Vindu

Disse vinduene husker de best: – Svimlende mye penger, men du verden som det betalte seg

Kan 2021 stå igjen som et av historiens beste sommervinduer for Manchester United?

Publisert Sist oppdatert

I skrivende stund er Jadon Sancho signert for 73 millioner pund, mens Raphaël Varane skal være på vei for 34 millioner.

Kan de to signeringene være nok til at sommerens vindu regnes som et av de beste vi har vært vitne til på Old Trafford?

Argumentet er i så fall at Ole Gunnar Solskjær får akkurat de to spillerne han hadde ønsket seg – og det til en fornuftig penge. I tillegg er det ikke sikkert Manchester United er ferdighandlet.

Konkurransen er imidlertid tøff.

I 2007 signerte sto Sir Alex Ferguson klar med Anderson, Nani og Owen Hargreaves allerede i juni. Senere kom også Carlos Tevez. Det endte med ligagull og Champions League-pokal i Moskva.

Før trippelsesongen kom Jaap Stam, Dwight Yorke og Jesper Blomqvist inn – som alle startet finalen på Camp Nou.

I 1996 var Ole Gunnar Solskjær ett av fem mindre profilerte kjøp som alle skulle spille en rolle i United: Reservekeeper Raimond van der Gouw, Ronny Johnsen, Karel Poborsky og Jordi Cruyff.

olejad
ØNSKET SANCHO VELKOMMEN: I sommer er det 25 år siden Ole Gunnar Solskjær selv signerte for klubben som spiller.

– Jeg tok ekstremt feil

Ansvarlig redaktør i Supporterklubben, Dag Langerød, forteller at han rangerer de overgangsvinduene som har sett ut til å føre United fra en bølgedal og opp på topp igjen, som de beste.

– Mine sterkeste overgangsvinduer har alltid vært i de periodene United ikke var best. Da vi måtte få til noe som skulle gjøre oss best, resonnerer Langerød.

– Derfor husker jeg for eksempel veldig sterkt sommeren og høsten 1989, da Neil Webb, Mike Phelan, Gary Pallister, Paul Ince og Danny Wallace kom inn portene. Endelig var ventetiden over. Trodde jeg. Vi knuste også regjerende ligamester Arsenal 4-1 i ligaåpningen, men jeg var noen år for tidlig ute med håpet mitt, sier Langerød.

Det er derimot overgangssommeren 25 år senere som står høyest på listen til redaktøren.

– Det sterkeste sommervinduet føles imidlertid tettere på nåtiden. Nedturen ble enorm med David Moyes etter Sir Alex, og da Louis van Gaal kom rett fra VM-bronse med Nederland – og fikk med seg Angel di Maria (bestemann i Champions League-finalen), Ander Herrera (briljant for Club Athletic), Luke Shaw (så ung, men så spennende), Daley Blind (Mr. Fotballsmart), Marcos Rojo (hadde akkurat spilt VM-finale for Argentina) og så lånte inn Falcao (som jeg før skaden mente var kanskje verdens beste spiss) så tenkte jeg vel at «gullet ska hem» igjen.

– Jeg tok ekstremt feil.

Di maria
SÅ LYST UT: Men verken Ángel Di María eller Louis van Gaal ble voldsomt store suksesser på Old Trafford.

– Den hærføreren United behøvde

Lars Morten Olsen, redaktør i United-Supporteren, forteller om sommeren i 1993 når vi ber ham om å trekke fram det vinduet han husker best.

– Da skjedde det to ting. 1) Vi solgte reservestopper Brian Carey til Leicester for 250 000 pund, og 2) vi satte ny britisk transferrekord ved å hente Roy Keane fra Nottingham Forest.

Historien kunne dog ha vist seg å ende på en helt annen måte. Keane skulle nemlig opprinnelig til en annen klubb.

– Han hadde jo sagt muntlig ja til Blackburn, men deres manager Kenny Dalglish hadde ikke papirene i orden den fredagsettermiddagen de snakket sammen, og skulle i stedet sluttføre handelen mandag morgen. Da dette kom Alex Ferguson for øret, tok ikke han fri den helgen, for å si det sånn, sier Olsen og fortsetter:

– Lang historie kort, så tok han kontakt med Keane, spurte om han kunne tenke seg å spille for Manchester United, og forsikret midtbanekrigeren om at i Manchester United, der hadde de alle papirer i orden. Som sagt så gjort.

Alex Ferguson, Roy Keane
TROFÉGROSSIST: Roy Keane løftet mang en pokal i løpet av sin tid i United.

Ser man på listen over de dyreste overgangsvinduene United har levert gjennom tidene, kommer dog sommeren 1993 langt ned på listen. Det skyldes både at Keane var det eneste spillerkjøpet United foretok seg denne sommeren og at fotballspillere ikke kostet like mye tidligere.

– 3,75 millioner pund var svimlende mye penger den gangen, men du verden som det betalte seg. Keane fylte 22 år den sommeren og hadde med andre ord minst ti gode år igjen av karrieren. Faktisk fikk United litt over tolv år med Keane på laget, og han var akkurat den hærføreren United behøvde etter at Bryan Robson hadde fylt 36 år og var på hell. Keane satte alltid laget foran seg selv og betydde enormt for Uniteds suksess-periode den neste drøye tiårsperioden.

