madag

«Klubben tok rett avgjørelse for klubben»

Publisert Sist oppdatert

For å gjenta det viktigste i denne saken med en gang: Dette er fortsatt en tragedie.

Men for å spille inn noe som jeg mener er helt sentralt, og som jeg ikke helt vet om alle har tatt til seg: Dette har vært og er en svært vanskelig og følelsesladet sak. Jeg vet at flere mener at det hele veien bare har vært én eneste rett løsning i saken, men det spesielle er at de kommer fra begge sider.

Jeg har fått utallige meldinger fra skandinaviske United-supportere som mener at United bare skulle tatt ham tilbake. Han er jo ikke dømt. Han må få en ny sjanse.

Samtidig har man den andre siden, som har lest, sett eller hørt lyd/videoklippene som ble lagt ut på sosiale medier i januar 2022, og som mener at det er så langt over streken som mulig er. At det er et seksuelt overgrep. At det ikke er forenlig med det å skulle representere United.

Jeg kan personlig forstå begge sider, men jeg er opptatt av at noe er fakta og andre ting er spekulasjoner i denne saken.

masg

Nå skal jeg nok for noen sette dette for mye på spissen, men jeg er far til to døtre. Jeg har to nieser. Hvis noen hadde forgrepet seg på dem eller mishandlet dem, hadde jeg da kunnet tilgi? Hvis det kom ut en video eller lydklipp hvor det var din datter som noen forgrep seg på – ville du tilgitt den som stod bak? Jeg tror ikke jeg ville klart det. Skal jeg da tilgi Greenwood, gi ham en ny sjanse, bare fordi dette ikke har noe direkte med meg å gjøre?

United sier at de har fått en alternativ forklaring på lydklippet, som gjør at klubben frikjenner Greenwood, men er det nok?

Greenwood selv har hele tiden hevdet sin uskyld, men han erkjente i uttalelsen mandag at han har gjort feil.

Samtidig har Greenwood og kjæresten funnet tilbake til hverandre igjen. De er blitt foreldre til et lite barn. Det er fakta. Det virker altså som hun har kunnet tilgi. Nøkkelvitner i saken, som visstnok skal være kjæresten, ville til slutt heller ikke samarbeide med påtalemyndigheten i saken. Det skal ha kommet fram nye opplysninger, sa politiet. Kjæresten skal, ifølge United, ha bedt politiet om å avslutte sin etterforskning allerede i april 2022. Først ti måneder etter det igjen ga påtalemyndigheten opp. Saken ble frafalt. Uten hennes samarbeid og med de nye opplysningene ble det først etter cirka ett år umulig å dømme. Det er også fakta.

Han er altså ikke dømt i rettssystemet, og den forulempede jenta i saken har gått tilbake til Mason. Sammen har de fått et barn. Er det da riktig av oss på utsiden å gi ham livsvarig dom fra United, slik det nå er blitt? 

Så vet jeg at mange er naturlig kyniske, og tenker at hun fant tilbake til ham fordi hun da vil være sikret økonomisk for all framtid, mens han fant tilbake til henne fordi det var hans eneste sjanse til igjen å få karrieren tilbake på stell. Det er helt greit å være kynisk, men hvorfor de to fant tilbake til hverandre igjen vet vi ingenting om. Dette er og blir derfor spekulasjoner.

Manchester United v Everton - Premier League

I England svarte tre av fire i en spørreundersøkelse hos United We Stand at de aldri ønsket å se ham igjen. Dette var en undersøkelse hovedsakelig blant betalende United-supportere som ofte er å se på Old Trafford.

The Athletic spurte også sine betalende medlemmer, og 58 prosent svarte at de ikke ønsket ham tilbake. Bare 28,8 prosent svarte at de ønsket en Greenwood-retur. 18 prosent la til at de ville gi seg som United-supportere hvis han returnerte.

