Brighton & Hove Albion v Manchester United: Emirates FA Cup Semi Final

Thorstvedt ville byttet ut De Gea: – Én ting alle trenere ser på i dag

Erik Thorstvedt mener Erik ten Hag er nødt til å ofre David de Gea i jakten på suksess i årene framover.

Publisert Sist oppdatert

– Hadde jeg vært Ten Hag, hadde jeg byttet ut De Gea nå.

Det sier Erik Thorstvedt til united.no før torsdagens storkamp på Tottenham Hotspur Stadium, der klubben til den tidligere landslagskeeperen tar imot Manchester United.

Mens Tottenham har sitt å stri med etter at Cristian Stellini fikk sparken som midlertidig manager etter 1-6-tapet for Newcastle, går debatten om David de Gea i Manchester.

Bør Erik ten Hag gi spanjolen som har vært på Old Trafford siden 2011 ny kontrakt, eller bør han se seg om etter en ny keeper?

– Jeg har alltid hatt en følelse av at De Gea har hatt en høyere standing i United-miljøet enn utenfor. Der har han vært verdens beste keeper, og så har man ikke helt forstått hvorfor andre ikke ser det på den måten, som på det spanske landslaget, sier Thorstvedt.

– Men det alle trenere ser på i dag, er hvor gode keeperne er med beina. Ønsker du å dominere kamper, må du ha en keeper som er ekstremt god på det området. 

– Innhentet av tiden

Der er ikke De Gea i verdensklasse, mener Thorstvedt, som har tallene på sin side.

Tall fra StatsBomb viser at elleve keepere i Premier League er mer presis i pasningsspillet enn De Gea. Ederson og Alisson troner øverst.

United-keeperen er på sin side én av dem som slår flest langpasninger. Riktignok slår Ederson enda flere, men mens De Gea treffer på 45 prosent av langpasningene, er City-keeperen oppe på 62 prosent.

Press_Original-tv2_thorstvedt_23_Foto Eivind Senneset TV 2
KEEPEREKSPERT: Erik Thorstvedt er fotballekspert for TV 2. Foto: Eivind Senneset / TV 2

Etter tabbene mot Sevilla kom det også fram at ingen keepere i de fem største ligaene i Europa har gjort flere feil som har ledet til baklengsmål enn De Gea.

– Ten Hag er ekstrem på hvordan han ønsker å få laget til å spille. Det er vanskelig med De Gea i mål. Han er ikke elendig med ballen, men langt fra verdensklasse, sier Thorstvedt.

– Mens Ederson har «is i årene», som Guardiola sier, blir De Gea stresset med en gang han får ballen.

– Det slås ofte langt uten en plan, og det er ganske mange andre keepere som klarer å løse det på en bedre måte.

Thorstvedt trekker paralleller til da Pep Guardiola skiftet ut Joe Hart i Manchester City.

– De Gea er på en måte innhentet av tiden. Enten må du håndtere det, eller så må du spille for et lag som ikke skal spille fotball på den måten.

De Gea-debatten har vært et populært tema i «Uno»-podkasten de siste ukene – også i siste episode etter straffesparkkonkurransen mot Brighton på Wembley.

– Jeg står på at United definitivt må utrede de aller beste alternativene i verden til David de Gea. Han kan ikke ha klippekort på dette lagene i årene som kommer, selv om han har vært en klippe og reddet «ræva» vår ved mange anledninger, sier NRK-kommentator Christian Nilssen i episoden.

– Han er fenomenalt god på det han er god på, og så har han noen åpenbare svakheter som jeg er veldig usikker på om holder hvis vi skal konkurrere med de beste lagene de neste fem årene.

Costa eller Raya?

På Wembley viste imidlertid De Gea igjen at han fortsatt har en egen evne til å redde Manchester United når de trenger det.

Spanjolen hentet fram sterke reaksjonsredninger – ikke for første gang denne sesongen.

Men heller ikke som skuddstopper er De Gea i Premier League-toppen.

Ifølge xG-algoritmen til StatsBomb har De Gea forhindret 1,86 baklengsmål mer enn det man kunne forvente ut i fra skuddene han har fått på seg.

Sevilla FC v Manchester United: Quarterfinal Second Leg - UEFA Europa League
NEDTUR: David de Gea hadde ingen god opplevelse mot Sevilla i Europa League på spansk jord.

Seks keepere har imidlertid reddet mer. Bernd Leno ligger øverst med hele 10,5, mens også Alisson, Nick Pope, Emiliano Martinez, Roberto Sanchez og Kepa Arrizabalaga er foran De Gea.

På redningsprosent er De Gea nummer 15 av alle keeperne i Premier League, og på «claims» av pasninger og innlegg er han nummer 25.

– For mange United-fans vil det kanskje være en dolk i hjertet å sende en kontinuitetsbærer som har reddet laget så mange ganger, sier Thorstvedt.

– Men jeg tror jeg hadde gjort et bytte. Jeg ville ikke betalt ham for å være verdens beste keeper når han ikke er det.

Ifølge rapportene tjener De Gea 350 000 pund i uka. Spanjolen er i forhandlinger med klubben om en ny avtale, men har ifølge The Athletic avslått et kontraktsforslag.

Alternativene som trekkes fram på markedet er Diogo Costa og David Raya.

– Det er veldig gode keepere, selv om de også har gjort sine feil i karrieren, sier Thorstvedt.

Powered by Labrador CMS