Spillervurdering etter USA-turneen

United.no har tatt en titt på situasjonen – ti dager før seriestart.

Publisert Sist oppdatert

Jeg hadde gleden av å følge United i Seattle, Chicago, New Jersey og Washington på USA-turneen. Jeg så spillerne i kamp, på noen treninger og på en del andre oppdrag i de amerikanske byene.

Nå gjenstår kun Community Shield mot Manchester City før seriestarten borte mot West Bromwich Albion

Her er min oppsummering av situasjonen nå rett før seriestart:

Keeperne:

David de Gea har gitt et positivt førsteinntrykk, og da hjelper det ikke at Anders Lindegaard egentlig har sett minst like bra ut i USA. Jeg synes faktisk at dansken så bedre ut enn De Gea i USA, hvis man kombinerer kamper og treninger. Derfor var jeg veldig spent på Barceolona-kampen. Det var en tøff motstander, en slags ilddåp for spanjolen og det kunne gått galt.

Det gjorde imidlertid ikke det.

United forsvarte seg klokt, og De Gea tok det som kunne forventes. Selv om han da innimellom har vist et par ikke like imponerende inngripener med beina så var opptredenen nok til at han starter sesongen som den førstekeeperen Sir Alex ønsket.

Likevel har Anders Lindegaard i sommer – og de månedene han har vært i klubben – rettferdiggjort de pengene United la ut for ham. United ser rett og slett veldig bra ut på keeperplassen. Det skal imidlertid legges til at den stabiliteten, rekkevidden og ikke minst plasseringsevnen Edwin van der Sar hadde likevel kan bli savnet. Ikke fordi de Gea eller Lindegaard kommer til å prestere dårlig, men rett og slett fordi van der Sar var best i verden til å prestere jevnt på høyt nivå i kamp etter kamp etter kamp. Man kan ikke forvente at De Gea/Lindegaard klarer det over en hel sesong.

Ben Amos som tredjekeeper så også helt grei ut i USA.

Forsvaret:

Nemanja Vidic er en bauta. Fortsatt. Rio Ferdinand leverer også fortsatt på høyeste nivå. La oss bare håpe at han får mer enn 19 seriekamper kommende sesong. De to danner fortsatt et av verdens aller, aller beste midtforsvar når de er skadefrie.

Alternativene? Jeg er fortsatt ikke helt overbevist av Jonny Evans. Jeg elsker at Sir Alex gir folk flere sjanser etter at Evans ikke overbeviste i fjor, og han kommer også til å få en del sjanser i år. Jeg synes imidlertid USA-turneen igjen viste at han ikke er særlig komfortabel under press. Dessuten har han en del å gå på i pasningsspillet.

Da er jeg faktisk mer komfortabel med Chris Smalling. Han leverte en veldig bra debutsesong. Nå handler det om å gjenta det – og helst heve nivået ytterligere. Med Rio/Vidic skadefri vil nok sjansene hans i midtforsvaret begrenses noe, men Smalling spiller med en herlig entusiasme uansett om han dyttes ut på høyrebacken eller får sjansen i midtforsvaret. Jo da, det er noen tekniske mangler i det offensive spillet, men det stopper ham ikke fra å gå på de offensive raidene på backplassen. Jeg liker Smalling.

Phil Jones er ny, er en duellspiller og klarte seg ganske så bra i den tøffeste testen han fikk i USA – på backplass mot Thierry Henry og MLS All Stars. Jones er hentet for å prestere allerede nå (og for fremtiden), og jeg tror han vil løse de defensive oppgavene han får, selv om jeg personlig er noe usikker på om jeg vil ha ham foran Smalling i midtstopperkøen eller bruke ham i en defensiv midtbanerolle. Da synes jeg fortsatt at Michael Carrick er et bedre alternativ med et pasningsspill på et mye høyere nivå.

På backplass er jeg veldig avslappet. Både Rafael og Fabio har tatt steg som nå gjør dem til fullblods Premier League-spillere. OK, Rafael kan fortsatt være litt for hissig på grøten, men de er ekte United-spillere, offensive i stilen og vil forhåpentligvis spille en viktig rolle i United i mange år fremover. I tillegg tror jeg på en enda bedre sesong for Patrice Evra. Jeg synes allerede at vi har sett klare tegn på at duoen Evra/Young har noe på gang, og det folk skal vite om franskmannen er at han er viktig, veldig viktig, i garderoben. Det er toppnivå på backene våre, selv om tre mann til to plasser er litt lite, og Smalling/Jones ikke er helt perfekte erstattere.

Midtbanen:

Kommer Sneijder eller ikke? Tja, hvem vet, jeg skal uansett la det ligge nå. Det er mer interessant å se på det vi allerede har.

Før forrige sesong mente jeg at Darren Fletcher var vår viktigste midtbanespiller. Det er han ikke nå. Virustrøbbelet ødela en del av forrige sesong, og det er fortsatt usikkert når han er tilbake. Dessverre er det ofte slik at spillere som får ødelagt oppkjøringsperioden heller ikke klarer å prestere stabilt på et høyt nivå når de så er tilbake. Forvent derfor ikke altfor mye av skotten i år.

Jeg synes også det er urettferdig å sammenlikne Anderson med en gammel Paul Scholes. Det er han rett og slett ikke. Anderson på sitt beste holder høyt, høyt nivå, men jeg synes uansett at det er for mange feilpasninger. Selv om han scoret mot MLS All Stars så var det ikke mye i USA som ga bud om at brassen kommer til å bli så mye mer målfarlig denne sesongen. Derfor: Anderson viste i deler av fjorårssesongen, spesielt da han fikk sjansen offensivt på midtbanen, at han er viktig, men en ny Scholes? Nei.