Disse tallene føles for meg viktige.

mason3243

Nå skal jeg generalisere veldig, men basert på de reaksjonene jeg har fått fra skandinaviske supportere så er mitt inntrykk at det er flere her som har ønsket å gi Greenwood en ny sjanse enn det tilfelle er i England. Jeg får litt det samme inntrykket fra sosiale medier, der folk selvsagt er fra hele verden, men Manchester United er en engelsk klubb – og det var derfor jeg skrev at tallene fra for eksempel The Athletic, United We Stand og også engelske United-fans er ekstra viktige.

Hvis United hadde tatt Greenwood tilbake så må de først og fremst svare for det i England, et samfunn som er atskillig dårligere på tilgivelse enn for eksempel hva det norske samfunnet er. Hvis noen gjør noe galt i England så skal de tas, miste jobben, avskiltes, og selvsagt også måtte tåle massiv hets og ekstremt negativ omtale. Det er slik kulturen er.

England er også et samfunn hvor mer enn 99 % av alle voldtektsanmeldelser ender uten dom, og det er selvsagt ikke på grunn av at mer enn 99 % av anmeldelsene f.eks. er falske. Det handler om systemet. Tenk på alle grusomhetene som begås mot kvinner, uten at det får følger. Tenk på mørketallene. Dette vet alle.

Manchester United frikjente altså egentlig Greenwood selv med sin uttalelse mandag, siden de sa at lyd/videoklippene som ble postet på sosiale medier ikke ga et riktig bilde av saken, og at Greenwood ikke hadde gjort det han først ble anklaget for.

Igjen – vi som står på utsiden vet jo ingenting annet enn hva som var på de klippene, så vi kan velge å være kyniske, at det er en uttalelse United gir for å gi Greenwood en sjanse nå som det er klart at det uansett ikke blir i United, eller kan konteksten i disse videoklippene være så annerledes enn de få sekundene som er kjent at flere ville endret mening hvis de så bevisene?

United mener at det de er blitt fortalt er nok til å kalle Greenwood uskyldig, men problemet er at vi som står på utsiden ikke vet. Vi kjenner de sekundene. Intet mer.

Hva slags kontekst er det? Hvilke nyanser snakkes det om.

Det er greit å huske at engelsk påtalemyndighet brukte over ett år på legge saken død, og da altså først etter at nøkkelvitner trakk seg og det ble lagt fram nye opplysninger. Ett år, altså.

Det må forresten sies at det er noe spesielt at fotballklubben Manchester United skriver at de frikjenner Greenwood, framstår som en domstol i det som har vært en så alvorlig sak. Hvilken forutsetning har fotballklubben United for å konkludere i det som har vært en så alvorlig sak? Hvor dypt har de kommet? Det vet vi ingenting om. De skriver imidlertid at de hadde «begrensede muligheter for undersøkelser» og at «det er visse bevis de ikke hadde tilgang til».

Likevel er de domstol og jury.

grema

Det engelske samfunnet ville imidlertid aldri godtatt dette, så lenge det som ble lagt ut på nett var som det var. Det har de siste månedene og spesielt den siste uka vist. United-spilleren er nå stemplet. For evig tid. I alle fall i hjemlandet.

Uansett hva vi her i Skandinavia eller i sosiale medier måtte mene om en sjanse nummer to så er det så mange som aldri ville tilgitt, og han ville blitt forfulgt og hetset overalt hvor han dro med United.

Jeg tror derfor at denne avgjørelsen betyr at United kan gå videre med en viss ro rundt klubben.

Southampton v Manchester United - Premier League

En del vil selvsagt være skuffet over at Greenwood ikke får en ny sjanse. For noen vil det handle om det som de mener er moralsk rett i saken, at han nå dømmes til livsvarig dom (red.anm.: I United, siden han aldri kan spille for dem) for noe vi vet altfor lite om og som han uansett ikke er dømt for.

For andre handler det om en sportslig vurdering, om en spiller som før denne hendelsen aldri ville blitt solgt for mindre enn 100 millioner pund, en spiller som kunne blitt den spissen vi så sårt savner ute på banen.

