Gjensyn med gamle kjente

Visste du at den ene Leicester-spilleren er broren til en United-spiller?

Publisert Sist oppdatert

Det tok fire kamper før Louis van Gaal fikk sin første trepoenger som Manchester United-sjef, men den kom på overbevisende vis da «de røde djevlene» høvlet over Queens Park Rangeres 4-0 på Old Trafford.

Neste utfordring blir Leicester City på King Power Stadium, og med nysigneringene Radamel Falcao, Ángel Di María, Daley Blind, Marcos Rojo og Luke Shaw alle klare til kamp blir dette en spesiell «andrekamp» i Manchester Uniteds «nye nystart».

Men det som også gjør denne kampen spesiell er at Louis van Gaal møter en rekke spillere som har vært innom Manchester United på et eller annet tidspunkt i løpet av karrieren. Disse heter Ritchie de LaetDanny DrinkwaterMatty JamesDanny SimpsonTom LawrenceLouis RowleyJack Barmby og Nick Powell (som bare er på lån).

Ritchie de Laet

Spørsmålet United-fans stiller rundt Ritchie de Laet er vel hvorvidt han er et «Manchester United-produkt» – til tross for solid innsats på både U18- og U21-nivå for Manchester United.

Belgieren ble hentet fra Stoke til Old Trafford som 19-åring januar 2009, og gikk direkte inn på klubbens reservelag og ble fast på U21-laget, i tillegg til at han var svært toneangivende i en U18-turnering.

Førstelagsdebuten kom i Premier Leagues aller siste serierunde da ligagullet allerede var sikret, mot Hull City, uten at han fikk noe særlig mer tillit utover det – sett bort fra et par ligacupkamper i løpet av høsten 2010, før han ble kastet rundt mellom diverse klubber i løpet av 2010/2011-sesongen (én måned i Sheffield United, én måned i Preston North End (hvor Sir Alex Fergusons sønn var manager) og et halvår i Portsmouth).

Sommeren 2011 ble belgieren sendt på utlån til nyopprykkede Norwich City, hvor han bare fikk syv kamper for kanarifuglende på det halvt år lange oppholdet før Norwich terminerte lånekontrakten hans i januar 2012.

Den påfølgende sommeren forlot han Old Trafford til fordel for Leicester City, og har siden spilt fast.

Ventet å starte? Ja.

RITCHIE DE LAET: Leicester-spiller.
RITCHIE DE LAET: Leicester-spiller.

Danny Drinkwater

Noen av dere har bare hørt om ham fordi han har et tøft navn. Men Manchester-gutten Danny Drinkwater var i Manchester United i 13 år, og ble en del av United-akademiet allerede som ni-åring. Han har imidlertid aldri spilt for førstelaget. Som 16-åring signerte han sin første lærlingkontrakt, og var fra da av fast på Uniteds U18-lag, og der var han helt til han fylte 18 år. Da ble han en fast del av U21-laget ledet av Ole Gunnar Solskjær.

Men så skjedde det samme med ham, som med de fleste andre reservelagsspillere. Drinkwater maktet aldri å ta det neste steget opp til førstelaget, og ble kastet rundt fra klubb til klubb på utlån. I 2009/2010-sesongen spilte han 35 kamper for daværende League One-klubb Huddersfield Town, før han gikk til Cardiff City sommeren 2010.

Der spilte han seg mer eller mindre fast på laget, før Manchester United kalte ham tilbake i januar – til tross for at låneoppholdet egentlig skulle vare en hel sesong – før de sendte ham på utlån til Watford bare tre dager senere. Der var han til sommeren kom. Da var det nemlig Barnsleys tur til å få mannen med det karakteristiske navnet på lån.

Januar 2012 – etter et halvt år i Barnsley – ble han hentet til Leicester City.

Ventet å starte? Kanskje.

DANNY DRINKWATER: Starter han?
DANNY DRINKWATER: Starter han?

