Dette er Solskjærs nærmeste støttespillere

Du har hørt om noen av dem, men neppe alle. Dette er teamet Ole Gunnar Solskjær har bygget rundt seg for å etablere en ny treningskultur på Aon Training Complex.

Publisert Sist oppdatert

2020 ble året da John Murtough ble Manchester Uniteds første fotballdirektør, men det er ikke han Solskjær jobber mest med fra mandag til søndag som United-manager.

I løpet av tre år på Old Trafford har nordmannen etablert et stort team av fagpersoner han gjerne trekker fram og roser når han får muligheten. Da Solskjær ble kåret til månedens manager for første gang insisterte han for eksempel på at hele trenerteamet skulle fotograferes, ikke bare han.

Over ti personer har blitt hentet inn til klubben etter at Solskjær fikk den midlertidige jobben i desember 2019.

Mike Phelan, Michael Carrick og Kieran McKenna kjenner de fleste, men vet du hva Martyn Pert, Richard Hawkins og Ed Leng gjør på Aon Training Complex?

Mike Phelan

Assistenttrener

Den første Ole Gunnar Solskjær ringte da han ble kontaktet av Ed Woodward i 2018 var Mike Phelan. Eller Mick, eller Michael Christopher, om du vil. Den gamle Ferguson-assistenten var imidlertid opptatt med et trenerkurs i Burnley og var ikke mulig å få tak i. Da Solskjær omsider fikk kontakt fikk han også sitt førstevalg som assistenttrener.

Som spiller fikk Phelan over 100 kamper for Manchester United. Han ble Premier League-mester før han la opp i 1994 og returnerte til klubben som trener i 1999. Først som akademitrener, deretter som førstelagstrener, og etter hvert som Sir Alex Fergusons nærmeste rådgiver – helt til den legendariske skotten red inn i solnedgangen i 2013 med Phelan og Meulensteen ved sin side.

Som assistenttrener hadde han mange og varierte arbeidsoppgaver, men kort oppsummert var Phelan lederen som organiserte spillergruppen og støtteapparatet, mens Rene Meulensteen styrte treningsøktene på feltet. Samtidig hadde Solskjær ansvaret for reservelaget.

Phelan ble blant annet sendt på speideroppdrag til Milano for å vurdere Zlatan Ibrahimovic, han utviklet Paul Pogba på reservelaget sammen med Warren Joyce, og skremte livet av Ferguson ved å smelle ballonger på trenerbenken. I 2011 fikk han trussel om sparken av sjefen, riktignok på fleip.

– Jeg visste ingenting. Mick Phelan visste det for pokker, så han er sparket! sa Ferguson på TV da da han ble spurt om at den største tribunedelen på Old Trafford var blitt omdøpt til «Sir Alex Ferguson Stand».

Da Ferguson pensjonerte seg i 2013 forsvant også Phelan. David Moyes valgte å ta med sitt eget team til Old Trafford, noe mange mener var hans første og kanskje største tabbe som United-manager.

Phelan var midlertidig manager i Norwich i 2015 før han fikk sin første managerjobb på permanent basis i Hull. Det ble en kort og brutal affære. Riktignok ble han månedens manager i Premier League på første forsøk, men bare et halvt år senere ønsket Hull-eieren et skifte. Sommeren 2018 ble Phelan ansatt som sportsdirektør i Central Coast Mariners i Australia. Et halvt år senere kom telefonen fra Solskjær.

Som en trener av den gamle skolen er Phelan på mange måter Fergusons fremste kulturbærer på Carrington i dag. Han er Solskjærs nærmeste rådgiver, og de to reiste eksempelvis til Lisboa sammen for å gjøre en vurdering av Bruno Fernandes.

Mens førstelagstrenerne styrer det som skjer på treningsfeltet, er det gjerne Phelan som står ved sidelinjen og gir instruksjoner under kampene. Akkurat som sin mentor sitter Solskjær som regel i ro på plassen sin.