Personlig er jeg også spent på hva Ryan Giggs kan prestere denne sesongen. Det blir vel litt som å banne i kjerka, men jeg synes å ha sett tegn på at nivået hans har falt bittelitte grann. Samtidig blir det litt med Giggs som med Ferguson. Den mannen har vist så mange ganger at han presterer og har kontroll, at man nesten bare la tvilen komme ham til gode. Jeg blir i alle fall ikke overrasket hvis han plutselig er banens beste igjen i noen kamper utover høsten.

Like spennende blir det å se hva Tom Cleverley kan prestere. Jeg var skeptisk. Han leverte rett og slett en elendig omgang mot Chicago, og da tenkte jeg i det stille at der forsvant hans sjanse denne sesongen. Han vil være så langt bak i køen at det bare er å leie ham ut igjen. Så kom Barcelona-kampen. Han var ikke blendende i 1. omgang der, heller, men han hevet seg i 2. omgang. Og hvem vet? Det er ikke alltid det er så mye mer som skal til. Fotball handler en masse om psykologi, og Cleverleys prestasjon og Sir Alex´ uttalelser om at han var banens beste kan ha gitt ham selvtilliten han trenger for å levere godt. Jeg tror fortsatt ikke vi snakker om en spiller som kan ta steg som Jack Wilshere gjorde i fjor, men vi kan ta et steg av gangen. Klarer han å gå fra Wigan til å bli en bra United-spiller så vil det være imponerende.

Jeg så ikke tirsdagens oppvisningskamp mot Marseille, men Cleverley (og Danny Welbeck) stod bak begge Uniteds mål, og ved begge anledningene så han bra ut. Igjen. Nok et tegn på økt selvtillit?

Se alle målene fra Marseille-United XI 8-2 under. Saken fortsetter under.

<b> </b><iframe width=»542″ height=»349″ src=»http://www.youtube.com/img src=’https://cdn.united.no/uploads/united_ez/michael_owen_jubel_etter_maal_mot_barcelona.jpg’ class=’ez-size-original wp-image-23960 alignright’/>En av grunnene til at jeg kan ta penga for Berbatov er at jeg er komfortabel med de andre spissalternativene. Danny Welbeck hadde fantastisk godt av utlånet til Sunderland, og spilte med stor selvtillit i USA. Han har også fått sjansen både på kanten og sentralt på midtbanen (mot MLS All Stars), det vitner om tillit fra Sir Alex, og Welbeck skal og må få sjanser i United i år. Det tror jeg han vil løse på en bra måte.

Samtidig er en skadefri Michael Owen også en viktig spiller i troppen. Nei da, han er kanskje ikke like rask som i glansdagene, han bommer også på noen store sjanser, men spissens bevegelsesmønster er fortsatt på høyt nivå, og jeg har ingen problemer med å ha ham som et av alternativene på topp.

Da ser det verre ut for Federico Macheda og Mame Biram Diouf. De to virker, for meg, helt klart bak de andre i spisskøen. De leverte ok USA-turneer, men heller ikke noe mer. Så får man se om de leies ut, selges eller hva Sir Alex gjør med dem.

Ikke vurdert:

Antonio Valencia: Skadet under Copa America, trente seg deretter opp på Carrington, og skal være nogenlunde klar til sesongen. Skrev akkurat under på en ny kontrakt med klubben.

Darren Gibson: Salget til Sunderland gikk i vasken tidlig under USA-turneen. Ble likevel ikke hentet over, og leverte heller ikke så stort for reservelaget mens de andre var i USA. Usikker fremtid. Stiller nok bak en spiller som Cleverley i køen, og er dermed enda lengre fra laget i år.

Oppsummert:

United ser bedre ut enn i fjor. Vi er Premier League-favoritter. Det eneste spørsmålstegnet jeg har er hvor nært opp til van der Sars stabilitet De Gea/Lindegaard kan komme. Leverer de som vi håper på går det bra. Det har også virket som om spillerne har vært ekstra fokusert i sommer. Om det er stor konkurranse, smellen i Champions League-finalen noe annet som er grunnen, det vet jeg ikke. Jeg vil uansett påstå at vi er på høyere nivå nå enn vi var på samme tidspunkt i fjor.

Det er også viktig siden vi møter Tottenham, Arsenal og Chelsea i løpet av de fem første serierundene.

Vi kommer heller ikke til å savne Wes Brown, John O´Shea eller Paul Scholes nevneverdig. Jo, vi er litt tynnere besatt på backplass og vi mangler nok litt kreativitet sentralt på midtbanen. Jeg kan likevel ikke se at det skal hemme oss stort i serien. Spørsmålet er imidlertid om vi kan ta opp kampen med Barcelona i Europa. Jeg er usikker. Barcelona er så gode at akkurat det handler om mye mer enn et stjernekjøp ala Sneijder. Vi møtte dem imidlertid på en klokere måte i Washington, og selv om det bare var en treningskamp så viste det i alle fall at man kan ta dem i en enkeltkamp.

Det er ikke så dumt for spillerne å vite det.

Uenig? Er jeg helt på jordet? Det er lov å mene det! Si din mening i kommentarfeltet under.

Powered by Labrador CMS