Matty James

Like utenfor Manchester sentrum ble 23 år gamle Matty James født og oppvokst. Som en del av Manchester Uniteds akademi fra veldig ung alder fikk han sin U18-debut som 14(!)-åring i 2005. Hans neste kamp kom ikke før ett år senere – og det var først da han ble fast inventar på U18-laget.

I løpet av 2008/2009-sesongen ble han fast på Solskjærs U21-lag, samtidig som han hyppig spilte for U18-laget. Men til sesongens siste Premier League-oppgjør, 24. mai 2009, mot Hull City, var ligagullet allerede sikret. Da ble Matty James (sammen med Drinkwater) kalt opp til førstelaget, men satt på benken hele kampen.

Sir Alex Fergusons sønn, Darren Ferguson, ble i januar 2010 manager for Preston North End. Da bestemte Sir Alex seg for å sende sine spillere på lån til sønnen, og Danny Welbeck, Matty James og Danny Drinkwater ble alle sendt på lån til Preston-klubben. Darren Ferguson fikk imidlertid sparken i desember 2010, og da ble leiesoldatene kalt tilbake til Manchester United som følge av nettopp dét.

Det hører med i historien at Matty James er storebroren til Reece James, som kom til Manchester United som 18-åring i 2012.

Samtidig som Danny Drinkwater, gikk Matty James til Leicester City sommeren 2012.

Ventet å starte? Ja – returnerer fra skade.

MATTY JAMES: Har vært savnet i sitt skadefravær.
MATTY JAMES: Har vært savnet i sitt skadefravær.

Danny Simpson

Best kjent som ex-Newcastle-spiller for noen – kjent som Manchester-gutt for noen.

Danny Simpson ble hentet til Manchester United som unggutt, og ble promotert til reservelaget som 18-åring i 2005, og fikk sin første kamp sommeren 2006. Men før det, tilbragte han et halvår i sammarbeidsklubben Royal Antwerps startellever. Etter en sommer på Old Trafford, ble han igjen sendt til den belgiske klubben for et halvår på lån – hvor han også da spilte fast.

Men i januar 2007 var det tid for å matching i mer hjemlige trakter. Sammen med Jonny Evans gikk han til Sunderland på lån, og vant Championship på Stadium Of Light og hjalp dermed klubben til opprykk til Premier League.

Når sommeren kom var det tilbake til Old Trafford, hvor han spilte for reservelaget før han fikk sin a-lagsdebut i ligacuptapet mot Coventry i september. Etter et par innhopp i Premier League og Champions League gikk han på utlån til Ipswich Town i mars 2008 som følge av at han ikke var god nok for United og trengte kamptrening.

Så fulgte det to sesonglange lån i henholdsvis Blackburn Rovers og Newcastle United før han meldte permanent overgang til sistnevnte. Der var han i tre år, før han ble hentet til Queens Park Rangers – hvor han rykket opp fra Championship.

Sommeren 2014 ble han hentet til Leicester City.

Ventet å starte? Kanskje.

SIMPSON: Venter ennå sin Leicester-debut.
SIMPSON: Venter ennå sin Leicester-debut.

Tom Lawrence

20 år gamle Tom Lawrence er opprinnelig fra Wales, men ble en del av Manchester United som åtte-åring i 2002. Syv år senere fikk han sin første U18-kamp for Manchester United. Det var imidlertid ikke før 2010/2011-sesongen at han ble fast på laget. Videre bidro Lawrence sterkt til FA Youth Cup-suksessen i 2011/2012, hvor United tok seg helt til semifinalen.

Sommeren 2012 signerte han sin første proffkontrakt, og tok steget opp til førstelaget – men med konkurranse fra Federico Macheda, Angelo Henriquez, Will Keane og Joshua King ble det vanskelig for waliseren å boltre seg fast på laget, og ble oftere sett slite benk enn på banen for å score mål.

