– Han var alltid en 6er eller 7er…

LANGT INTERVJU: United-Supporteren møtte en av de som har utviklet Daley Blind.

Publisert Sist oppdatert

Denne saken stod først på trykk i United-Supporteren høsten 2014, like etter Daley Blinds overgang til United og er et eksempel på saker man kan lese jevnlig om man er medlem i Supporterklubben.

Ikke medlem? Bli medlem her.

– Blir Uniteds viktigste spiller

I Amsterdam: Lars Morten Olsen

– Jeg tror Daley på sikt blir Uniteds viktigste spiller. En «schpielmacher». Daley har ikke et stort navn som Rooney, men det vil han få!

ladru
Patrick Ladru

Patrick Ladru hadde Daley Blind under seg på Ajax’ verdensberømte akademi. Han så den nåværende United-spilleren for første gang da han var fem år. Talentet lå der allerede. Det var historien om eplet og stammen. Ladru forstod raskt at Daley hadde fått noen genetiske gaver av sin berømte far Danny.

– Han var aldri best, men han var veldig jevn og stabil. På en skala fra 1 til 10 var Daley alltid en 6 eller 7. Han var aldri nede på 5, 4 eller 3.

Vi treffer den erfarne treneren i utkanten av Amsterdam på Ladru’s stamkro. En sånn erketypisk nederlandsk kneipe. Kneipe i positiv forstand. Mørk og brun der historien sitter i veggene, og som åpner halv syv hver morgen så kaffetørste amsterdamere kan ta en kopp kaffe eller frokost på vei til jobb.

– Det er mye roligere her enn inne i sentrum. Her kan vi prate uforstyrret, og jeg bruker å gjøre avtalene mine på denne kroen, forklarer Ladru til United-Supporteren, mens han nipper til et krus te.

“Daley var god, men absolutt ikke best.”

Patrick Ladru

Det var omtrent midt i Danny Blinds fjortenårige Ajax-karriere som han en dag tok med sin sønn på trening. Bare sånn at guttungen skulle få det litt gøy med fotballen.

– Jeg husker det veldig godt. Daley var fem år gammel. Jeg forstod allerede da at han hadde et stort talent med en fin venstrefot.

Den første klubben for Uniteds nummer 17 var imidlertid ikke Ajax.

Han startet i Amsterdamsche Football Club. Da han var ni år gammel mente Ajax at han var god nok for klubbens akademi. Der startet Daley Blind under Patrick Ladrus ledelse.

– Selv så ung var det lett å se at Daley var en klok spiller. Han kom inn på U10-laget, som var et eksepsjonelt kull. Kanskje det beste kullet jeg hadde i mine 21 år som Ajax-trener. Det var 15 spillere og tolv av dem ble profesjonelle. Det er egentlig helt ekstremt.

– Ajax-akademiet er verdenskjent for sin høye kvalitet, men derfor er også nåløyet trangere. Var Daley så god at det var gitt at han ville bli tatt opp i akademiet?

– Nei, på ingen måte. Han var god, men absolutt ikke best. Det som først og fremst har ført Daley dit han er i dag er at han er stabil og jevn. Han er fullt klar over hva han kan utrette på en fotballbane, og han forsøker seg ikke med dumme ting. Rent taktisk er han fantastisk. Han er veldig god til alltid å være i rett posisjon. Han er ikke spesielt rask, men han leser spillet glimrende og er en stabil fyr.

blind1

TIPS-MODELLEN

Ajax-akademiet jobber ut ifra den såkalte TIPS-modellen (T=teknikk, I=innsikt, P=personlighet og S=speed, altså fart). Ideelt skal man være veldig god i alle fire komponenter. Hvis man ikke er det, må man være meget sterk på det øvrige.

– Daley var god teknisk, og jeg vil si ekstremt god teknisk med venstrefoten. Hvis du tar I-en for innsikt så var den fantastisk. Det samme med personligheten. S-en var ikke Daleys sterke side, men han kompenserte manko på fart med særdeles sterk innsikt og personlighet, og til dels teknikk.

