– Dette betyr at Ed Woodward gir fra seg litt av ansvaret

Publisert Sist oppdatert

Av: Oli Winton, oversatt av Bjarte Valen

Det lød et høylydt pip fra mobiltelefonen min da bekreftelsen tikket inn om at John Murtough og Darren Fletcher hadde fått nye roller i United.

Min første tanke var at dette var svært gode nyheter.

MURTOUGH OG FLETCHER: I forbindelse med offentliggjøringen av de to nye jobbene deres onsdag.

Med Fletcher er begrunnelsen åpenbar.

Han er en strålende fyr som elsker både fotball og United, og han kjenner både kulturen og holdningene som trengs for å lykkes i United.

Jeg er ganske sikker på at et overveldende stort flertall av United-fansen vil se på utnevnelsen av skotten som Uniteds nye tekniske direktør som en god løsning.

På sosiale medier har United-fansen ropt på en ny fotballdirektør. De fleste som har ønsket seg en slik har egentlig ikke noe begrep om hva en slik stilling innebærer, men de vil ha en likevel. Nå har de fått det og han heter John Murtough.

John kom til United fra Everton, ble hentet av David Moyes og han er den eneste gjenværende personen av de Moyes hentet fra Everton til United. John er godt likt i United og det er lett å skjønne hvorfor. Han er en jordnær fyr som tar seg tid til fansen.

Han har allerede hatt mye ansvar i United på flere områder og lenge før jeg møtte ham ble jeg forklart at han var en brobygger, eller bindeledd om du vil, mellom fotballdelen i United og toppledelsen.

Det er en meget viktig rolle på mange områder, blant annet for hva klubben ønsker på en sommerturné og hva trenerne og spillerne behøver for å være best mulig forberedt til sesongen.

Johns store lidenskap bak kulissene har vært å bygge opp igjen akademiet.

I stedet for å dra rett hjem, slik resten av Uniteds turfølge gjorde etter en sesongoppkjøring i Australia, reiste han på en ekstra speidertur til Tromsø før United kom til Oslo for å spille treningskamp mot Kristiansund.

I Oslo var han ikke bare på plass som tilskuer på kampen, han tok seg også av Hannibal Mejbri og familien som en del av sjarmoffensiven for å hente spilleren til United.

Jeg har blitt fortalt at Hannibal og familien reiste til Manchester sammen med resten av laget etter kampen for å få en følelse med hvordan det ville var å være en del av United. Jeg satt sammen med dem på kampen, men måtte ta eget rutefly hjem til Manchester.

WINTON OG FERGUSON: Oli Winton har også møtt Uniteds nye fotballdirektør i ulike sammenhenger.

Det som gjør John veldig godt egnet til denne jobben er den tilliten og respekten han nyter allerede.

Han er ikke en ekstern ny skikkelse som kommer inn og blir plassert over hodet på Ole Gunnar Solskjær. De to jobber allerede tett sammen og John har utvilsomt Ed Woodwards tillit også.

For meg er det også et ganske betydelig skifte som nå blir formalisert med Matt Judge som ny forhandlingsdirektør. Han vil nå rapportere til John Murtough og det er sikkert noen som vil bli litt overrasket over at Woodward har gått inn for den modellen fordi det faktisk delegerer ansvaret for overganger mer bort fra ham.

GIR FRA SEG ANSVAR: Ed Woodward med den nye modellen.

Det er også verdt å legge merke til hvor stor respekt den nye fotballdirektøren til United nyter blant spillerne og deres familier. Spillere som har gått gradene i akademiet snakker veldig varmt om han.

Du kan sikkert forestille deg hvordan Scott McTominays familie, eller Marcus Rashfords for den slags skyld, vil bli begeistret av å høre at han som jobbet tett på dem da de var akademispillere, vil fortsette å jobbe tett med dem nå.

Det var nemlig de spillerne John Murtough jobbet tett med, ikke Radamel Falcao eller Angel Di Maria.

Det er en annen historie som viser hvor lidenskapelig John er i jobben og i sitt forhold til United.

Jeg møtte ham på en kvinnekamp mellom United og Arsenal for en tid tilbake. Det var et lite rom på stadion som var forbeholdt direktører, noe jeg selvsagt ikke er, og John var der som Uniteds representant og snakket blant andre med daværende landslagssjef Phil Neville.

Jeg kom i snakk med John da han kom ut fra rommet og jeg spurte om han skulle bli i London fordi herrelaget hadde kamp mot Fulham den påfølgende lørdagen. John sa at han måtte tilbake til Manchester i noen møter dagen etter og jeg tenkte at det var en veldig fin gest av ham å prioritere representasjonen med kvinnelaget.

Lørdagen kom og da jeg stod utenfor Craven Cottage og ventet på å slippe inn, kom John spaserende forbi meg. Det viste seg at han slett ikke hadde til hensikt å gå glipp av kampen likevel, han måtte bare hjem i møtene.

Det viste seg at han hadde reist hjem med bussen til Manchester inn i nattetimene, gjennomført møtene hele fredagen, og så reist ned igjen for å rekke kampen mot Fulham.

Han gjorde det simpelthen fordi han ikke vil gå glipp av en eneste kamp, enten det er herrelaget, kvinnelaget eller akademi-lagene som er i aksjon.

Kanskje, kanskje så er dette et meget smart trekk av United for å knytte akademiets suksess og kulturen fra Fergie enda tettere på førstelaget.

Utnevnelsen får ikke de samme overskriftene som Patrice Evra ville fått om han hadde fått jobben, men så er heller ikke overskrifter det viktigste med denne ansettelsen.

Her kan du lese flere eksklusive saker fra Oli Winton på united.no.

Om Oli Winton:

WINTON OG CHARLTON: Oli Winton sammen med Sir Bobby Charlton på en tidligere kamp.

Oli Winton skriver innlegg for united.no. Han er komitémedlem i MUST, den uavhengige Manchester United Supporters’ Trust. Han reiser til de fleste hjemme- og bortekamper og har en sivil jobb som politisk konsulent. Han har kjennskap til mye av det som foregår i United, og vil i denne spalten spesielt skrive om supporter-/klubb-relasjon og billettspørsmål.

Powered by Labrador CMS