linlan

«Er det virkelig Lingard vi bør forsøke å selge?»

Publisert Sist oppdatert

Ansvarlig redaktør Dag Langerød skriver jevnlig om det som foregår i United. Her er noen av hans tanker etter 2-1-seieren over Derby, sesongens første treningskamp.


– Han er med i planene videre, sa Ole Gunnar Solskjær om Jesse Lingard etter 2-1-seieren over Derby.

Kanskje var det en taktisk uttalelse.

Kanskje var det helt sant.

Da Sky Sports-reporteren stilte et oppfølgingsspørsmål om nordmannen derfor forventer at Lingard ikler seg United-rødt kommende sesong hadde Solskjær også svaret klart nærmest før spørsmålet var stilt.

– Ja, det gjør jeg.

Mitt inntrykk akkurat da var at United-manageren egentlig bare ville videre til neste spørsmål, og jeg er usikker på om Solskjær virkelig tror at 28-åringen spiller i United når overgangsvinduet er lukket.

Jeg må imidlertid innrømme at jeg har tatt meg selv i å tenke stadig oftere denne sommeren at kanskje det er best å beholde Jesse Lingard også videre.

Det har nemlig skjedd en del med Jesse Lingard i 2021.

Én ting er ni mål og fire målgivende på bare 16 kamper for West Ham fra februar til og med mai.

West Ham United v Leicester City - Premier League

Det var bedre enn hva samtlige United-spillere, inkludert Bruno Fernandes, leverte i samme periode.

Det var bare Harry Kane (11 mål og 3 målgivende) og Leicesters Keleni Iheanacho (12 mål, 2 målgivende) som leverte flere målpoeng enn Lingard fra februar og til sesongslutt – altså i nesten halve sesongen.

Lingard var også positiv i comebacket på det engelske A-landslaget, og var ikke langt unna en plass i den engelske EM-troppen.

Til slutt nå så fikk vi altså også en positiv sesongåpning mot Derby.

Kun to dager etter at han returnerte til United-treningene igjen så var 28-åringen tredje sist på 2-0-målet, han dunket ballen i tverrligger ned etter en flott enkeltmannsprestasjon og åpnet hele Derbys forsvar med en glimrende gjennombruddspasning til Hannibal Mejbri som kom alene med keeper. To ganger vendte han også lynraskt opp og satte fart fremover bare for å bli dratt ned av en Derby-spiller på det som var andre positive involveringer.

Hadde det vært Bruno Fernandes som gjorde noe liknende ville vi nikket anerkjennende.

Ja, det var bare Derby, men det vi så var egentlig den samme Lingard som vi så i West Ham, full av selvtillit og med nok kvalitet til å utgjøre en forskjell.

jesse2432

Noe av det aller viktigste som har skjedd de siste månedene er imidlertid det som har skjedd med Lingard hos oss supportere.

I 2020 ble han latterliggjort. De siste årene har mange ristet på hodet hver gang Lingard har ikledd seg United-trøya, og i hans siste United-kamp før låneovergangen til West Ham (mot Watford i FA-cupen) noterte han seg for svake 5,1 på lesernes spillerbørs. United stilte reservepreget, men Lingard var nummer 11 av 14 brukte spillere på spillerbørsen.

Det var blitt slik at hvis Lingard gjorde tre gode ting og en dårlig – så var det den dårlige som ble husket.

De siste månedene har endret på dette.

Nå ler ingen lenger av Lingard.

Så betyr ikke det Solskjær sa søndag eller det Lingard har prestert de siste månedene at han nødvendigvis blir i United.

Jeg må også understreke at det jeg skriver i denne kommentaren er helt personlige vurderinger uten noe som helst informasjon fra mine kilder i United, men jeg synes det er stadig lettere å argumentere for at hvis vi skulle forsøke å selge en av de offensive spillerne våre så er det heller en eller to andre vi heller burde vurdere.

I mitt hode er Lingard aktuell for alle de tre posisjonene bak spissen i 4-2-3-1-systemet vårt, og hvis vi faktisk skulle legge om til 4-3-3, som det har vært ryktet, kan han være aktuell også for en indreløper-rolle i det systemet.

Til sammenlikning er Anthony Martial kun aktuell som venstre kant eller spiss, og Donny van de Beek virker kun å være et fullgodt alternativ til indreløper-rollene.

Selv om jeg elsket Martial som spiss på slutten av 2019/20-sesongen så begynner det å bli lenge siden de sommermånedene hvor han så så bra ut.

