Ny nederlandsk suksess?

Når Memphis Depay ankommer Manchester United i sommer blir han den tiende nederlenderen i historien.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere denne uken ble det klart at det nederlandske stjerneskuddet, Memphis Depay, er klar for en overgang fra de nybakte seriemesterne PSV Eindhoven til Manchester United, og at bare den medisinske testen gjenstår før han i sommer kan fullføre overgangen.

Det var den første av – sannsynligvis – mange signeringer Louis van Gaal kommer til å foreta seg i sommer.

Men Depay er langt fra den første nederlenderen til å signere for Englands mestvinnende fotballklubb. Siden Arnold Mühren ankom balløya for over 30 år siden har det vært en del nederlendere inn og ut portene på Old Trafford. Depay blir den tiende i rekka.

Arnold Mühren (1982-1985)

Den teknisk begavede midtbanespilleren med én av 80-tallets mest presise venstrefot hadde vunnet både Europacupen og Eredivisie med Ajax før han tok turen til Ipswich i 1978. Der ble han i fire år, før han i 1982 meldte overgang til Manchester United i ledelse av Ron Atkinson.

Etter å ha debutert i en 3-0-seier over Birmingham i den tredje serierunden samme år, gikk han tilbake til Ajax tre år og én FA-cuptriumf senere.

arnold muhren

Jordi Cruyff (1996-2000)

Det var en utvilsomt talentfull nederlender Sir Alex Ferguson hentet fra Barcelona for £1,4 millioner sommeren 1996. Som sønn av én av tidenes beste fotballspilere, Johan Cruyff, var det et enormt forventninspress rundt midtbanespilleren som aldri maktet å etbalere seg som en solid førstelagsspiller på Old Trafford.

I tillegg til at han var litt for fysisk svak for ligaen, slet han med en rekke skader som ødela for United-oppholdet.

Jordi Cruyff spilte i likhet med sin far offensiv midtbanespiller, og i håp om å fjerne noe av forventningspresset han konstant gikk rundt med, endte med å endre draktnavn fra «Cruyff» til «Jordi» en periode.

Gikk i 2000 gratis til daværende La Liga-klubb Deportivo Alavés.

Jordi Cruyff of Manchester United

Raimond Van Der Gouw (1996-2002)

Den perfekte reservekeeper? Van Der Gouw ble som 33-åring hentet til Manchester United i 1996 med hensikt i å bli brukt benkesliter – hvertfall så lenge Peter Schmeichel befant seg på Old Trafford.

I seks år var Van Der Gouw annenkeeper på Old Trafford, og gjorde sakene sine svært bra så fort han fikk muligheten i Schmeichels fravær.

I 2002 forlot han gratis til West Ham som 39-åring for å operere som annenkeeper bak David James.

van der gouw

Jaap Stam (1998-2002)

«Har Nederland hatt én verdensklassestopper siden Japp Stam?»-spørsmålet blir stadig stilt foran mesterskap når en skal vurdere de ulike landslagene.

I 1998 hentet Sir Alex Ferguson nederlandske Stam fra PSV Eindhoven for over £10 millioner, og ble med det tidenes dyreste forsvarsspiller. Tre år og tre ligatitler senere var det nok for Stam. Etter å ha utgitt en noe kontroversiell selvbiografi der han blant annet satte Ferguson i dårlig lys ved å påstå at overgangen ble gjort uten PSVs tillatelse.

Fergie har i ettertid angrept på at han solgte nederlenderen, men synes samtidig at å få £16.5 millioner for en nesten 30 år gammel midtstopper ikke var så aller verst.

Jaap Stam of Manchester United

Ruud van Nistelrooy (2001-2006)

150 mål på 219 kamper talet for seg selv. Én av de absolutt beste målscorerne nyere historie av Premier League har sett.

I tillegg til å ha scoret utrolige 35 mål i sin debutsesong, var han en viktig brikke i laget som vant ligaen i 2002/2003-sesongen og FA-cupen året etter.

Mannen scoret ikke mange mål utenfor 16-meteren – ett eller to på sine fem år år i klubben, men var kjent som en spiss som til enhver tid var på riktig sted til riktig tidspunkt.