Jeg våger likevel å spekulere i at denne gruppen kommer til å være skuffet en liten stund, men så gå videre. Med United i livene sine.

Hvis United hadde tatt ham inn i varmen igjen så ville det derimot ført til protester, supportere som avsluttet livslange forhold til klubben og en moralsk fordømmelse i klubbens hjemland. Det ville vært bråk og uro i lang tid. Kanskje til evig tid.

Dette ville blitt en sak som ville preget United og alt rundt hver eneste gang Greenwood eventuelt skulle være i nærheten av å spille, hvis han fant tilbake til kampformen. Det er en avgjørelse som da kom til å bli brukt mot klubben – og implisitt dermed også oss supportere – av både media og andre lags supportere – og ganske sikkert også fra både politisk hold og fra en del grupperinger som ville fått slippe til med sin fordømmelse. Det ville handlet om moral. Eller mangelen på det.

United har med denne avgjørelsen unngått alt dette.

Manchester United v Burnley - Premier League

Jeg reagerer selv ikke på at dette har tatt tid, men jeg er likevel litt skuffet over United. Det har vært umulig ikke å la seg fascinere av mediedekningen – og lekkasjene – spesielt den siste tiden.

Skal man tro normalt pålitelige The Athletic så hadde United altså først bestemt seg for å ta spilleren tilbake i varmen igjen, noe det ifølge nettstedet skal ha vært sterke reaksjoner på internt i United. Så sterke at dette ble lekket til media, noe som førte til voldsomme reaksjoner i både sosiale medier og mediene. Dermed gikk United fra en mulig Greenwood-retur til kun å tenke på hvordan de skulle få avsluttet det hele.

I stedet for å ta klubben for å ha endret syn så lurer jeg mest på hvordan de ikke kunne forutse disse sterke reaksjonene. Jeg er ikke imponert.

Det gikk også galt for et par uker siden da et par medier hadde misforstått deler av informasjonen i saken, noe som førte til saker om at den endelige Greenwood-avgjørelsen først skulle tas etter at det hadde vært samtaler med United-kvinnenes spillere som var opptatt med fotball-VM.

Nå viste det seg at dette var feilinformasjon, men det la et håpløst press på og førte til enorm hets mot disse spillerne. Folk leste det som om det var kvinnelagets spillere som kunne avgjøre Greenwoods framtid. Sosiale medier viste seg da fra sin verste side. Så var ikke dette Uniteds skyld, men det understreker bare hvor vanskelig og følelsesladet denne saken har vært og ikke minst at den kunne vært håndtert mye bedre.

Jeg mener likevel at United som klubb til slutt uansett kom til rett avgjørelse. Vi er en klubb, som i motsetning til en del andre klubber, gjorde mye rett under forrige krise, coronapandemien. Vi er Englands største klubb, kanskje verdens største og vi har et ansvar både lokalt og globalt, og klubben vil og må alltid være viktigere enn en enkeltspiller.

For Mason Greenwood, kjæresten, familien og alle rundt dem er dette uansett en tragedie. Innholdet i lyd/videoklippene var grusomme, uansett om vi på utsiden ikke kjenner konteksten. Uansett om United hevder at de sitter på en alternativ sannhet som frikjenner Greenwood helt. Man kan bare spekulere i hvor galt det var i forholdet som fikk kjæresten til å legge ut disse video/lydklippene, som altså førte til at Greenwood ble arrestert – og som nå 569 dager etter den arrestasjonen har ført til at han er ferdig i United, barndomsklubben sin, for evig tid, og står foran en enorm kamp for trolig noen gang kunne leve et tilnærmet normalt liv igjen. På og utenfor banen.

Merk: United.no har gjort noen forsøk på å åpne kommentarfeltet på Greenwood-saker, men har dessverre sett at frontene og diskusjonsklimaet for raskt har blitt direkte stygt og personlig. Vi har heller ikke ressurser til å være moderator på hver eneste kommentar. Derfor er det ikke kommentarfeltet på denne saken.

Powered by Labrador CMS