Gary Neville har i et tidligere United-Supporteren fortalt at han selv var ekstremt ambisiøs, så mye at han ofret venner og sosialt samvær for å bli proff i United. Fordi han selv innså at han manglet det ekstra talentet.  Patrick Ladru vil ikke sette Daley Blind i samme kategori.

– Jeg vil ikke kalle ham super-ambisiøs. I hvert fall ikke da han var helt ung. Vi lager ikke roboter i Ajax-akademiet. Det må være rom for å ha det gøy også, spesielt i de yngre lagene. For Daleys del vil jeg si at han ble ordentlig seriøs da han var ca 16 år. Han forstod at han hadde et spesielt talent og bestemte seg for å jobbe med det. Han kom tidlig inn på aldersbestemte landslag, og begynte å arbeide målrettet og ambisiøst etter det.

Danny Blind kom til Ajax som 25-åring og ble en klubb-legende.  Kun «Mr Ajax», Sjaak Swart – som spilte for Ajax fra 1957 til 1973 – har flere klubbkamper enn faren til Daley.  Danny Blind løftet Champions League-pokalen med Ajax i 1995. Han vant UEFA-cupen, cupvinnercupen, fire nederlandske cupmesterskap og fem ligatitler med Ajax.

Ajax-fansen forgudet midtstopperen, og da legendens sønn slo gjennom på A-laget var det lett for fansen å dra paralleller. For lett, ifølge Ladru.

– Det er ingen tvil om at presset var stort på Daley. Han klarte å takle det fordi han har en fantastisk personlighet. Alle sammenlignet ham med hans far, men media og andre gjorde problemet større enn det egentlig var.

“Jeg husker noen av Daleys kamper der han ikke spilte noe godt i det hele tatt.”

Patrick Ladru

 

Talentet til Daley Blind var ubestridt.

Han gjorde det godt på Ajax-akademiet og han kom inn på aldersbestemt landslag for Nederland allerede som U15-spiller. Han ble kåret til Ajax’ «talent for fremtiden.»  Ting gikk i riktig retning. Det vil si helt til da man forventet at han skulle slå ut i full blomst.  I stedet stagnerte utviklingen fullstendig. Det skjedde da Blind var rundt 18 år.

I januar 2010 ble han lånt ut til Groningen, som brukte Blind som høyreback. Blind skal ha vært nær en permanent overgang for 1,5 millioner euro, men daværende Ajax-sjef Martin Jol ombestemte seg og beholdt Blind likevel. Sommeren 2010 var Blind tilbake i Ajax og rundt juletider samme år overtok Frank de Boer roret i klubben.

Det skulle bli et vendepunkt for Blind, selv om resultatene ikke syntes på en stund.

Blind var hakkekyllingen for Ajax-fansen

– Det var overhodet ikke lett for Daley den perioden. Folk sammenlignet ham med faren, noe som var feil å gjøre fordi Danny kom til Ajax som en etablert spiller. Daley kom på førstelaget som 17-18-åring, mens Danny var 25. Jeg husker noen av Daleys kamper der han ikke spilte noe godt i det hele tatt. Jeg tror problemet for Daley var at han rent fysisk ikke var klar ennå da han var 18, 19 og 20 år. Han hadde en sen fysisk utvikling.

blind2

TILLIT UNDER DE BOER

2012/2013 skulle bli sesongen hvor Blind gjorde sitt store gjennombrudd. Skjønt, så sent som i seriepremieren mot AZ ble Blind møtt med hån og piping da han ble byttet ut. De Boer fortsatte imidlertid å bruke Blind, og United-spilleren spilte stadig oftere i 6-er rollen i stedet for på venstrekanten. I serie og cup noterte Blind 46 kamper, og kun Siem de Jong (med 47) spilte mer.

– Hovedgrunnen til at Daley kom seg gjennom den tunge perioden var at han er en stabil fyr og er i balanse. I tillegg skal klubben Ajax ha ros for at de støttet ham hele tiden. Frank de Boer stolte på Daley selv da andre tvilte. Han så noe i Daley da andre trenere hadde vraket ham. Det betydde mye for Daley der og da. Det ga Daley selvtillit. På landslaget er det ingen tvil om at Louis van Gaal var veldig viktig for Daley.