Også Van Nistelrooy klarte å komme på kant med Fergie. Etter en åpenlys konflikt mellom de to våren 2006 ble han vraket i ligacupfinalen mot Wigan i 2006. Det var starten for slutten for Van Nistelrooy i United. Noen måneder senere ble han snappet opp av Real Madrid.

Blackburn Rovers v Manchester United

Edwin Van Der Sar (2005-2011)

Hvor mange målvakter brukte Sir Alex Ferguson siden Schmeichels avgang i 1999 frem til Van Der Sar ankom sommeren 2005? Det var hvertfall tosifret, og bare et fåtall av de blir husket for noe annet enn tabber og usikkerhet. Det var ikke før Van Der Sar kom fra Fulham i 2005 at Fergie følte han hadde funnet den riktige. Og det for bare £2 millioner.

Strålende gjennom hele United-karrieren, straffehelt i Moskva 2008 og hele 14 ligakamper uten baklengsmål i 2008/2009-sesongen sier sitt. Ro, autoritet og rutine i tillegg til enorme målvaktegenskaper gjorde VDS til en av de beste kjøpene Fergie noen gang gjorde.

Edwin Van Der Sar (t.h.)
Edwin Van Der Sar (t.h.)

Robin van Persie (2012–)

«Judas» blir han fremdeles kalt av bitre Arsenal-supportere. Robin van Persie slet lenge med skader i Arsenal, og klarte aldri å holde seg stabilt god i mer enn to sesonger på rad før Ferguson og sølvtøy klarte å lokke ham fra trofétørket i nord-London til Manchester sensommeren 2012.

En umiddelbar suksess og kanskje én av de beste sesongene av en enkeltspiller i Manchester United var et faktum idet vi skrev ligagull nummer 20 i april 2013. Van Persie hadde nemlig dunket inn et hat-trick mot Aston Villa i kampen som sikret ligagullet.

Har dessverre siden den sesongen slitt med skader og aldri kommet tilbake på nivået han var for et par år siden. Forhåpentligvis får Van Gaal gjort noe med den aldrende nederlenderen som er god for minst 20 mål i løpet av en sesong på sitt beste.

Alexander Büttner (2012–2014)

Mål og assist i debuten sin var starten på det som mange vil anse som en mislykket karriere i Manchester United. I 2012 ble Büttner hentet som utfordrer til venstrebackposisjonen som Patrice Evra hadde beholdt i en årrekke.

Büttner viste fort seg fort frem med sin hurtighet og offensive backspill, men viste samtidig hvor svak han var defensivt. Mangel på posisjonsevner og spillforståelse gjorde at Evra beholdt førsteplassen, og nederlenderen måtte nøye seg med bare et par starter her og der.

Startet Manchester Uniteds siste Champions League-kamp på Old Trafford – mot Bayern München! Nederlenderen hadde – utrolig nok – kontroll på Arjen Robben gjennom kampen og det endte 1-1 i Manchester.

Forlot til fordel for Dynamo Moskva juni 2014 for £5,6 millioner. Like etter kom han med den merkelige uttalelsen om at «Van Gaal var ikke interessert i å prøve meg ut en gang, til tross for at jeg var banens beste hver gang jeg spilte forrige sesong.»

Everton v Manchester United - Premier League

Daley Blind (2012–)

Som en viktig brikke av Louis van Gaals Nederland under fjorårets sommer-VM ble han etter ukers spekulasjon hentet til Old Trafford i august like før sesongstart.

Uniteds første «potet» siden John O’Shea, og kan opptre som både midtstopper, venstreback og midtbaneanker. Har hovedsaklig blitt brukt på midtbanen av Van Gaal, men har måttet vikariere som venstreback i det siste.

Ble kåret til «Årets spiller» i Eredivisie sesongen før han ble hentet til Old Trafford, og er også sønn av Champions League-vinner og tidligere Van Gaal-elev Danny Blind.

Ro, få pasningsfeil, intelligens og et godt overblikk beskriver Daley Blind godt som spiller.

Daley Blind.
Daley Blind.

Har dere troen på Memphis Depay?

Powered by Labrador CMS