– Vi må få en stemme ut på banen, og vanligvis er det jeg som skal være den verbale. Jeg gir beskjeden så fort og bra som jeg kan. Hvis det er nødvendig å ta det enda lenger går sjefen ut der og roper instrukser, men stort sett er ansvaret mitt, sa Phelan i et US-intervju da han var Fergusons assistent i 2012.

Kilder tett på klubben forteller United-Supporteren at ansettelsen av Phelan viste seg å være meget smart. Taktisk skal han ha vært en viktig bidragsyter for Solskjær, og det var ikke utenkelig at Phelan ville fått en rolle i klubben dersom Solskjær ikke skulle fått managerjobben på permanent basis.

Michael Carrick

Førstelagstrener

39-åringens meritter med Manchester United fra han kom fra Tottenham i 2006 til han la opp i 2018 trenger vi ikke liste opp her.

Men 464 kamper var i alle fall nok til å overbevise klubben om at han kunne bidra også uten fotballsko.

Carrick ble ansatt som førstelagstrener under José Mourinho sommeren 2018 og fortsatte i samme rolle for Solskjær. Han har hele veien jobbet tett med Kieran McKenna. Etter det United-Supporteren erfarer overlater Solskjær de fleste øktene til Carrick og McKenna. Nordmannen er en manager mer enn en trener. I «Fotballklubben» fortalte Solskjær at det første rådet han fikk av Ferguson som trener var å ta et skritt tilbake og observere – da fanger du opp detaljene.

Som en spiller som la opp for bare tre år siden har Carrick både kjennskap til og forståelse for kulturen blant spillerne i garderoben. I så måte er han en bro mellom spillerne og Solskjær.

I november i fjor fortalte Bruno Fernandes hvordan Carrick hjalp ham etter overgangen fra Sporting CP.

– Jeg så Carrick spille på trening i dag, og han bommet ikke på en eneste pasning. Hvis noen hadde kommet fra utsiden for å se på treningen, hadde ingen kunne gjettet at han ikke spiller på laget. Jeg lærer mye av ham. Han er en av dem jeg liker å høre på, fordi han var en stor spiller, han vant mange trofeer for klubben, og jeg synes man må lære av slike spillere, sa Fernandes i klubbens podkast.

Kieran McKenna

Førstelagstrener

Kieran McKenna var talentet som måtte legge opp som 22-åring. I dag beskrives han som en av de dyktigste unge trenerne i Storbritannia og er sentral i Solskjærs trenerteam.

Sommeren 2004 fikk 18-årige McKenna sine første sjanser på førstelaget til Tottenham. I sesongoppkjøringen under den nye manageren Jacques Santini ble McKenna sett på som en av de mest spennende akademispillerne og definitivt en av dem som kunne ta steget opp i førstelagstroppen. Den unge midtbanespilleren fra Enniskillen hadde et meget godt blikk for spillet, en pasningssikker høyrefot og var flink til å styre medspillerne. Etter flere sesonger med en trøblete hofte og mislykkede operasjoner måtte han imidlertid si stopp etter råd fra legene.

Men da 22-åringen la skoene på hylla, startet en annen lysende karriere i stedet. Da han gikk skadet i Tottenham, tok McKenna første del av trenerutdanningen. Han ble tatt opp som student ved universitetet Loughborough i Øst-London for å fordype seg i sportsvitenskap, og han vendte snart tilbake til Tottenham for å jobbe som akademitrener.

Der gjorde McKenna sakene sine så godt at også ble lagt merke til i Manchester. Nordiren var knapt 30 år gammel, men ble hentet inn som trener for Manchester Uniteds U18-lag i 2016. Han satte sitt umiddelbare preg på Carrington og viste at han ikke vegret seg for å ta utradisjonelle metoder i bruk.

Han hyret inn tidligere SAS-soldater til å snakke om samhold og prestasjon under press, han kjørte flere øvelser, langt borte fra de grønne gressmattene på Carrington, der spillerne måtte lære seg å samarbeide for å nå sine mål.

