Hva har disse til felles?

Kanskje ikke så vanskelig å tippe seg frem til…

Publisert Sist oppdatert

Søndag er de duket for storoppgjør når Manchester United gjester Arsenal. Hjemmelaget har mye å revansjere etter 1-2-tapet der forrige sesong, mens bare seier er godt nok også for United.

De to lagene har en lang historie som rivaler, dog noe roligere per dags dato i forhold til da Roy Keane og Patrick Vieira barket sammen to ganger i sesongen tidlig 2000-tallet.

Det er sjelden at noen spiller for to rivaler i løpet av sin karriére, som for eksempel Manchester United og Manchester City, United og Liverpool, Liverpool og Everton, osv…

Men Arsenal og United – som dog ikke er byrivaler – har hatt hele 12 spillere som har spilt for hverandre.

Danny Welbeck

Den siste til å gå fra United til Arsenal er Manchester-gutten Danny Welbeck. Etter 13 år i United, både på aldersbestemte lag og a-laget, gikk han sommeren 2014 til Arsenal, etter at Louis van Gaal ikke så en fremtid i 24-åringen i United. Welbeck spilte jevnt og trutt på a-laget til United fra 2008 til han ble solgt, men det var ikke før 2010/2011-sesongen at han virkelig fikk starte kamper i Premier League. Slet med å finne nettmaskene regelmessig i United. Det har han også slitt med etter overgangen til Arsenal, og har også slitt med skader i det siste.

Danny Welbeck.
Danny Welbeck.

Robin van Persie

Nederlenderen som scoret på bestilling så snart han var skadefri mens han spilte for Arsenal var en av lagets viktigste spillere inntil 2012/2013-sesongen. Da nektet nederlenderen på å skrive under en ny kontrakt, og da var ikke Sir Alex Ferguson vanskelig å be. Skotten hadde bare én sesong igjen, og da kunne han like greit punge noen titalls millioner pund for Robin van Persie. Signeringen skulle nemlig vise seg å sikre seriegull i Fergusons siste sesong.

Robin van Persie.
Robin van Persie.

Mikaël Silvestre

På nesten 250 kamper for Manchester United, vant den franske midtstopperen fem ligatitler, én FA-cup, én ligacup, og Champions League én gang. En fast brikke på Ferguson-laget fra begynnelsen av 2000-tallet og helt til Nemanja Vidic kom inn vinteren 2006 og tok plassen hans på laget. Den første spilleren til å gå direkte fra United til Arsenal siden da Brian Kidd gjorde det i 1974.

Mikaël Silvestre.
Mikaël Silvestre.

Andrew Cole

Andy Cole gikk til Arsenal som unggutt, men fikk aldri sjansen fra start på førstelaget til laget som den gang var ledet av George Graham. Gikk til Bristol City og storspilte der, før han gikk videre til Newcastle United for å så ende opp i United i 1995. Cole dannet sammen med Dwight Yorke et dødelig spisspar på slutten av 90-tallet, og var én av hovedgrunnene til at United tok med seg «The Treble» sesongen 1998/1999.

Andy Cole.
Andy Cole.

David Platt

Noen lunde samme historie som Yorke, bare omvendt. Og ikke like mange mål. Platt kom til United som unggutt i 1982, og var der i tre år uten at han noen gang spilte for førstelaget. Via en rekke andre klubber, endte han til slutt opp i Arsenal ti år etter United-karrieren sin. Der spilte den dynamiske midtbanespilleren 108 kamper og scoret 15 mål. Gjorde senere suksess med Juventus i Italia.

David Platt.
David Platt.

Jim Leighton

Ble hentet til United av Sir Alex Fergusons tidligere klubb, Aberdeen, bare to år etter at skotten hadde tatt over rødtrøyene. Lite selvsikker og ikke god nok for topp Premier League-nivå var årsaken til at Ferguson hentet inn Peter Schmeichel som skottens erstatter. Men før det var Leighton utlånt i ett år i Arsenal i 1991. Heller ikke der ble han tilbudt spilletid.