En mulig pris på Lingard blir rapportert å være 30 millioner pund, en sum West Ham visstnok ikke kan betale og jeg stiller meg da også spørsmålet om ikke Martial til riktig klubb kan være mer enda mer innbringende.

Hvis vi ser helt nådeløst på United-laget offensivt slik det ser ut nå for 2021/22-sesongen så vil United mot de beste bruke Sancho, Fernandes, Rashford og Cavani – altså, verken Martial eller Lingard.

Vi vet riktignok at Rashford fort havner under kniven, og at skader skjer ofte. Kanskje menes det også internt på Carrington at det er en skadefri Martial som tross alt er det beste spissalternativet til Cavani, men det har slått meg noen ganger at jeg tror Lingard også kan være mer interessert i en mulig backup-rolle – med mange innhopp – enn det Martial kan være det. I tillegg er Lingard som nevnt enda mer anvendelig enn franskmannen.

Jeg glemmer heller ikke hva Isak Hansen-Aarøen og andre har fortalt meg – at Lingard (og Rashford) er én av de første til å ønske nye spillere velkommen til Carrington. De har tatt en rolle i klubben utover det å bare ta vare på seg selv. Det teller selvsagt positivt.

Hvis en slik type også leverer på banen så virker det naturlig å se å på mulighetene for å beholde ham.

Det er også kjent at Solskjær og Lingard har et veldig godt forhold.

lingardole

Slik jeg ser United-stallen offensivt nå så skulle jeg gjerne hatt en klassespiss til (det virker som om vi må vente på det), i tillegg til at det ble veldig tydelig forrige sesong at Donny van de Beek ikke er en fullgod erstatter i 10er-rollen når Bruno Fernandes hviles. Nederlenderen fremstår ikke som rett type til 10er-rollen slik vi løser den. Jeg ser også Lingard som et atskillig bedre alternativ i 10er-rollen enn det Donny har vært det.

Med mindre 4-3-3 faktisk er tenkt som den mest brukte formasjonen kommende sesong så har jeg vanskelig for å se for meg at Donny får de mulighetene som han trenger.

Lingard har også frekvens i beina og er godt kjent med det offensive presspillet som Ole Gunnar Solskjær stadig oftere forsøkte seg med forrige sesong.

Jeg husker fortsatt hvordan United løp i stykker Chelsea og vant 2-0 med Lingard og Rashford som frontmenn under José Mourinho i 2017. Jeg stoler mer på Lingard enn Martial som presspiller.

Hvis Lingard forsvant så er det vel nesten Jadon Sancho som ser ut som det beste alternativet til Bruno som 10er, mens hvis Martial forsvant så har vi fortsatt god dekning på venstrekant (Rashford, eventuelt også Sancho eller James), og likevel Greenwood (og Rashford) som alternativer til Cavani helt på topp.

Så vet jeg at det ikke har vært mange (troverdige) rapporter om et Martial-salg i sommer. Jeg vil også tro at United internt ser på mulighetene for å få Martial tilbake i den formen han hadde sommeren 2020.

Kanskje mener United også at vi bør beholde alle de offensive spillerne – siden det tross alt er en del usikkerhet rundt Rashfords mulige operasjon.

Jeg vet også at mange nok kan mene at det er feil å plassere Lingard foran Martial og/eller Donny.

Jeg har uansett gått fra å tenke at Lingard må bort, at han må spille for en klubb han vet han er førstevalg i, til å tenke at her har vi en ekstremt anvendelig spiller som selv som backup dermed kan få 30-40 kamper totalt for United, og ganske mange av dem også fra start.

Det er en spiller som ser ut til å ha funnet seg selv igjen, som kjenner United bedre enn de fleste og elsker United så mye at han nok heller får til noe med United enn i en annen klubb – hvis han faktisk gis sjansen til det.

Så ligger det i bunn at han i så fall selvsagt må skrive under på en ny kontrakt hvis han skal vurderes ordentlig. Det samme tenker jeg om alle spillere som er mer eller mindre sentrale (også Pogba, selvsagt).

Vi ønsker ikke å gå inn i et siste kontraktsår vel vitende om at de skal kunne forlate oss gratis, men verdien av å beholde Lingard slik han fremstår nå virker atskillig bedre enn det å kanskje bare innkassere 15-20 millioner for en spiller som var en av ligaens aller beste over mange måneder forrige sesong.

Powered by Labrador CMS