– Han endret egentlig alt. Måten vi trente på og måten vi spilte på. Han er den beste treneren jeg noen gang har hatt, fortalte tidligere akademispiller Indy Boonen til Manchester Evening News.

I 2018 ble McKenna forfremmet til rollen som førstelagstrener av Mourinho.

– Resultatene hans med U18-laget var imponerende, men i denne årsklassen er det utviklingen av spillere som primært er fokuset. Den jobben han har gjort med de unge talentene til United imponerte Mourinho såpass at han åpenbart mente McKenna også vil ha noe å tilføre førstelaget. Det sier mye om hvilken respekt McKenna opparbeidet seg på kort tid i United, sier tidligere United-spiller og akademitrener Clayton Blackmore til united.no.

Også hjemme i Enniskillen ble forfremmelsen lagt merke til.

– Vet du hva som gjorde oss mest stolt? Han ga aldri opp og så alltid etter muligheter til å forbedre seg. Det er Kierans egen fortjeneste, men jeg liker å tro at vi hjalp ham på veien, sier Gerard Connolly fra barndomsklubben Enniskillen Town United til united.no.

Under Solskjær har McKenna fått et særlig ansvar for det taktiske og for å forberede United-spillerne på hva som venter dem mot de respektive motstanderne United skal møte.

Martyn Pert

Førstelagstrener

Dette er en fyr med en fascinerende historie. Martyn Pert spilte med Danny Mills og Craig Bellamy i Norwich-akademiet, men innså som 20-åring at det ikke ville bli noen karriere som fotballspiller.

Utdannet seg som økonom, men valgte å følge rådet fra bestefaren og gjøre drømmen om å bli fotballtrener til virkelighet. Uten noen form for arbeidserfaring sendte Pert brev til alle de største klubbene i Europa. Ingen svarte, men han ga seg ikke med det. Et par napp ble til en 16 uker lang reise, der han besøkte Brøndby, Ajax, Heerenveen, Borussia Dortmund, Bayern München og Milan.

– Jeg var hos klubbene på dagtid og sov i et telt på natta. Jeg møtte akademidirektøren i Bayern München og drakk kaffe med Franco Baresi, har Pert fortalt til nettstedet Training Ground Guru.

Noen år senere tok han en lignende utdanningsreise på den andre siden av Atlanteren. Det endte med et tre måneder langt opphold i Miami Heat av alle ting. Der fikk han se hvordan deres fysiske trener, Bill Foran, jobbet med Shaquille O’Neal og de andre NBA-stjernene.

Deretter bar det videre til Colombia, Argentina, Brasil, Honduras og Guatemala. Senere i karrieren oppsøkte han også Marcelo Bielsa for en prat i Rosario.

Pert har hatt jobber i klubber som Watford, Fulham, Coventry og Bahrain, og var assistenttrener i Vancouver White Caps i MLS før han ble hentet til United i september 2019.

Ifølge The Times er det mange internt i klubben som gir Pert mye av æren for at brikkene har falt på plass for Fred på Old Trafford. Pert snakker portugisisk og skal ha vært en viktig mellommann for Fred og Solskjær. Sammen med Carrick var det Pert som kjørte den første individuelle treningsøkten til Fernandes på Aon Training Complex.

Darren Fletcher

Førstelagstrener og teknisk direktør

Darren Fletcher returnerte til Manchester United i oktober i fjor. Først var han U16-trener, og bare tre måneder senere ble han forfremmet til førstelagstrener av Solskjær, som trakk fram skottens United-DNA som en styrke.

I mars gikk han inn i en ny rolle som teknisk direktør, men Solskjær har sagt at Fletcher fortsatt vil bidra på treningsfeltet, dog i noe mindre grad.

– Det er viktig at vi henter inn tidligere spillere som har vært andre steder. Jeg jobbet med Mike Phelan, Sir Alex Ferguson og Carlos Queiroz og vet hvordan de jobbet, men de har hentet sine ideer fra forskjellige steder. Fletch har gode ideer og vil forbedre teamet, har Solskjær sagt om skotten som spilte for West Bromwich og Stoke etter at han forlot United i 2015.

