018 og han har med det vunnet den utmerkelsen flere ganger enn noen annen United-spiller.

I september 2019 skrev De Gea under på en ny fireårskontrakt med Manchester United og skal ha signalisert til venner at han akter å bli på Old Trafford ut karrieren.

Med Sergio Romero som back up og Dean Henderson (som nå er på utlån til Sheffield United) også i rekkene, har United trolig aldri vært bedre utrustet på keeperplassen enn nå.

Juryen uttaler: David de Gea har hatt en enestående utvikling etter at han kom til United. På sitt beste er spanjolen simpelthen verdens beste målvakt, selv om prestasjonene svingte litt i høst. Ekstremt reaksjonssterk, og med en vanvittig rekkevidde har han reddet United gang på gang. Det eneste minuset med De Gea er at konsentrasjonen noen ganger glipper, og det har resultert i noen fæle baklengsmål. De Gea kan også med fordel bli mer dominerende i feltet, men har nå fått det beste forsvaret foran seg siden Vidic, Ferdinand og Evra forlot United. De Gea fyller ikke 30 før i november og bør fremdeles kunne ha mange gode år foran seg i United-trøyen. Den eneste av dagens spillere som har vist stabilt spill i verdensklasse over flere sesonger. 

Hele lista hittil:

36. plass: David de Gea
37. plass: Gary Pallister
38. plass: Joe Spence
39. plass: Ruud van Nistelrooy: 
40. plass: Martin Buchan
41. plass: Tony Dunne
42. plass: Steve Coppell
43. plass: Mark Hughes
44. plass: Patrice Evra
45. plass: Andy Cole
46. plass: Brian McClair
47. plass: Arthur Albiston
48. plass: Harry Stafford
49. plass: Sandy Turnbull
50. plass: Sammy McIlroy

Plassene 50 – 46: – En av de viktigste personene i Uniteds historie

Plassene 45 – 41: – En spiller du simpelthen er nødt til å elske

Powered by Labrador CMS