sabitz

– Sabitzer er en helt annen type enn Eriksen

Publisert Sist oppdatert

– Eriksen har ballen, gir den til Rashford, det er rom foran Eriksen, han utnytter det, Rashford spiller ham fri, dansken avanserer, ser opp, finner Bruno, 45 grader tilbake, MÅL!

Eller:

– Se på den Eriksen-crosseren, nydelig til Antony, gjennom til Casemiro, MÅL!

Der har du to av Uniteds mål de siste ukene, regissert av Christian Eriksen.

Og for å ta konklusjonen med en gang: Marcel Sabitzer gjør ikke det Eriksen har gjort for United.

Jeg brukte tirsdagskvelden til å se gjennom mange av østerrikerens kamper for Bayern denne sesongen – og krydret det hele med det som skulle være en av hans beste kamper for RB Leipzig, før overgangen til Bayern.

Min oppfatning: Uniteds nye midtbanespiller er en helt annen spiller enn det Eriksen er.

Med Sabitzer blir det nok heller som følger:

– Og der mister United ballen, men se på Sabitzer da, han tar noen skritt frem i banen, han vinner tilbake ballen, dette er et gunstig brudd for United, dere, Sabitzer spiller kort til Bruno som finner Antony, MÅL!

massa

Eller:

– Nå har Rashford hele kanten foran seg, han setter fart, se på forsvaret som rygger, da, men hvem er det som kommer i midten der? Det er Sabitzer på et kjempeløp, Rashford legger inn, Sabitzer kaster seg frem, mål

Ser du forskjellen allerede?

Min umiddelbare konklusjon er egentlig at United må litt tilbake på tegnebrettet, fordi Eriksens enorme naturlige spissferdigheter på det å se rom , utnytte rom og også å slå pasninger inn i det rommet, ja, ganske enkelt «kreativitet», ikke er noe Sabitzer har.

Litt avhengig av hvilken statistikkside du bruker så vises dette også tydelig. Eriksen slår cirka 1,5 såkalte nøkkelpasninger per 90 minutter, mer enn 1,0 mer enn Sabitzer.

Hvis man ser konkret på såkalte bidrag som fører til avslutning så er Eriksen dobbelt så god som Sabitzer.

Hvis jeg skal være dønn ærlig – Sabitzer er mye mer en ny Fred enn en ny Eriksen, selv om jeg må legge til at for meg er Fred bedre enn jeg vet at han er for noen United-supportere.

Sånn sett blir det interessant å se hvordan Erik ten Hag nå skal sette dette sammen.

sabiz

Sabitzer har imidlertid noen andre spissferdigheter, slik jeg ser det.

Med ett unntak denne sesongen så har Sabitzer spilt enten høyre eller venstre sentral midtbane for Bayern (unntaket var en kamp på venstrebacken). Resultatene har også vært strålende. Med Sabitzer fra start har tyskerne åtte seirer, tre uavgjorte og null tap. Sabitzer spilte også 45 minutter i begge de to seirene mot Barcelona, men egentlig helt uten at jeg la merke til noe som helst for offensive kvaliteter.

Det jeg la merke til var imidlertid dette:

Han fremstår som en ordentlig lagspiller, ekstremt bevisst på å dekke rom og også god i duellspillet. Beina er kjappere enn Eriksens, og timingen i duellspillet, evnen til å vinne dueller og ballen også uten å gi bort frispark er på høyt, høyt nivå.

Han hadde flere gjenvinninger, både på egen halvdel eller motstanders og virket alltid hundre prosent lojal til rollen sin. Det vil si, det var andre Bayern-spillere som skulle skinne og presse mest lengst framme i banen, og dermed lot ham dem også gjøre det.

Det jeg elsket mest, som nok sitter igjen litt fra RB Leipzig-støpningen hans, var når han tok steget frem i banen og gikk i press eller duell offensivt.

Det ga noen deilige brudd som jeg med en gang i hodet mitt overførte til United.

Kan Sabitzers jobb i United først og fremst bli akkurat dette presspillet, posisjoneringen og duellspillet, hvor poenget blir å vinne ballen tilbake mer gunstig for laget enn det Eriksen kunne og så heller få ballen videre til Bruno, Rashford, Antony eller Martial? At han blir enda en «førsteforsvarer» offensivt?

bits

Tidlig i sesongen er inntrykket mitt at Sabitzers rolle kun handlet om å balansere laget, å ikke gå seg bort slik at Bayern unngikk kontringer imot.

Samtidig så jeg kamper senere i sesongen, som da han fikk 90 minutter mot Inter, hvor han åpenbart hadde fått tillatelse til å være med fremover i banen.

Jeg skal imidlertid være ærlig her, og jeg må innrømme at jeg trodde jeg kom til å se ham mer involvert med ball enn han var.

Mine plusser var, som nevnt, egentlig timingen i duellspillet og det som virket som en ekstrem lojalitet til rollen og dermed også posisjoneringen.

Jeg så nesten ikke én langpasning, men heller en gjenvinning og så en kort og ofte presis pasning til en medspiller et eller annet sted rundt ham, ikke nødvendigvis fremover i banen, heller.

Så kan det selvsagt hende at Sabitzer har andre roller i kroppen, bare han blir tildelt dem, men jeg synes ikke at de Bayern-kampene jeg har sett denne sesongen eller RB Leipzig-tiden hans tyder på det.

Bundesliga-ekspert Eivind Bisgaard Sundet nevnte at han hadde 10er-rollen i seg, men da blir det i så fall nok en gang en helt annen 10er-rolle enn det Bruno normalt er.

Han nevnte også en god dødballfot, men selv om jeg så noen dødballer så var det Kimmich som strålte for Bayern på dette.

Jeg må også nevne at Sabitzer virker å ha en bra motor. Joshua Kimmich har løpt mest av alle i Bundesliga til nå denne sesongen, og ser man på hans snitt er det 135 meter per minutt. Sabitzer har jo ikke spilt i nærheten av like mye, men løper i snitt 134 meter per minutt.

Nevnte Bisgaard Sundet sa «solid» om Sabitzer, og jeg er enig i den karakteristikken.

Så skal jeg innrømme at jeg kanskje hadde håpet å finne mer enn «solid» da jeg satt meg ned med Sabitzer-kampene, men i skrivende stund så har jeg en enorm tillit til Erik ten Hag. Derfor er jeg ikke negativ. Jeg er mer spent på hvordan dette spiller seg ut, og da hvordan Ten Hag setter dette sammen.

Jeg tar det også for gitt at Ten Hag, med sin fortid fra Bayern, vet nøyaktig hva slags type Sabitzer er, og at han må føle seg sikker på at spilleren også kan påvirke spillergruppa positivt, på og utenfor banen.

Akkurat nå så vil jeg likevel tro at det fra nå er Casemiro og Fred som er førstevalget vårt, og så blir det opp til Sabitzer å eventuelt vise at han kan gjøre noe med det.

SE «SABITZER, BLOODY HELL»:

Powered by Labrador CMS