Hva får vi med De Gea?

Spanske David de Gea blir Edwin van der Sars erstatter, men hva slags keeper er han?

Publisert Sist oppdatert

Etter lang tids spekulasjoner er det endelig klart at De Gea blir Uniteds nye keeper. I slutten av mai tok united.no en prat med Petter Veland i Canal+ for å høre hva vi kan forvente av den unge keeperen.

– Et godt kjøp

Vi hadde 40 år gamle Edwin van der Sar. Nå får vi en keeper som så vidt har passert 20.

– Jeg tror Manchester United har gjort et godt kjøp, sier La Liga-eksepert Petter Veland i Canal+ til united.no.

– Det som taler mot ham er at han er klart yngre enn de tidligere førstekeeperne til United, og den profilen klubben da har valgt. Samtidig er han den mest rutinerte 20-åringen man kan finne, legger han til.

Veland har rett i det.

David de Gea Quintana fyller 21 år 7. november i år, men har allerede spilt over 50 kamper i La Liga for Atletico Madrid. Han har også en rekke aldersbestemte landskamper, nå sist for det spanske U21-landslaget. Han debuterte i La Liga i oktober 2009, og fikk 19 kamper den sesongen, før han har stått samtlige minutter av samtlige seriekamper for klubben forrige sesong.

Det taler også til hans fordel at han allerede står med én europacuptittel på merittlisten. Den kom i fjor da han stod i mål for Atletico da blant annet Liverpool og Fulham ble slått på veien mot seieren i Europa League.

Og selv om han bare er halvparten så gammel som van der Sar, så mener Veland at han likner mye på nederlenderen.

– Beste siden Casillas

– Ja, han er lik van der Sar. Han er høy, har stor rekkevidde og er god i feltet. I tillegg er han en god skuddstopper og har fine reflekser. Det er veldig mange i Spania som mener at han er det største keepertalentet siden Iker Casillas, og det er også mange som tror han blir Spanias neste landslagskeeper, når Iker Casillas gir seg. Da er nemlig Victor Valdes og Pepe Reina like gamle som Casillas, sier Veland.

– Har han noen svakheter?

– Han har ingen klare svakheter, men av og til gjør han noen feil. Han er heller ingen keeper som spiller til ni på børsen i hver kamp. Toppnivået er høyt, men han gjør feil – som de fleste keepere. Denne sesongen har for eksempel Iker Casillas tre baklengsmål som han må ta all skyld for. De Gea har to tilsvarende feil.

Noen unge fotballspillere har fått for mye penger og oppmerksomhet for tidlig i karrieren, og har latt seg prege mye av det. Veland har ikke inntrykk av at så er tilfelle med De Gea. I stedet tar han det som et godt tegn at keeperen har vært i tenkeboksen på om en overgang til England og United er rett for ham.

– Han fremstår som klok og oppegående, og holder en veldig lav profil i Spania. Dette er en fyr som ser ut til å tenke lenger enn nesa rekker.

– Dessuten har jeg inntrykk av at spillere som kommer til en så stor klubb som United blir tatt veldig godt imot. Det gir en trygghet, og er noe som taler til hans fordel…

– Men engelsk presse vil nok påpeke eventuelle feil…

– Sånn sett kan man si at heldigvis snakker de Gea foreløpig ikke engelsk, humrer Veland.

United-fansen har kunnet glede seg over en rekke store keeperprestasjoner fra Peter Schmeichel og van der Sar de siste drøye 20 årene, men innimellom har ikke kvaliteten alltid vært like bra.

Veland gjentar at han ikke tror De Gea blir et bomkjøp.

– Alt tyder på at United får en veldig god og veldig lovende keeper som bare kommer til å bli bedre og bedre. Og for å si det sånn – hvis United ikke vinner serien og Champions League neste sesong så tror jeg det er andre enn de Gea som blir kritisert…

Powered by Labrador CMS