Dette er de ti overgangsvinduene i United-historien der klubben har brukt mest penger på spillerkjøp:

  1. Sommervinduet 2014 – €195,4 mill.
  2. Sommervinduet 2016 – €185 mill.
  3. Sommervinduet 2017 – €164,4 mill.
  4. Sommervinduet 2019 – €159,8 mill.
  5. Sommervinduet 2015 – €156 mill.
  6. Sommervinduet 2007 – €99 mill.
  7. Sommervinduet 2020 – €83,8 mill.
  8. Sommervinduet 2018 – €82,7 mill.
  9. Januarvinduet 2020 – €75 mill.
  10. Sommervinduet 2001 – €74,9 mill.
ppp
DYREST: Paul Pogba er Uniteds dyreste spiller gjennom tidene og en stor del av årsaken til at sommervinduet fra 2016 er klubbens nest dyreste noensinne.

Om United ikke handler flere spillere enn Sancho og Varane i sommer, vil vinduet ende som det sjette dyreste overgangsvinduet i klubbhistorien.

– Spent på om alt fungerer fra første stund

Hvordan vi husker sommerens overgangsvindu om 30 år, har nok – naturligvis – sammenheng med hvordan Sancho og Varane presterer kommende sesong. Varane-summen på 34 millioner pund omtales som et røverkjøp den dag i dag, men det vil antakelig ikke være tilfelle om franskmannen skulle vise seg å slite med tilpasningen til Premier League.

Etter overgangene, kan Ole Gunnar Solskjær kan gni seg i hendene til han får vannblemmer, men det er ikke til å komme unna at storsigneringene også vil legge press på nordmannen.

Nå må nordmannen begynne å hente sølvtøy i United, også som trener.

– Med Sancho og Varane vil forventningene naturligvis – og korrekt – øke, sier Langerød, som føler seg sikker på at Solskjær vil klare å leve med presset:

– Samtidig har jeg sett et United som egentlig har blitt bedre hele veien under Ole Gunnar Solskjær, og jeg vet at det er ganske sjelden en utvikling går rett til topps. Jeg er derfor spent foran denne sesongen. Alle vet at uansett er et hvert tap som en krise for United, og med det laget Solskjær har nå så vil eventuelle nedturer bli fort føre til enda større kriser. I alle fall på sosiale medier.

Villarreal CF v Manchester United - UEFA Europa League Final
FÅR PRESS PÅ SEG: Flere mener at Ole Gunnar Solskjær må levere trofeer kommende sesong.

Olsen føler seg også spent før sesongen. Han mener at årets sommer ikke helt lar seg sammenlikne med drømmevinduet fra 28 år tilbake. Kjøpene spiller eksempelvis i andre posisjoner.

Enkelte likheter er det likevel mulig å finne. Én av dem er at Jadon Sancho – i likhet med Keane – kommer til United for en stor pengesum, men med alderen på sin side. Dermed kan Sancho bli en spiller Old Trafford-publikummet vil kunne nyte godt av de neste ti årene. Keane ble i United i tolv.

Når det også ser ut til at klubben henter en stopperklippe fra øverste hylle, føler Olsen på en spenning han ikke har kjent siden overgangsvinduet før klubbens forrige ligagull.

– I øyeblikket ser det også ut til at Raphaël Varane kommer fra Real Madrid, og selv om avtalen ennå ikke er bekreftet har jeg ikke vært så spent foran en ny sesong siden sommeren 2012 (da vi også hadde endt på andreplass), sier Olsen.

– Den gangen gned vi oss i hendene over måljegeren Robin van Persie, som fylte 29 år den sommeren, og Shinji Kagawa fra Borussia Dortmund. (Ok, han slo ikke til, men vi var veldig spente!). Nå gnir vi oss i hendene over ny Solskjær-kontrakt, over å ha endelig fått kloa i Sancho, og etter alle solemerker også Varane, sier Olsen.

varrap
PÅ VEI: Signeringen av Raphaël Varane gjør at Lars Morten Olsen ikke har følt seg mer spent før sesongen enn hva han har gjort på ni år.

Nå er det under tre uker til United sesongåpner mot Leeds, kanskje med både Sancho og Varane i startelleveren. Der – og i resten av sesongstarten – må ting sitte.

– Jeg drømmer om gullkamp og verdensherredømme, men er spent på om alt fungerer fra første stund – som det må, sier Langerød.

Er disse Uniteds beste overgangsvinduer gjennom tidene?

1996: Van der Gouw, Johnsen, Poborsky, Solskjær, Cruyff

1998: Stam, Yorke, Blomqvist.

2001: Carroll, Blanc, Veron, Van Nistelrooy.

2003: Ronaldo, Kleberson, Djemba-Djemba, Howard, Bellion.

2004: Rooney, Heinze, Smith, Miller.

2007: Anderson, Nani, Hargreaves, Tevez.

2012: Van Persie, Kagawa, Powell, Büttner.

2014: Shaw, Rojo, Herrera, Di Maria, Blind, Falcao.

2016: Bailly, Pogba, Mkhitaryan, Ibrahimovic.

2017: Lukaku, Matic, Lindelöf

Powered by Labrador CMS