I tillegg til å jobbe med Carrick og McKenna på treningsfeltet vil Fletcher som teknisk direktør samarbeide tett med fotballdirektør John Murtough.

– Han vil fokusere på å koordinere en langsiktig tilnærming til spiller- og lagutvikling, og opprettholde koblingen mellom akademiet og førstelaget i tråd med Manchester Uniteds verdier og kultur, het det i pressemeldingen fra klubben i mars.

– Darrens meritter som tidligere akademispiller spiller gjør at han har en naturlig autoritet og forstår hvor stor del av klubbens DNA dette er, sa Woodward.

Richard Hartis

Keepertrener

1. juni i 2019 annonserte Manchester United at Hartis var ansatt som keepertrener i klubben. Ganske nøyaktig tre måneder senere var Emilio Álvarez ferdig. Spanjolen skal imidlertid ikke ha fått sparken. Ifølge ham selv valgte Álvarez å forlate David de Gea som følge av det han opplevde som et lojalitetsbrudd.

Álvarez og De Gea har stått hverandre nær i alle år. De jobbet sammen i Atlético Madrid og ble gjenforent da Mourinho hentet Álvarez til klubben i 2016. Han var den eneste i apparatet som ble værende da portugiseren fikk sparken, mens den andre keepertreneren Silvino Louro forsvant.

Da De Gea fornyet sin kontrakt i 2019 fikk også Álvarez et tilbud om en ny avtale fra klubben. Det valgte han å avslå. Han ønsket rett og slett ikke å jobbe videre med De Gea.

– Etter nesten tre år med hardt arbeid og mange møter fikk jeg vite at han hadde fornyet kontrakten sin bak min rygg. Det opplevde jeg som en mangel på lojalitet. Jeg kan ikke hjelpe noen til å utvikle seg hvis jeg ikke har deres fulle tillit. Det er grunnen til at jeg valgte å forlate United, har Álvarez uttalt til spanske AS.

Derfor er det nå Hartis som har ansvaret for De Gea. Og «Molde-trioen» Solskjær, Hartis og Dempsey er alle tilbake på Old Trafford.

Hartis var Uniteds keepertrener da klubben vant Premier League og Champions League i 2007/08-sesongen, før United den påfølgende sommeren ansatte Eric Steele. Hartis ble med Solskjær til Molde, og de jobbet også sammen i Cardiff.

Siden jobbet han for yngre lag i det engelske fotballforbundet, og var blant annet keepertrener da Dean Hendersons U20-landslag vant VM i 2017.

Hartis jobbet med keepere som Ron-Robert Zieler og Tom Heaton på reservelaget på 2000-tallet. I 2008 ble han keepertrener på førstelaget da Tony Coton ble tvunget til å gi seg etter to kneoperasjoner. Hartis jobbet med Edwin van der Sar, Tomas Kuszczak og Ben Foster, og fikk både se førstnevnte redde straffen til Nicolas Anelka i Moskva og at Rio Ferdinand tok på seg hanskene mot Portsmouth.

Det ble imidlertid bare én sesong som keepertrener. Sommeren 2008 hentet Ferguson inn Eric Steele, som ble værende til skotten trakk seg tilbake i 2013. Chris Woods var keepertrener under David Moyes, Frans Hoek under Louis van Gaal, før nevnte Louro og Álvarez kom inn under Mourinho.

I keeperteamet har Hartis med seg Alan Fettis som har jobbet med U23-laget og Craig Mawson som kom fra Burnley. Lee Grant vikarierte faktisk som keepertrener da Hartis var i karantene i februar.

Richard Hawkins

Sjef for fysisk trening

Listen over personer som jobber med fysisk trening i Manchester United er lang. Øverst står navnet til Richard Hawkins. Han har tittelen «Head of Athletic Training» og er den som kan fortelle deg alt om spillernes fysiske tilstand til enhver tid.

