– Flere spørsmål ved United

TAKTISK MANDAG: I en ny spalte på united.no analyserer Dag Riisnæs, treneransvarlig i Norges Fotballforbund, kampen mot WBA.

Publisert Sist oppdatert

United godt i gang!

Hva så med laget de mønstra? Jevnt og solid. Ungt lag, med kun Ferdinand over 30 år. Mye hurtighet framover i banen. Faktisk fire nye i førsteelleveren, noe som er mye for et lag som vant PL sist sesong.

David De Gea: Ingen god kamp, virka usikker og skulle definitivt avverget scoringa. Han er nok ikke av Van der Saar-klasse, og det kan koste laget en del poeng. Tida får vise. For tidlig å dømme.

Tom Cleverley: Tilbake fra utlån, gjør en ok kamp. Løper mye, fa til å nekte motstanderen rom, og leverer helt ok med ballen. Spørs likevel om det er godt nok mot bedre motstand.

Ashley Young: Friskt pust, gjør en godkjent kamp på venstre kant. Spørs likevel om han forsterker laget. Har Valencia i bakhånd.

Danny Welbeck: Tilbake fra utlån. Preget ikke kampen, men er en god spiller som sikkert vil få en del spilletid.

United spilte en 4-4-2/4-4-1-1-formasjon, der Rooney har en del defensivt ansvar. Dette fordi det i dagens toppfotball ofte blir for vanskelig for en midtbanefirer å dekke hele banebredden. Alle lag forsøker å tre ballen inn i mellomrommet (mellom motstanders bakre firer og midtbaneledd). Da er det viktig å nekte motstander de rommene de trenger for å klare dette. I tillegg er det avgjørende å ha rett avstand mellom bakre firer (B4) og midtbane. Mellomrommet må være så lite som mulig, samtidig som B4 må verne om bakrommet. Det er tross alt enda farligere. Her er Vidic og Ferdinand dyktige.

I perioder synes jeg West Brom fikk tre seg inn i mellomrommet for enkelt, og det skal bli spennende å se hvordan Ferguson løser dette mot bedre motstand framover. Vidic og Ferdinand ble, på grunn av dårlig press på ballfører i midtbaneleddet, engstelige for å støte høyt i banen. Somen Tchoyi fikk virkelig vist seg fram, og han slapp i perioder skuffende lett til. Kanskje er det smartere å nekte enda mer rom sentralt, for i stedet å la motstander angripe utvendig. Dette fordi Ferdinand og Vidic er så sterke i egen boks. Med de nevnte stopperne har nok laget PLs beste stopperpar, men kampen viste igjen at begge to er sårbare for skader. De andre stopperne er bra, men ikke på samme nivå.

United i angrep: Jeg opplever dem som mer direkte i spillet sitt enn de fleste andre europeiske topplag. Det går fort langs bakken i lengderetningen, når rommene er der. Her er United ekstremt gode. Som stort sett alle andre lag, får de imidlertid mer trøbbel når motstander ligger lavt og nekter både mellomrom og bakrom. Etter 1-1 skapte United fint lite. Her hadde jeg forventa mer trøkk, mer motsatte bevegelser foran ballfører, og mer kreativitet. De hadde det samme problemet borte sist sesong, noe som ga en del uavgjorte resultater. Det kunne det fort blitt nå også, med sjansestatistikk på 3-4, i Uniteds favør.

Alt i alt synes jeg seriestarten var som forventa. En knepen seier borte, uten å overbevise. Det som bør bekymre United-fans, er keeperplassen og skadeproblemene på stopperne. Tida får vise om De Gea er god nok, men det var uansett vrient å hoppe etter Wirkola.

Det som kanskje bør glede mest, er at Rooney går mot en stor sesong, og farligere blir laget når Hernandez er tilbake. Ellers synes jeg ikke spillerprestasjonene var noe mer enn på det jevne. Stiller et spørsmålstegn ved kreativiteten sentralt. Her blir det spennende å se hva Giggs vil levere i år. Anderson virker bra, men er det godt nok mot de beste? Kantspillerne kommer nok til å bidra med mye framover! Bredden er utvilsomt stor, og det kan bli avgjørende når vi teller opp i mai.

Manchester United kommer helt sikkert til å være med i gullkampen. De er imidlertid ikke soleklare favoritter, men knepne sådan. De har en stor manager, en fantastisk vinnerkultur og en voldsom bredde i troppen. Likevel: Det er små marginer og det finnes per i dag et par minuser. City, Chelsea og trolig Arsenal blir tøffe utfordrere. City har en fantastisk stall, men mangler en klar spillestil og de mangler kontinuitet. Chelsea blir selvsagt å regne med. Arsenal det samme, i hvert fall om det kommer inn et par nye fjes som forsterker. Liverpool i toppen? Nei. De har etter min mening nok en gang kjøpt feil. De har ikke godt nok mannskap, de mangler en klar spillestil når de må føre kampene selv, og de har en manager som er en legende, men som kanskje ikke henger med på ypperste nivå lenger.

Vi ser fram mot neste runde!

Med hilsen Dag Riisnæs

Enig eller uenig? Logg deg inn og ta diskusjonen under.

Powered by Labrador CMS