For i sin gjennombruddsesong fikk Daley Blind også for første gang prøve seg på A-landslaget.

Debuten kom i februar 2013 i en treningskamp mot Italia. Kampen endte 1-1 og Blind spilte hele oppgjøret. Selv om han hadde hele 57 aldersbestemte landskamper, debuterte ikke Blind på A-landslaget før fire uker før sin 23-årsdag. Da han først hadde debutert ble han straks en fast brikke under Van Gaal, og to år senere står Blind med 25 kamper for «de oransje».  I VM scoret han blant annet mål da Nederland slo Brasil 3-0 i bronsefinalen.

– Landslagskarrieren til Daley må først og fremst tilskrives Louis van Gaal, som ga Daley sjansen. Van Gaal liker spillere som er dyktige til å lese spillet, noe Daley gjør. I tillegg gir han disse pasningene som er en fryd å se på.

En av pasningene som Patrick Ladru tenker på er Blinds skreddersydde assist til Robin van Persie mot Spania i VM. Blind har senere uttalt at pasningen kom mer på instinkt enn øvelse.

– Det er sånn type Daley er, men det viktigste er at han SÅ muligheten. Han SÅ at Robin løp, han visste at han måtte slå pasningen i akkurat rett øyeblikk og han gjorde det. Glem ikke at han gjorde det også i kampen etter mot Australia.

“Skal jeg være ærlig hadde jeg ikke forventet at Daley skulle være der han er i dag.”

Patrick Ladru

 

Den tidligere treneren til Daley Blind sier at United-stjernen har føttene godt plantet på jorden, og at det skal  mye til for å vippe 24-åringen av pinnen.

– Daley er sterk mentalt. Han er i harmoni med seg selv, og han er et veldig vanlig menneske som ikke tar av. Han tar seg tid til alle, uansett posisjon eller hvor på rangstigen du er. I dagens fotball med så mye penger involvert og så mange ytre faktorer, tror jeg dessverre det er veldig mange spillere som har enormt talent, men som ikke er stabile i sitt sinn. Daley har et sunt og godt forhold til sine foreldre. Hans mor betyr mye for ham, og hans far kan hjelpe ham med alt fordi han var selv proff i atten år og kan gamet.

– Tvilte du som trener noen gang på at Daley skulle klare nåløyet og bli proff?

– Skal jeg være ærlig hadde jeg ikke forventet at Daley skulle være der han er i dag – Manchester United-spiller og etablert på Nederland. På akademiet spilte han aldri en dårlig kamp. Han var alltid stabil, men ikke den beste. Den beste på laget var midtbanespiller Ben Rienstra. Han spiller for Zwolle nå, men har ingen landskamper. Det var andre på laget som også var bedre enn Daley, men hans styrke var at han var stabil og jevn.

– På en skala fra 1 til 10 var han alltid en 6 eller 7. Aldri en 5, 4 eller 3. Og han var alltid åpen til å lære. Han ville alltid lære mer, og det er viktig.

blind3

90,17 % RETT ADRESSE

Da United storhandlet før sesongen, var både media og supportere mest opptatt av Falcao og Di Maria. Ja, selv Herrera og Shaw fikk mer oppmerksomhet enn det billigste sommerkjøpet.  Men folk fikk snart øynene opp for Blind. Før skaden i november spilte Blind åtte strake kamper, alle åtte i 90 minutter. Han sendte i vei 529 pasninger, eller i snitt 66 per kamp. I hele 90,17 prosent sendte Blind til rett adresse.

– Disse tallene var nye for meg, men jeg er ikke overrasket. Husk også at dette var i en vanskelig periode for Manchester United. De fornyer laget, de bygger nytt, de tester ut ulike formasjoner, og for Daley var det en helt ny liga, en fysisk mye tøffere liga noe som gjorde prestasjonen enda bedre. Men fordi Daley er så klok og taktisk dyktig har han gjort overgangen lettere for seg selv.

Ikke alle bifalt rosen til Blind.

Noen mente at Premier League overhodet ikke ville passe hans spillestil, og United-legendene Gary Neville og Paul Scholes var blant de som satte spørsmålstegn. Scholes lurte på om Blind var rett mann for jobben som sentral midtbane, mens Neville kritiserte Blind for å gå for lite framover.