I november 2013 slo Lawrence følge med Ben Amos, og gikk på et månedslangt lån til Carlisle United, og var der til 4. januar – før fire uker med U21-fotball fulgte. På januarvinduets siste dag gikk han på lån til Championship-klubben Yeovil Town som rykket ned fra den beintøffe ligaen nivået under Premier League. Etter bare to mål på 19 opptredener for Yeovil-klubben kom han tilbake til Manchester i mai, og fikk – sammen med James Wilson – sin førstelagsdebut mot Hull City 6. mai.

Mange håpte kanskje på et utlån for lovende Tom Lawrence, men 20-åringen endte til slutt opp med en permanent overgang til Leicester City.

Ventet å starte? Nei.

LAWRENCE: Fersk Leicester-spiller.
LAWRENCE: Fersk Leicester-spiller.

Jack Barmby

Den 19-årige Essex-gutten ble hentet til Manchester United som 14-åring i 2008. Etter å ha gått gradene i Manchester Uniteds ungdomssystem, fikk han sin U21-debut i februar 2011.

I løpet av sommeren 2011 viste Barmby hvilket potensiale han hadde etter å ha scoret fire mål på fem kamper i Milk Cup, før han viste det samme i FA Youth Cup den påfølgedne sesongen. Barmby nettet nemlig i hver eneste (FA Youth Cup-)kamp – helt til semifinalen hvor de ble slått ut av Chelsea.

Barmby tok heller aldri det avgjørende steget opp til førstelaget, og gikk i januar 2014 på utlån til Hartlepool United, hvor han ble ut sesongen og scoret fem mål på 17 kamper.

I mai i år ble det klart at unggutten ville forlate Manchester United til fordel for Leicester City.

Ventet å starte? Nei.

BARMBY: Her for Hartlepool.
BARMBY: Her for Hartlepool.

Louis Rowley

19 år gamle Rowley gikk gradene i Walsall og spilte der helt til U18-nivå, før han ble plukket opp av Manchester United sommeren 2013.

For United ble det bare fire U19-kamper samt ti U21-kamper på Rowley, som fikk sin UEFA Youth Champions League-debut mot Bayer Leverkusen i fjor høst. Den defensivt orienterte spilleren ble både brukt på venstreback og på defensiv midtbane av U21-trener Warren Joyce.

I juli i år meldte Rowley overgang til Leicester City.

Ventet å starte? Nei.

ROWLEY: Ikke ventet å starte.
ROWLEY: Ikke ventet å starte.

Nick Powell

Den offensive midtbanespilleren serverte YouTube-scoringer på bestilling før Manchester United kom på banen i 2012 – da han signerte for Manchester United for om lag £6 millioner.

Powell fikk et par kamper i sesongoppkjøringen til Sir Alex Fergusons siste sesong, og fikk omsider sin Premier League-debut som 18-åring mot Wigan Athletic da han kom inn for Ryan Giggs i det 71. minutt og scoret fra 20 meter.

Men et år preget av veksling mellom reservelag og førstelag senere – i september 2013 – gikk han på utlån til klubben han scoret sitt første a-lagsmål for, Wigan Athletic. Der gjorde han sakene sine bra, og var der ut hele sesongen før han returnerte til Theatre of Dreams i mai 2014.

Powell var en del av laget som tapte 0-4 borte mot Milton Keynes Dons i ligacupen, og det var det eneste av førstelagsspill han fikk av Louis van Gaal før han ble sendt ut på lån til Leicester 2. september – og der blir han ut sesongen.

Ventet å starte? Nei – kan ikke spille mot klubben han eies av.

POWELL: Starter han…?
POWELL: Kan ikke spille mot Manchester United.

PS: Jeffrey ‘Jeff’ Schlupp som spiller i Leicester har også et lite opphold på Aon Training Complex på CV-en. Vinteren 2013 var han på et to-tre ukers langt prøvespill, og spilte U21-kamper mot henholdsvis Liverpool og West Ham. Ventet å starte? Startet på benken forrige kamp, men er likevel ventet å starte.

Hva tror du om søndagens kamp?

Powered by Labrador CMS