Komm

«Terningkast seks på første forsøk»

Publisert Sist oppdatert

Jeg kjenner United-supportere som til tross for alt de har investert i Manchester United av tid, følelser, kroner og pund til slutt ikke fant noen glede i å støtte en klubb som tilsynelatende lå langt bak konkurrentene organisatorisk.

Andre klubber etablerte rekrutteringsteam med sportsdirektører og tilgang til store databaser. I United grep de ikke muligheten til å fornye seg da Sir Alex Ferguson og David Gill trakk seg tilbake. Ed Woodward måtte lære faget på veien, og dermed glapp både Gareth Bale, Cesc Fabregas og Thiago den første sommeren. Planen om å lene seg på mektige agenter var ingen suksess, og det hjalp heller ikke å gi en merittert nederlender alt han pekte på.

Det er vanskelig å finne gode argumenter for hvorfor ledelsen vegret seg for å ta grep etter Ferguson/Gill-æraen og tilpasse seg moderne sportsbusiness.

Høsten 2019 forsøkte Woodward i et sjeldent intervju med United We Stand å argumentere for at rekrutteringsarbeidet var forbedret og holdt et tilfredsstillende nivå.

Uten at så mange United-supportere nok klarte å tro helt på det.

Manchester United v Crystal Palace - Premier League
TRER AV: Ed Woodward trekker seg som Manchester United administrerende direktør i 2021. Hans siste overgangsvindu ser ut til å bli hans beste.

Halvannet år senere er vi inne i et sommervindu der vi går og klyper hverandre i armen.

Jadon Sancho og Raphaël Varane i samme vindu? For litt over én milliard? Og det kan komme flere!?

Manchester United fikk mye kritikk for at de ikke klarte å hente Sancho forrige sommer. Nå kommer 21-åringen for 35 millioner pund mindre enn det Borussia Dortmund krevde.

Det er 1-0 til Woodward.

Manchester United Unveil New Signing Jadon Sancho
NUMMER ÉN: Jadon Sancho og Ole Gunnar Solskjær med kontrakten som gjør 21-åringen til United-spiller.

Tre dager etter at Sancho ble presentert i United-drakt tyder alt på at også Varane blir å se i den nye trøya før seriestart.

Det meldes om en foreløpig prislapp på 34 millioner pund. For en 28-årig franskmann som har vunnet VM og Champions League fire ganger. Til sammenligning skal Arsenal ifølge rapportene betale 50 millioner pund for Ben White, som har spilt to landskamper og én sesong i Premier League.

2-0 til Woodward.

Real Madrid v Atalanta - UEFA Champions League Round Of 16 Leg Two
NUMMER TO? Raphaël Varane blir ifølge rapportene United-spiller i sommer.

Blir det 3-0? Jeg tror ikke de er ferdig.

Da må det frigjøres midler fra spillersalg, noe som visstnok skal være neste punkt på agendaen for fotballdirektør Murtough.

Ifølge rapportene har rekrutteringsteamet 100 millioner pund til rådighet i sommer. Resten må de «skaffe» selv.

Paul Pogba er nøkkelen. Rapporter hevder at partene er i dialog om ny kontrakt, men ifølge Mark Ogden i ESPN er realiteten at United tviler på at franskmannen er villig til å signere. Da gir det mening å selge i sommer, så han ikke forsvinner gratis igjen.

Jesse LingardBrandon WilliamsDiogo DalotAlex TellesPhil JonesAndreas Pereira, Daniel James og Anthony Martial regnes også som potensielle salgsobjekter, ifølge Ogden.

Med frisk kapital på pluss-minus 50 millioner pund kan Manchester United plassere kirsebæret på toppen av Sancho- og Varane-kaken med Kieran Trippier, Eduardo Camavinga, Saul Nguez, eller kanskje til og med Declan Rice.

Da snakker vi om et vindu det lukter svidd av.

Manchester United Travel to Gdansk for the UEFA Europa League Final
SALGSOBJEKT: Paul Pogba kan ifølge ryktene skifte beite i sommer.

Ingen vet om Sancho og Varane tar laget til neste nivå. Eller om det hjelper å hente inn Trippier, Rice eller 18-årige Camavinga. Det finnes ingen garantier for suksess.

Men i skrivende stund – drøye to uker før seriestart – er det vanskelig å se for seg at United kunne handlet så mye smartere enn de har gjort på markedet så langt.

Det er det rekrutteringsteamet som skal ha honnør for. Woodward spiller fortsatt en rolle som «gatekeeper» og skal ha sin del av æren sammen med Murtough, Fletcher, sjefsforhandler Matt Judge, og de som driver med scouting og analyse.

Dette er en gjeng som aldri gir intervjuer, og Manchester United vil naturligvis aldri røpe detaljene i rekrutteringsarbeidet sitt.

Men at det jobbes annerledes bak kulissene enn tidligere er det ingen tvil om.

Ifølge ESPN er det fortsatt Glazers som har siste ord, og Woodward fungerer fortsatt som den symbolske broen mellom Tampa Bay og Manchester. Men det daglige rekrutteringsarbeidet er overlatt til Murtough og Fletcher.

John Murtough and Darren Fletcher named Football Director and Technical Director of Manchester United
NYE DIREKTØRER: John Murtough og Darren Fletcher ble presentert som henholdsvis fotballdirektør og teknisk direktør i mars.

Nøkkelen i forhandlingene om Sancho og Varane er ikke bare at United har lyktes med å få Sancho og Varane til sin pris. De har også fått gjennomslag for at overgangssummene skal betales over flere år. Det betyr mindre økonomisk risiko, noe som har gjort det lettere å få grønt lys av Glazers.

Sporting CP nektet å gå med på en lignende avbetaling i forhandlingene om Bruno Fernandes. De skulle ha hele pengesekken med en gang. Løsningen ble en tysk bank som gikk inn som et mellomledd.

Denne gangen har klubben truffet med både pris og betalingsmåte. Lønningene skal heller ikke være avskrekkende. Derfor er det gode grunner til å sprette champagnen på regnskapskontorene når vinduet stenger 1. september.

Det vi skal huske på når sesongen sparkes i gang er at slike signeringer bringer med seg større krav.

Nå «må» United ta det siste steget. Et lag med De Gea, Maguire, Varane, Shaw, Pogba, Fernandes, Sancho, Rashford og Cavani kommer ikke unna med en mellomsesong.

Som med Chelsea i fjor, da Timo Werner, Hakim Ziyech, Ben Chilwell, Kai Havertz, Thiago Silva og Eduardo Mendy skulle forsterke laget kraftig. Da fikk plutselig Frank Lampard dårlig tid, og i januar ville Chelsea-ledelsen se om Thomas Tuchel kunne skaffe bedre resultater med den samme spillergruppa.

Queens Park Rangers v Manchester United - Pre-season Friendly
NY SESONG: Ole Gunnar Solskjær og Manchester United gjør seg i disse dager klar til ny sesong.

Alt tyder på at Manchester United har stor tålmodighet med Solskjær, som i forrige uke fikk kontrakten jeg argumenterte for hardt for at han skulle få allerede i januar.

Men et vindu til terningkast seks kan ikke følges opp av en sesong til terningkast fire.

I sommer har Manchester United garantert fått oppmerksomheten til supporterne som etterlyste en tydelig og fornuftig strategi på overgangsmarkedet.

Over til deg, Ole Gunnar.

Powered by Labrador CMS