Ifølge rapportene innførte Solskjær et intenst treningsregime fra dag én, og Hawkins er mannen som overvåker prosessen. En del av jobben til Hawkins er å holde spillerne i form, en annen del av det er å forebygge skader. Tidligere har han uttalt at den største utfordringen er å forebygge lyske- og hamstringskader.

Sommeren 2019 la han fram tre punkter troppen skulle jobbe med:

  • Trene med intensitet.
  • Være lojal til prosessen.
  • Restituere på en fornuftig måte.

Hawkins har vært i klubben siden 2008. Tidligere har han vært «Head of Sports Science» i det engelske fotballforbundet. Han hadde nylig et langt innlegg på ManUtd.com om hvordan klubben håndterer utfordringene i pandemien.

Ed Leng

Sportsviter

Hentet inn på anbefaling fra Warren Joyce, som jobbet med Leng i Melbourne City i Australia. En viktig del av Lengs jobb innebærer å samle inn og analysere data om spillernes fysikk. Som for eksempel hvor langt de løper i kamp.

– Vi ønsker å finne ut hva som er deres styrker og svakheter, slik at vi kan lage individuelle treningsprogrammer basert på dataene vi har samlet inn, har Leng sagt.

Sammen med Hawkins hadde Leng en viktig rolle da klubben skulle koordinere spillernes treningshverdag da Premier League stengte ned i fjor.

Er bare i begynnelsen av 30-årene og har tidligere jobbet i Tottenham-akademiet.

Michael Clegg

Fysisk trener

Kanskje et kjent navn for noen?

Clegg var årets reservelagsspiller i United i 1997 og fikk et knippe førstelagskamper før han fortsatte karrieren i Oldham. La opp allerede som 26-åring etter en tøff periode mentalt.

Ble ansatt i Sunderland som fysisk trener av Roy Keane i 2006 og hentet tilbake til Old Trafford av Solskjær i 2019. Han jobber ifølge rapportene med styrketrening. Cleggs far hadde en lignende rolle under Ferguson.

– Noe av det første Ole gjorde da han ble midlertidig manager var å besøke faren min på treningsstudioet hans. De mimret i en time og snakket fag, har Clegg fortalt.

Charlie Owen

Fysisk trener

Jobbet sammen med McKenna på U18-laget og ble hentet opp til førstelaget i 2019. Ansvar for styrke- og utholdenhetstrening.

Paolo Gaudino

Fysisk trener

Italiener som har blitt takket personlig av Matteo Darmian og Bastian Schweinsteiger for jobben han gjorde med dem i Manchester United.

Øvrige:

  • John Murtough: Hentet til United som utviklingssjef i 2013. Gikk i mars over i rollen som klubbens første fotballdirektør. Les alt om jobben hans her!
  • Eric Ramsay: Ansatt som dødballtrener i sommer. Fortid i Chelsea og regnet som en av landets mest talentfulle trenere.
  • Nick Cox: Akademisjef som tok over for Nicky Butt. Ung og målrettet.
  • Justin Cochrane: Nylig ansatt i rollen som spillerutvikler.
  • Jim Lawlor: Vært sjefsspeider siden 2005. Nøkkelperson i store overganger. Skal nyte stor respekt internt i United.
  • Karen Shotbolt: Pressesjef som gir Solskjær all den infoen han trenger om det som rapporteres i mediene. Arrangert pressekonferanser for både Ferguson, Moyes, Van Gaal og Mourinho.
  • Steve McNally: Det medisinske apparatet er stort, og McNally er øverste leder. Legen har vært i klubben siden 2006 og var høyt verdsatt av Ferguson. I kamper er det gjerne Richard Merron som er lagets fysioterapeut.
  • Paul Brand: Leder det som med årene har blitt et stort analyseteam.

Kilder: Training Ground Guru, ManUtd.com, Manchester Evening News.

Powered by Labrador CMS