– Alt avhenger av hvilken rolle du gir Daley og hvilke spillere han får rundt seg. Det som gjør Daley unik er at han kan lese spillet enormt raskt. Raskere enn noen andre. Han er en type spiller som trenger å bli mye involvert i spillet, og det blir han i Manchester United.

For Blind var det også viktig, tror Ladru, at han kjente manageren fra før da han skrev under på Old Trafford.

– Det er ingen tvil om at det gjorde beslutningen lettere for Daley med Van Gaal som manager, spesielt etter et så godt VM. Hvis ikke er det ikke umulig at han hadde blitt i Ajax hele karrieren.

“Daley vil lære steg for steg, og så vil han bli Uniteds viktigste spiller.”

Patrick Ladru

 

Selv om Blind som oftest ble benyttet som venstre midtbane under Ladru, ser hans tidligere trener at den snart 25-årige spilleren har en framtid i en annen posisjon på laget. En rolle Ladru karakteriserer som den viktigste på laget.

– Daley kan bli Uniteds «schpielmacher». Spilleren i midten i nummer 6-rollen. Den som dikterer spillet, farten, han som starter angrepene og som gir pasningene. Det var sånn han gjorde det mot slutten av Ajax-perioden. Også på landslaget har han spilt noen kamper i nummer 6-rollen. Flest ganger har Nigel de Jong spilt der, men Daley har også med hell fått prøve seg. Han er fortsatt ung. Han vil lære steg for steg, og så vil han bli Manchester Uniteds viktigste spiller.

blind4

BØR BLI TRENER

Siden gjennombruddsesongen 2012/2013 har karrierepilen bare pekt oppover for Daley Blind. Likevel påpeker hans tidligere trener at United på ingen måte kjøpte en hundre prosent utlært fotballspiller fra Ajax.

– Han har mer å gå på fysisk. Noen ganger må man være sterk fysisk i fotball, spesielt i England. Han kan alltid bli bedre med høyrefoten. Han kan bli sterkere i luften. Kanskje kan han også gjøre noe med personligheten sin. Med det mener jeg at hvis han utvikler personligheten sin, så kan han bli kaptein ikke minst på grunn av posisjonen som en på banen. Se på Rooney. Daley har ikke det samme navnet som Rooney i dag, men det vil han med tiden få.

– Til sist: Hvis du skal gi bare ett råd til Daley. Hva vil det være?

– Det må være at han bør forbli den personen han er hele livet. Men det er jeg sikker på at han blir. Han har en god ballast hjemmefra. Tenk på hans far. Han vant alt i fotball, men forble likevel den samme. Og hvis jeg kan gi ett råd til vil jeg be Daley å komme tilbake til Ajax når han legger opp som aktiv spiller, og bli trener i Ajax. Jeg ser et trenertalent i Daley. Med tiden tror jeg kan bli en meget god trener.

Patrick Ladru skulle ha godt belegg for å mene det. Han har selv 25 års erfaring innen yrket.

Lysten på å lese slike saker om alle Uniteds spillere? Da bør du bli medlem i Supporterklubben, fra bare 199,’ per sesong.

FAKTA OM PATRICK LADRU:

Alder: 47 år
Posisjon da intervjuet ble gjort: Juniorlandslagstrener for Hviterussland. Holder også trenerkurs over hele verden.
Trener-karriere: Ajax-akademiet 1991-2010, hvorav 2005-2010 som «director of youth». Al-Ahli (Saudi-Arabia) 2010-2012. Chivas de Guadaljara (Mexico) 2012-2013. Ajax-akademiet mars 2013-november 2014.
Kjente spillere under Ladru: Wesley Sneijder, Nigel de Jong, Johnny Heitinga, Raphael van der Vaart, Ryan Babel, Daley Blind m.fl.
Annet 1: Har jobbet under blant andre Louis van Gaal (Ajax) og Johan Cruyff (Chivas).
Annet 2: Var ferdig utdannet trener som 22-åring, etter ha lagt opp som spiller grunnet skade.

Powered by Labrador CMS