Jim Leighton.
Jim Leighton.

Viv Anderson

Hva er han mest kjent for? Å være første mørkhuda spilleren til å representere det engelske fotballandslaget, eller å være Sir Alex Fergusons første signering i United? Uansett, etter 150 kamper og 15 mål i Arsenal-drakt, hentet Ferguson forsvarsspilleren til Old Trafford, hvor han ble fra 1987 til 1991. Der vant han både FA-cupen og cupvinnercupen.

Viv Anderson.
Viv Anderson.

Frank Stapleton

Frank Stapleton har til sammen nesten 600 kamper for United og Arsenal. Iren ble hentet til Arsenal for 41 år siden – i 1974 – og var der i syv år, helt til Ron Atkinson hentet ham til United. Der var han frem til 1987 og vant FA-cupen i både 1983 og 1985. Har siden spilt i en rekke andre klubber, deriblant Ajax, Derby County, Le Havre, Blackburn Rovers og andre engelske klubber som nå befinner seg i lavere divisjoner.

Frank Stapleton.
Frank Stapleton.

Brian Kidd

«Local lad» som vant Champions League-finalen med Manchester United i 1968 på 19-årsdagen sin. Kidd hadde et strålende toppnivå i United-drakta, men etter en god start på sesongen varierte han for mye i prestasjonene. Signerte for Arsenal da han rykket ned med United, og leverte to gode sesonger med londonlaget fra 1974 til 1976.

Brian Kidd og Sir Alex Ferguson.
Brian Kidd og Sir Alex Ferguson.

Jimmy Rimmer

Målvakten Jimmy Rimmer var i United fra 1965 til 1974. Ikke som førstekeeper, men som andrevalget bak Alex Stepney. Til slutt ble han lei av tilværelsen som andrefiolion, og overbeviste Arsenal i 1974 om at han var god nok for førstelagsspill. Der gjorde han sakene sine bra, ble kåret til klubbens spiller i 1975 og fikk til og me den landskamp i 1976.

Jimmy Rimmer.
Jimmy Rimmer.

George Graham

George Graham.
George Graham.

Spilte 308 kamper for Arsenal fra 1966-1972. En strålende offensiv midtbanespiller for nord-lononerne, og ble hentet av United etter seks år i Arsenal. Der var han bare i to år, før han gikk videre til Portsmouth, Crystal Palace og California South – som trolig den første skotten, eller i det hele tatt utlending, til å spille for et lag i nord-Amerika. (Correct me if I’m wrong.) Var manager i Arsenal i ni år fra 1986 til 1995. Mannen som hentet Andy Cole som 17-åring.

Ian Ure

ure_ian
Ian Ure.

Etter over 200 kamper i Arsenal-drakt som midtstopper, gikk han til United i 1969, hvor han var i to år. Wilf McGuinness’ eneste kjøp som United-manager etter å ha blitt tipset av Sir Matt Busby om at Bill Foulkes spilte på siste verset eog at Ure var mannen til å erstatte ham. Han gikk videre til St. Mirren i Skottland hvor han var i to år før han la opp som 34-åring.

David Herd

En «unsung hero»? Hvertfall den dag i dag. En hører historiene om George Best, Bobby Charlton, Eric Cantona, Denis Law, osv., men svært mange har ikke hørt historien om skotten som scoret 145 mål på 265 kamper. Herd, opprinnelig fra Skottland, voks opp i Manchester og innledet sin karriére i Stockport Country. hvor han var i tre år før Arsenal hentet ham. I London scoret han nesten 100 mål på 166 kamper. Matt Busby hentet ham til United i 1961, og skotten skrev seg for alvor inn i United-hjertene da han scoret to mål for United i FA-cupfinalen mot Leicester City som United vant 3-1.

david herd
David Herd.

 

Powered by Labrador CMS